Τζήμητρα Ζωή: “Εμπνέομαι από τον άνθρωπο, τη φύση, την ισχυρή δύναμη του χρώματος”

“Μετά το λοκντάουν ελπίζω να γίνουν οι δύο ομαδικές εκθέσεις στις οποίες και συμμετέχω οι οποίες ήταν να γίνουν το ’20 και αναβλήθηκαν.”

Πώς και πότε ξεκινήσατε να ασχολείστε συστηματικά με τη ζωγραφική; Όπως όλοι όσοι έχουμε το μικρόβιο της εικαστικής έκφρασης, έτσι κι εγώ ζωγράφιζα από μικρή. Αργότερα ήρθαν οι σπουδές στην Αρχιτεκτονική που διαμόρφωσαν τη ματιά και τη γραμμή μου και μετά το ’10 ασχολήθηκα συστηματικά με τη ζωγραφική με μαθήματα, συμμετοχή σε εκθέσεις και διαγωνισμούς και συσπειρώσεις με άλλους καλλιτέχνες σε ομάδες.

Σε ποιο ρεύμα ή κίνημα θα εντάσσατε τα έργα σας; Δεν μπορώ να πω ότι εντάσσονται κάπου. Άλλοτε μου θυμίζουν έργα ναΐφ και άλλες φορές illustration. Αλλά αυτή την ερώτηση νομίζω καλύτερα να την απαντήσετε εσείς.

Από πού αντλείτε την έμπνευσή σας; Από τον άνθρωπο, από τη φύση, την ισχυρή δύναμη του χρώματος.

Υπάρχουν προσωπικότητες ή άλλοι καλλιτέχνες που έχουν επηρεάσει το έργο σας; Κάθε έργο που με αγγίζει με επηρεάζει. Ωστόσο, το έργο μου θεωρώ ότι έχει επηρεαστεί από τον Rothko, όταν πρωτοείδα έργο του στο Λονδίνο. Αυτός μου έδειξε τη μεταμορφωτική δύναμη του χρώματος.

Ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που έχετε θέσει στον εαυτό σας ως καλλιτέχνης; Νομίζω το να εξακολουθώ να αφηγούμαι μέσω της προσωπικής μου γραφής.

Πόσο αποδεκτή είναι η τέχνη στην Ελλάδα σήμερα και τι ρόλο καλείται να παίξει στο δημόσιο χώρο; Ομολογώ ότι δεν βλέπω να έχει δημόσιο χαρακτήρα η τέχνη στη χώρα μας, μάλλον δεν θεωρείται αναγκαίο αγαθό για τον πολίτη, ίσως γι αυτό δεν διδάσκεται πλέον στα σχολεία. Πέρα από κάποιες εξαιρέσεις δεν υπάρχει στο δημόσιο χώρο, κάτι που με θλίβει ομολογώ.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Μετά το λοκντάουν ελπίζω να γίνουν οι δύο ομαδικές εκθέσεις στις οποίες και συμμετέχω οι οποίες ήταν να γίνουν το ’20 και αναβλήθηκαν. Πέρα από αυτό, να είμαι καλά και να ζωγραφίζω.