ΤΟ ΧΑΜΕΝΟ ΚΕΙΜΕΝΟ

Βίντεο-περιήγηση (video walk)
στο Επιγραφικό Μουσείο

To Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2020, από τις 11.30 έως τις 14.30, η εικαστικός Νίνα Παππά θα παρευρίσκεται στο Επιγραφικό Μουσείο για να συζητήσει και να περιηγηθεί με τους επισκέπτες.

Η διαδραστική βίντεο-περιήγηση (video walk) της εικαστικού Νίνας Παππά με τίτλο «Το Χαμένο Κείμενο» εξακολουθεί να προσφέρεται στο Επιγραφικό Μουσείο.
Στην βίντεο-περιήγηση, οι ερευνητές επιγραφικοί μας ξεναγούν στους προσωπικούς τους χώρους, ακούμε τις ιστορίες τους, παρατηρούμε τα αντικείμενα, τους φακέλους, τα βιβλία τους, ανοίγουμε τα σημειωματάριά τους με τις αντιγραφές των χαραγμένων λέξεων, τις σβησμένες συλλαβές, τις ρωγμές που μοιάζουν γράμματα και τις ιδιόχειρες σημειώσεις τους για τις πιθανές ερμηνείες μίας αλλοιωμένης λέξης. Στις φθαρμένες πέτρες, η αποκρυπτογράφηση των σβησμένων κειμένων, συχνά μετατρέπεται σε μία εκστατική διαδικασία που απαιτεί κατάλληλες προσωπικότητες για να ολοκληρωθεί.

Με το video walk, ο επισκέπτης θα γνωρίσει τα πρόσωπα που βρίσκονται πίσω από τα εκθέματα, θα κατανοήσει τους λόγους για τους οποίους εκείνοι αφοσιώνονται στα χαραγμένα κείμενα και θα ξανακοιτάξει τους πέτρινους όγκους με την ανοίκεια γλώσσα, αναγνωρίζοντας την ιστορία τους.
Το έργο έχει ως αφετηρία την πρακτική των site-specific εικαστικών παρεμβάσεων, την παράδοση του ντοκιμαντέρ και την αισθητηριακή δυναμική των τεχνικών της επαυξημένης πραγματικότητας (augmented reality). Είναι η πρώτη φορά που ένα ανάλογο έργο πραγματοποιείται σε ελληνικό μουσείο.

«Το Χαμένο Κείμενο» έγινε με τη συνεργασία του επιστημονικού προσωπικού του Επιγραφικού Μουσείου, της Ελληνικής Επιγραφικής Εταιρείας, της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα (The American School of Classical Studies at Athens), του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Αθηνών (Deutsches Archäologisches Institut Athen), του Κέντρου Sara B. Aleshire για τη Μελέτη της Ελληνικής Επιγραφικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, Berkeley (The Sara B. Aleshire Center for the Study of Greek Epigraphy, University of California, Berkeley), και των Αρχείων Επιγραφικής I.G. στην Ακαδημία Επιστημών Βερολίνου-Βραδεμβούργου (Inscriptiones Graecae der Berlin-Brandenburgischen Akademie der Wissenschaften). Παράλληλα, υποστηρίχθηκε χορηγικά από το Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου και από το Ίδρυμα Α. Γ. Λεβέντη. Την παραγωγή συντόνισε η Delta Pi.

Το Χαμένο Κείμενο
Νίνας Παππά
Διάρκεια: 40 λεπτά
Video Walk με tablet που παραλαμβάνεται στην υποδοχή του Μουσείου
Επιγραφικό Μουσείο
Τοσίτσα 1, Αθήνα
Ημέρες Επίσκεψης: καθημερινά εκτός Τρίτης, από τις 08:30 – 15:30
Είσοδος: 2 ευρώ (από 1/11 μέχρι 31/3)

——————————-
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Βίντεο: Νίνα Παππά
Μοντάζ: Γιώργος Κραββαρίτης
Επιστημονικοί Συνεργάτες: Άγγελος Π. Ματθαίου, Αθανάσιος Θέμος, Έλενα Ζαββού,
Ειρήνη Χωρέμη.

ΘΕΡΜΕΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ
Νίκος Αναστασόπουλος, Ιωάννα Βενιέρη, Ναταλία Βογκέικωφ, Katharina Brandt, Γιώργος Γαλάνης, Ελεάνα Γιαλούρη, Ιωάννα Δαμανάκη, Δίπυλον, Εργαζόμενοι του Επιγραφικού Μουσείου, Άρτεμις Ζενέτου, Klaus Hallof, Joachim Heiden, Δημήτρης Θεοδωρόπουλος, Γιάννης Καλλιοντζής, Γεωργία Καραγεώργη, Μαίρη Κιτροέφ, Ελένη Λύρα, Γεωργία Μαλούχου, Θεόδωρος Μαυρίδης, Λία Μοριανού, Jenifer Neils, Νίκος Παπαζαρκάδας, Δημήτρης Παπαϊωάννου, Μελέτης Παππάς, Δημήτρης Σκουρογιάννης, Connie Stroud, Ronald Stroud, Leslie Threatte L., John Traill, Jutta Stroszeck

Νίνα Παππά:
Εικαστικός, επίκουρη καθηγήτρια του Εργαστηρίου Ζωγραφικής της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Ε.Μ.Π. διδάκτωρ της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, φοίτησε στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Center for Advanced Visual Studies – CAVS του Μ.Ι.Τ. και έχει πτυχίο ζωγραφικής και πτυχίο γλυπτικής από την Α.Σ.Κ.Τ.
Τα τελευταία χρόνια, το εικαστικό της έργο έχει στοιχεία με τεκμηριωτικό χαρακτήρα. Ασχολείται με το θέμα του χρόνου, της γραφής και της ανθρώπινης φωνής. Τα έργα της περιλαμβάνουν ηχογραφήσεις και βίντεο που αποτυπώνουν ιδιαίτερους τρόπους επικοινωνίας και συμπεριφορές, π.χ. οι ηχογραφήσεις ανθρώπων που βρίσκονται σε συνθήκες αναμονής, ή οι συζητήσεις με ερευνητές οι οποίοι έχουν ιδιόμορφο τρόπο έρευνας.
Έχει παρουσιάσει 7 ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Είναι ιδρυτικό μέλος της ομάδας Errands. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα. http://www.ninapappa.com, http://errands.gr