Το μικρό διαμάντι του Ιονίου

Γράφει ο Νίκος Μουρατίδης

Λέγεται Μεγανήσι γιατί είναι το μεγαλύτερο νησί του συμπλέγματος των Πριγκηπονήσων Λευκάδας. Ναι, είναι αυτό που είναι πολύ κοντά στον Σκορπιό και μεταξύ Λευκάδας και Αιτωλοακαρνανίας. Έχει έκταση 22,356 τ. χλμ. και πληθυσμό 1.500 κατοίκους περίπου.

Περίεργη περίπτωση νησιού. Πολλοί νομίζουν ότι είναι ένα νησί κουκλί του Ιονίου – που είναι – αλλά για έναν περίεργο λόγο το Μεγανήσι προσελκύει και πολύ high class επισκέπτες. Απ’ την μια βλέπεις απλό κόσμο να απολαμβάνει τις διακοπές του, κι’ απ’ την άλλη διάσημους, πρίγκιπες και ζάμπλουτους που νοικιάζουν πολυτελείς βίλες στο νησί ή αράζουν με τα κότερα τους στην μαρίνα.

Για να φτάσεις στο Μεγανήσι, πρέπει να πας στην Λευκάδα, να κατέβεις στο Νυδρί και από εκεί να πάρεις το ferry boat. Υπάρχουν τακτικά δρομολόγια που φτάνουν στο Μεγανήσι και η διάρκεια της διαδρομής δεν υπερβαίνει τα 25 λεπτά.

Διακοπές στο Μεγανήσι

Μικρό στο μάτι αλλά μεγάλο σε ομορφιά, το Μεγανήσι είναι ένας καταπράσινος παράδεισος στο Ιόνιο με παρθένες παραλίες, παραδοσιακά χωριά, δεκάδες όρμους και μαγευτικές θαλάσσιες σπηλιές. Όσοι το έχουν επισκεφθεί, το έχουν ερωτευτεί και εξ’ αιτίας αυτών των κάποιων, κάνω το σημερινό αφιέρωμα – γιατί με έχουν πρήξει. Ευκαιρία και για μένα να μάθω πράγματα, γιατί μια φορά έχω πάει, κι’ αυτή βραδάκι για φαγητό. Δεν το έχω γυρίσει το νησί. Δεν το ξέρω.

Το Μεγανήσι λοιπόν, λένε ότι αποτελεί ιδανική επιλογή για χαλαρές και ποιοτικές διακοπές που συνδυάζουν την παράδοση με την κοσμοπολίτικη αύρα. Η οπτική πανδαισία του μπλε και του πράσινου, τα παραδοσιακά χωριά, τα λιμανάκια με τις ψαροταβέρνες και οι φανταστικές παραλίες αρκούν για να σας κάνουν να φύγετε από εκεί ευτυχισμένοι. Είναι όπως είπαμε το μεγαλύτερο από τα μικρά νησάκια των Πριγκηπονήσων που απαρτίζονται από τη Μαδουρή, τη Θηλιά, τον Κυθρό, την Σπάρτη, το Σκορπίδι και φυσικά τον θρυλικό Σκορπιό.

Μια βόλτα στα χωριά

Το Σπαρτοχώρι με τα δαιδαλώδη σοκάκια, στέκεται στη κορυφή του λόφου. Ένας πανέμορφος παραδοσιακός οικισμός που σε αιχμαλωτίζει με την πρώτη ματιά. Το χωριό διαθέτει και μια πλατεία, πραγματικό μπαλκόνι στη θάλασσα και στις ακτές, με πανοραμική θέα προς τον Σκορπιό και τα ανατολικά παράλια της Λευκάδας.

Το Βαθύ, ένα πραγματικό ψαροχώρι, μέσα σε ένα προστατευμένο κόλπο. Αποτελεί προσφιλές αγκυροβόλιο, καθώς εδώ καταφθάνουν για να επιδιορθώσουν τα δίχτυα τους κάθε λογής ψαροκάικα ή να ελλιμενιστούν σκάφη αναψυχής που το καλοκαίρι δένουν κατά δεκάδες στη σύγχρονη μαρίνα. Όλοι οι σκαφάτοι έχουν να λένε για την μαρίνα στο Βαθύ, αλλά και ο απλός κόσμος έχει να λέει για τα ταβερνάκια που μοσχομυρίζουν ούζο και θαλασσινό μεζέ. Τέλος, το Κατωμέρι, η έδρα του νησιού, είναι ένας γραφικός οικισμός με παλιά πέτρινα σπίτια και μικρά μαγαζιά.

Βουτιές σε κρυστάλλινα νερά

Οι παραλίες του νησιού διαθέτουν κρυστάλλινα νερά και πλούσια βλάστηση με δέντρα που φτάνουν μέχρι τη θάλασσα. Οι περισσότερες παραλίες δεν είναι οργανωμένες, οπότε καλό είναι να έχετε μαζί σας τις ψάθες και τις ομπρέλες σας. Εάν πάλι σας αρέσει το μυστήριο που κρύβουν οι θαλάσσιες σπηλιές, μπορείτε να επισκεφθείτε τις τρεις σπηλιές που βρίσκονται στο νοτιοδυτικό άκρο του νησιού: του Παπανικολή, του Γιοβάνη και του Δαίμονα. Πρέπει επίσης να πω ότι….

ΔΙΑΒΑΣΤΕ λεπτομέρειες και δείτε συγκλονιστικές φωτογραφίες, εδώ: https://bit.ly/2UGmdsX