Τα 80 της χρόνια γιόρτασε η Εθνική Λυρική Σκηνή την Πέμπτη 5 Μαρτίου με τη Νυχτερίδα

Την Πέμπτη 5 Μαρτίου 2020 η Εθνική Λυρική Σκηνή γιόρτασε τα 80 της χρόνια, με την Νυχτερίδα του Γιόχαν Στράους του νεότερου, σε μια βραδιά γεμάτη συγκίνηση και αναμνήσεις. Ήταν 5 Μαρτίου του 1940, όταν ο νεοσύστατος τότε οργανισμός ξεκινούσε τη δραστηριότητα του με το ίδιο έργο: τη Νυχτερίδα.

Στα φετινά ογδοηκοστά της γενέθλια, η Λυρική παραμένει μια νέα και δυναμική κυρία, με πλούσιες αναμνήσεις, αλλά και ένα μέλλον που διαγράφεται ελπιδοφόρο. Άλλωστε ένας πολιτιστικός θεσμός δεν γερνά όπως οι άνθρωποι. Αντίθετα, ζει χιλιάδες ζωές, τις ζωές των ανθρώπων που κατά καιρούς τον αποτελούν.

Η Εθνική Λυρική Σκηνή υπηρετήθηκε από χιλιάδες εμφανείς και αφανείς πρωταγωνιστές της ιστορίας της, πάνω στη σκηνή, μέσα στην τάφρο της ορχήστρας, στα παρασκήνια, τα εργαστήρια, τα γραφεία και κάθε άλλο χώρο στον οποίο συντελείται το περίπλοκο έργο της γέννησης μιας παραγωγής λυρικού θεάτρου.

Η χθεσινή γιορτή ήταν μια ευκαιρία για να ευχαριστήσει η ΕΛΣ:
– την Ελληνική Πολιτεία που επί 80 χρόνια στηρίζει το μεγαλύτερο κρατικό θέατρο ακόμα και στις χαλεπές περιόδους
– τον Μέγα Δωρητή της, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, στον οποίο χρωστάει το υπέροχο νέο σπίτι της
– όλους και όλες, εν ζωή ή αποδημήσαντες, που εργάστηκαν στο φως ή στη σκιά για να κάνουν την Εθνική Λυρική Σκηνή, μια νέα κυρία 80 ετών.

Στην δεύτερη πράξη της χθεσινής Νυχτερίδας, παρουσιάστηκε μια επτάλεπτη ταινία που “είδε” την 80χρονη ιστορία της ΕΛΣ μέσα από τα μάτια του υποβολέα της, σε σκηνοθεσία Βασίλη Κοσμόπουλου με τον μοναδικό Άγγελο Παπαδημητρίου. Στη συνέχεια, εκ μέρους του Καλλιτεχνικού Διευθυντή Γιώργου Κουμεντάκη, ο Διευθυντής Καλλιτεχνικού Συντονισμού και Διανομών Παναγής Παγουλάτος κάλεσε επί σκηνής, αντιπροσωπευτικά, ορισμένους από τους επιφανέστερους καλλιτέχνες που άφησαν το ανεξίτηλο στίγμα τους στην ιστορία της Λυρικής, οι οποίοι συμμετείχαν στο χορωδιακό “Ντούι-ντου” μαζί με τους πρωταγωνιστές και τη Χορωδία της ΕΛΣ.

Οι επίτιμοι προσκεκλημένοι της βραδιάς: Ολυμπία Γελοδάρη (δασκάλα χορού του Μπαλέτου της ΕΛΣ, χορογράφος), Μπάμπης Καράμπελας (κορυφαίος του Μπαλέτου της ΕΛΣ), Μαρίνα Κρίλοβιτς (υψίφωνος), Αγγέλα Λαλαούνη (υψίφωνος), Μαρία Μαρκέτου (μεσόφωνος), Μαρία Μηλιοπούλου (Α’ χορεύτρια του Μπαλέτου της ΕΛΣ), Μαρία Μουτσίου (υψίφωνος), Ρένα Νομικού (υψίφωνος), Φανή Παλαμίδη (τ. Διευθύντρια της Χορωδίας της ΕΛΣ), Σώτος Παπούλκας (τενόρος), Βαρβάρα Τσαμπαλή (υψίφωνος), Άγγελος Χατζής (Α’ χορευτής του Μπαλέτου της ΕΛΣ, χορογράφος), Παντελής Ψύχας (βαθύφωνος) επιβραβεύθηκαν με τη θερμότατη υποδοχή από τους συγκινημένους θεατές που τους χειροκρότησαν όρθιοι, για την σπουδαία συνδρομή τους στην καλλιτεχνική πορεία της ΕΛΣ.

Την σημαντική επέτειο της ΕΛΣ τίμησαν με την παρουσία τους η κ. Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, η οποία στις 14/3 θα αναλάβει τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας και η Υπουργός Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη.

Την επετειακή Νυχτερίδα, σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Ευκλείδη διεύθυνε ο Γιώργος Ζιάβρας. Τη μετάφραση του λιμπρέτου στα ελληνικά έκανε ο Δημήτρης Δημόπουλος, συνεργάτιδα σκηνοθέτρια ήταν η Αγγέλα-Κλεοπάτρα Σαρόγλου, τα σκηνικά υπέγραψε ο Σωτήρης Στέλιος, τα κοστούμια η Αλεξία Θεοδωράκη, τη χορογραφία η Μαρία Κουσουνή και τους φωτισμούς η Μελίνα Μάσχα. Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους χειροκροτήθηκαν θερμά οι Δημήτρης Πακσόγλου, Βασιλική Καραγιάννη, Ελένη Καλένος, Άρτεμις Μπόγρη, Βασίλης Καβάγιας, Γιάννης Σελητσανιώτης, Κωστής Ρασιδάκις, Γιάννης Κάβουρας, Ιωάννα Φόρτη, Δημήτρης Ναλμπάντης. Με την Ορχήστρα, τη Χορωδία και σπουδαστές της Ανώτερης Επαγγελματικής Σχολής Χορού της ΕΛΣ.

Μέγας Δωρητής Εθνικής Λυρικής Σκηνής
ΙΔΡΥΜΑ ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ

Χορηγός παράστασης
ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ