Χαβιαροπούλου Α. Στέλλα – “stella caviart”: “Per aspera ad’ astra”- Μέσα από τις δυσκολίες στ’ αστέρια (Να μην πτοούμαστε στα εμπόδια που συναντάμε, με αισιοδοξία και επιμονή έρχεται η δικαίωση)

Συμμετέχετε στην έκθεση 3e (Element-Environment-Energy) την οποία εμπνεύστηκε και επιμελήθηκε η εικαστικός Γεωργία Τρούλη υπό την διοργάνωση της Restart Cultural Tourism Art Platforrm.

Πώς νιώθετε για αυτήν την εμπειρία και τι σημαίνει για εσάς το τρίπτυχο element environment energy στην τέχνη, στη ζωή στον τρόπο που αντιλαμβάνεστε τον εαυτό σας, το περιβάλλον και τον κόσμο; Θέλω να ευχαριστήσω θερμά, την εμπνεύστρια και επιμελήτρια αυτής της σπουδαίας πρωτοβουλίας, για μια σοβαρή Διοργάνωση ΕΚΘΕΣΗ, κ. Γεωργία Τρούλη, και την Restart Cultural Tourism Art Platform, για την υπέροχη ευκαιρία να συμμετάσχω κι εγώ, ως εικαστικός με δύο έργα μου! Το ότι σκέφτηκε αφενός αυτό το πολύτιμο, επίκαιρο τρίπτυχο δράσεων :Element Environment Energy, κι αφετέρου σε υπέροχους τόπους και τον συγκεκριμένο χώρο της Μαγικής Σαντορίνης μας, δίνει την ευκαιρία σε καλλιτέχνες δημιουργούς-Εικαστικούς, όπως εμένα, να μοιραστούμε τις ιδέες μας για το Περιβάλλον, τις ευαισθησίες και τις εμπνεύσεις μας μέσω της ΤΕΧΝΗΣ! Μέσα σε τρομακτικά γρήγορους ρυθμούς που εξελίσσεται ο Πλανήτης μας σε όλους τους τομείς. Η ΤΕΧΝΗ αποτελεί τροφή και αισιόδοξη προοπτική στο να τοποθετηθούμε ως σκεπτόμενοι πολίτες και έστω ατομικά να βάλουμε το λιθαράκι μας!

Summer Inspirations No I, 80X100 cm. Acrylics & water colours in canvas.

Ποιο είναι το πρόταγμα της τέχνης, του κάθε καλλιτέχνη ξεχωριστά αλλά και του καλλιτέχνη σε συλλογικές δράσεις στη σημερινή εποχή όπου τα γεγονότα είναι έντονα, οι εξελίξεις είναι γρήγορες και συμπυκνωμένες τόσο σε εγχώριο όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο όπου τα σημεία, τα συμβάντα παράγουν σκέψεις, αντιδράσεις, ιστορία καθώς και νέα μοτίβα ζωής και δράσης; Η ΤΕΧΝΗ όσο και αν η σύγχρονη οργανωμένη Κοινωνία την υποσκελίζει για Συμφέροντα και τα οφέλη της Τεχνολογίας, πάντα αποτελεί κομμάτι αυτής της Κοινωνίας, απλά, γιατί αποτελείται από έμψυχο υλικό, τους ανθρώπους, στους οποίους ο ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ κατέχει σημαντική θέση με τη δημιουργική του παρουσία και συνεχή προσφορά! Ο σύγχρονος καλλιτέχνης είναι παρών, διαμαρτύρεται, αγωνιά, προτείνει και προσπαθεί πάντα είτε μέσω της Στρατευμένης Τέχνης είτε μέσα από άλλα σύγχρονα ρεύματα, να βοηθήσει, να καλυτερέψει, να αφυπνίσει και να υπάρξει ουσιαστικά μέσα στην κοινωνία!
Η ΤΕΧΝΗ έχει όσο ποτέ άλλοτε το καθήκον ηθικά και πρακτικά, να ανανεωθεί, να δώσει το στίγμα της και να ομορφύνει με τις προτάσεις της την καθημερινή σκληρή πραγματικότητα. Επομένως, κι εμείς οι καλλιτέχνες κάθε κατηγορίας, ενωμένοι, ας σταθούμε δυνατοί, αποφασισμένοι και με δημιουργικότητα να καταφέρουμε το καλύτερο αποτέλεσμα!

H Restart Contemporary Artplatform συνδυάζει στις δράσεις της τον τουρισμό και τον πολιτισμό. Πώς βλέπετε εσείς τον συγκερασμό Τέχνης-Τουρισμού-Περιβάλλοντος; Προσωπικά, ως εικαστικός, ποιήτρια και ως διοργανώτρια επίσης πολλών αξιόλογων Διεθνών Ομαδικών Εκθέσεων στο Εξωτερικό, έχω στηρίξει και δράσει επί σειρά ετών, ακριβώς γι’ αυτούς τους δύο τομείς! Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ.

Summer Inspirations No II, 80X100 cm. Acrylics & water colours on canvas

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Ως καλλιτέχνης, ζωγράφος, ποιήτρια, αρθρογράφος και επιμελήτρια Διεθνών Εκθέσεων στο Εξωτερικό για την προώθηση κυρίως των Ελλήνων καλλιτεχνών και για την στήριξη του Πολιτιστικού μας πλούσιου παρελθόντος, θα συνεχίσω να δημιουργώ. Θα συνεχίσω να γράφω Ποίηση, να ψάχνω ό,τι μπορεί να ενδιαφέρει όσους δεν μπορούν να συμπλέουν με μας, τους καλλιτέχνες, αλλά και θα συνεχίσω να εκθέτω τις απόψεις μου καθώς και των συνεργαζόμενων άλλων συναδέλφων μου για την σπουδαιότητα της Τέχνης, της δημιουργικότητας και της συμβολής μας στην σύγχρονη εξέλιξη της Κοινωνίας. Τέλος θα συνεχίσω όσο μου επιτρέπουν οι δυνάμεις μου ψυχικά και πρακτικά, να διοργανώνω και να φροντίζω με κάθε λεπτομέρεια και σε επαγγελματική, σοβαρή βάση, Ομαδικές εκθέσεις που θα έχουν κάτι να πουν. Προσωπικά, έχω ήδη ολοκληρώσει τις ετοιμασίες για την επερχόμενη Διεθνή Ομαδική μας έκθεση στην Βουδαπέστη με την συμμετοχή 30 καλλιτεχνών (26 Ελλήνων και 4 άλλων κρατών μεταξύ 05-12 Σεπτεμβρίου, 2020). Επίσης στο Παρίσι, την ερχόμενη άνοιξη, υπό την Αιγίδα του Ελληνικού Προξενείου και της εκεί Ελληνικής Κοινότητας. Πιστεύω με εφόδια την πολυετή πείρα μου (επίσημα σχεδόν 33 χρόνια), την μεγάλη μου αγάπη για την Τέχνη, το Ομαδικό πνεύμα, και επίσης με τις ιδιότητές μου ως Πολιτιστικής Εκπροσώπου της ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ του Ομίλου για την UNESCO Τεχνών, Λόγου και Επιστημών Ελλάδος κ.ά. φορέων, θα καταφέρω να προσφέρω και να ωφελήσω τον κοινωνικό μου περίγυρο με την προσωπική μου σφραγίδα.
Περιέχει και αγκαλιάζει πολλούς σημαντικούς τομείς της Κοινωνίας: Τέχνες όλων των βαθμίδων (Ζωγραφική, Λογοτεχνία, Θέατρο, Κινηματογράφο, Χορό, Καλλιτεχνική Φωτογραφία), Περιβάλλον, Κοινωνικές δράσεις αδύναμων ομάδων, πόσο μάλλον εκείνον του Τουρισμού!

Όταν ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ, εν προκειμένω, συναντάται και συνεργάζεται με ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ, δύο τεράστια κεφάλαια για την Πατρίδα και την Ιστορία της, δημιουργεί ένα υπέροχο, πλούσιο αποτέλεσμα… που με την επικαιρότητα και της αξίας και σημαντικότητας του ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ που βάλλεται από παντού, θα φέρει σίγουρα αποτέλεσμα υπέρ όλων. Θα «έρθουν κοντά» – θα γίνουν κατανοητά τα προβλήματα των συγκεκριμένων τομέων μέσω της Ζωγραφικής και άλλων μορφών δημιουργημάτων, με τον κόσμο που επιλέγουν την Πατρίδα μας να γευτούν και να ζήσουν έστω και για λίγες μέρες! Θα τους ευαισθητοποιήσουν… θα τους αφυπνίσουν και θα τους δώσουν στην τελική και μια ψυχική πληρότητα μέσα από την καλαισθησία, ομορφιά και σοβαρότητα θεμάτων των έργων που θα δημιουργήσουμε όλοι εμείς που συμμετέχουμε στην υπέροχη αυτή Διοργάνωση της Restart Cultural Tourism Art Platform, στη ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ του 2020, υπό την επιμέλεια και φροντίδα της κ. ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΤΡΟΥΛΗ.

Σύντομο βιογραφικό
Χαβιαροπουλου Α. Στελλα – “stella caviart”
Ελληνίδα καλλιτέχνης γεννημένη στην Κων/ πολη, ζει στην Θεσσαλονίκη.
Τελείωσε το Λύκειο και δύο χρόνια Κολλέγιο για Visual Arts, στις ΗΠΑ, (με υποτροφία της YOUTH FOR UNDERSTANGING. MISHINGAN 1976-1979). Αργότερα Παιδαγωγικά, Θεολογία, γραμματειακή υποστήριξη και υπηρέτησε το Ελληνικό Δημόσιο σαν νηπιαγωγός για 25 χρόνια. Υπήρξε βοηθός στο Παιδαγωγικό Α.Π.Θ. των εικαστικών τμημάτων. εργάστηκε σαν ιδιαιτέρα γραμματέας στην NAMCO, Citroen, και ξεναγός Δ.Ε.Θ. Ασχολήθηκε με υψηλή ραπτική, σπορ, εθελοντισμό, μα άσχετα με όσα σπούδασε ή εργάστηκε, η Ζωγραφική, η Ποίηση και η αγάπη για διοργανώσεις ομαδικών εκθέσεων Τεχνών κυρίως στο Εξωτερικό, είναι αυτές που την ακολουθούν πιστά έως σήμερα.
Προσωπογραφίες, μεσογειακά σύμβολα μέσα από λάδια, ακρυλικά, ακουαρέλες και μικτές τεχνικές, την βοηθούν να βαδίζει σε μιαν αέναη πορεία (Dreamy Surrealism). Οι στίχοι της γίνονται εμπνευσμένοι πίνακες ζωγραφικής. Η ζωγραφική σε κάθε δυνατή επιφάνεια, τοιχογραφίες, επαγγελματικούς χώρους, οικίες, σχολεία, γυναικεία παπούτσια και φουλάρια, Body painting βρίσκονται μέσα στις δυνατότητές της.Έχει βραβευτεί στα μαθητικά της χρόνια στο σκίτσο, καθώς επίσης και σε Διεθνείς Συναντήσεις Ποίησης στο Εξωτερικό. Από το 2020 αρθρογραφεί σε θέματα της Τέχνης, ως μόνιμη συνεργάτης του Διεθνούς Περιοδικού ποικίλης ύλης, (ArchLove Magazine Η.Π.Α).
Eίναι συνιδρυτικό μέλος της ΕΝΩΣΗΣ ΤΕΧΝΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ & Πολιτιστική Εκπρόσωπος του Ομίλου για την UNESCO Τεχνών, Λόγου και Επιστημών Ελλάδος, στη Θεσσαλονίκη. Είναι μέλος Συλλόγου Ζωγράφων Θεσσαλονίκης & Β. Ελλάδος, Μόνιμο μέλος και συνεργάτης Ιταλικής Γκαλερί, καθώς και αρκετών άλλων καλλιτεχνικών ομάδων και καλλιτεχνικών Εργαστηρίων. Τα έργα της έχουν εκτεθεί στην Ελλάδα, Βαλκάνια, ΗΠΑ, Κίνα, Ευρώπη. Έχει διοργανώσει ομαδικές Διεθνείς σύνθετες εκθέσεις,(Τουρκία, Παρίσι, Βιέννη, Ίταλία), έχει δημιουργήσει 70 ατομικές και συμμετείχε σε πάνω από 120 ομαδικές εκθέσεις. ‘Εργα της βρίσκονται σε Πινακοθήκες, Σχολεία, το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κων/πόλεως, Πρεσβείες, και ιδιωτικές συλλογές Ελλάδα και στο Εξωτερικό. Η κύρια ασχολία της από το 2011 είναι το να διοργανώνει Διεθνείς Ομαδικές Εκθέσεις στις Ευρωπαικές κυρίως χώρες με επιτυχία, κάτω από την Αιγίδα του Ομίλου που εκπροσωπεί. Μιλά επαρκώς την Τουρκική και Αγγλική γλώσσα, μεσολαβώντας στην άψογη ολοκλήρωση των Διεθνών εκδηλώσεων που αναλαμβάνει, για την πρoώθηση Ελλήνων καλλιτεχνών για την Φιλίας των Λαών.

Μoto της: “per aspera ad’ astra” : μέσα από τις δυσκολίες στ’ αστέρια».

Στοιχεία επικοινωνίας: e-mail: [email protected]