Αιμίλιος Ράφτης: “Χωρίς ψυχική υγεία, δεν έχεις ευτυχία και χωρίς ευτυχία τι νόημα έχει η επιτυχία;”

Ο Αιμίλιος Ράφτης, Ηθοποιός, απαντάει στις ερωτήσεις της δημοσιογραφικής ομάδας του polismagazino.gr

Εγκλεισμός στο σπίτι. Πως διαχειρίζεστε το χρόνο σας; Ποια συναισθήματα σας διακατέχουν; Προσπαθώ πάντα να βρίσκω τη θετική οπτική σε ό,τι αντιμετωπίζω και βιώνω. Είναι καλύτερο για τον εαυτό σου κάτι τέτοιο. Εκμεταλεύομαι το χρόνο που έχω προχωρώντας στόχους και όνειρα. Δεν τον αφήνω να περνά και να μιζεριάζω. Προτιμώ να είμαι δυνατός και να προχωράω ουσιαστικά στη ζωή μου.

Ακούμε συνεχώς για Βία. Ενδοοικογενειακή, εργασιακή, αθλητική, καλλιτεχνική… Εντυπωσιάζεστε από το συμβάν ή από τους πρωταγωνιστές; Εσείς έχετε υποστεί κάποια μορφή βίας; Όχι δεν εντυπωσιάζομαι. Ζούμε σε εποχές που ο κόσμος έχει χάσει την ισορροπία του, την εσωτερική γαλήνη και την πραγματική ευτυχία. Ζούμε σε έναν κόσμο ψυχικά άρρωστο, χωρίς την αληθινή ουσία της ευτυχίας, χωρίς ηθικές και αξίες, που περνά από γενιά σε γενιά, από τους γονείς στα παιδιά, μια νοθευμένη αντίληψη για τη ζωή και ολοένα και περισσότερο διαστρευλωμένοι ηθικοί κώδικες, “εκσυγχρωνισμένοι” και με όλο και πιο μελετημένο περιτύλιγμα. “Εξέλιξη” λέμε και καταργούμε το πως μεγάλωσαν οι γενιές των παππούδων μας. Τώρα που η τεχνολογία προχωράει, τώρα είναι η ευκαιρία να ξεχειλώσουν τα ήθη και οι αξίες μας, λιθαράκι-λιθαράκι μέχρι να θεωρούνται όλες μας οι ενέργειες εκσυγχρονισμένες, μοντέρνες και όχι παλιακές σαν των παππούδων μας και των γιαγιάδων μας. Έτσι δημιουργούνται νέα πρότυπα και νέοι και παιδιά νοθεύουν υποσεινήδητα το κακό με το καλό, το νέο, το μοντέρνο, το αποδεκτό.

“Ναι έχω υποστεί μορφή βίας και έβαλα τα όριά μου. Προτίμησα να υποστώ επαγγλεματικές συνέπειες παρά να επιτρέψω να χειραγωγηθώ σωματικά και να τραυματιστώ ψυχικά για το υπόλοιπο της ζωής μου.”

Είναι δίκοπο μαχαίρι και εύχομαι να μη το ζήσει κανείς γιατί είναι πολύ δύσκολο να αψηφήσεις το μέλλον σου, τα όνειρα σου, την καριέρα σου, γνωρίζοντας ποιες θα είναι οι συνέπειες, αλλά αν ποτέ συμβεί ελπίζω να σκεφτεί κανείς την ψυχική του ΥΓΕΙΑ πάνω απ’όλα, γιατί χωρίς υγεία, δεν έχεις ευτυχία και χωρίς ευτυχία τι νόημα έχει η επιτυχία;

Πιστεύετε στην αποτελεσματικότητα του εμβολίου; Θα εμβολιαστείτε όταν έρθει η ώρα; Πιστεύω πως εν έτει 2021 θα μπορούσε να είχε ήδη βρεθεί και φάρμακο για τον ιό, που θα καθιστούσε πολύ πιο εύκολη και γρήγορη τη θεραπεία των νοσούντων και να φέρει οριστικό τέλος σε αυτόν τον εφιάλτη. Τόσα έχει καταφέρει η ανθρωπότητα, εδώ γιατί καθυστερούμε τόσο; Food for thought.

Έχετε στερηθεί κάτι από τον εγκλεισμό σας στο σπίτι και εαν ναι, πως το αντιμετωπίσατε; Εχω στερηθεί ναι… Έχω στερηθεί τα χαμόγελα των ανθρώπων έξω, τη χαρά, την ανταλλαγή θετικής ενέργειας μέσω οποισδήποτε μορφής διασκέδασης και παλμού αυτής της χώρας.

Τηλεργασία και Αναστολή εργασιακών συμβάσεων. Τι πιστεύετε ότι θα συμβεί την επόμενη ημέρα του απεγκλωβισμού μας στον εργασιακό χώρο; Οι επιχειρήσεις θα βρεθούν μπροστά σε κάτι άγνωστο, αλλά και λίγο γνώριμο πλέον, μιας και η χώρα το έχει ξαναβιώσει τις φορές που έγινε άρση του lockdown. Θα είναι εποχή δύσκολη, επανένταξης και σκληρής δουλειάς, αλλά οι Έλληνες ποτέ δε λύγισαν, κατάφεραν και σηκώθηκαν και θα σηκώνονται ξανά και ξανά γιατί το έχουν στο αίμα τους! Όπως λέει και η φράση “Ως εκ τούτου, δε θα πούμε ότι οι Έλληνες πολεμούν σαν ήρωες, αλλά ότι οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες.”