Συνέντευξη της ομάδας των Playmofriends στον Αστέριο Κισκίνη

Είχαμε την ευκαιρία να θαυμάσουμε τις δημιουργίες σας στο The Comic-Con 4, πείτε μας για την ομάδα σας.

Η ομάδα των Playmofriends με έδρα τη Θεσσαλονίκη δημιουργήθηκε το 2015 και έχει σαν κοινό σημείο την αγάπη προς τα playmobil. Τις ίδιες φιγούρες που αγαπήσαμε από μικρά παιδιά και που σήμερα αποτελούν τρόπο δημιουργικής απασχόλησης καθώς τα τελευταία χρόνια η συλλογή τους μας οδήγησε στη δημιουργία πολλών και όμορφων διοραμάτων. Η πρώτη μας συλλογική προσπάθεια βρήκε στέγη στην The Comic-Con 4 που έλαβε χώρα στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο –4/6 Μαΐου 2018- ύστερα από πρόσκληση των διοργανωτών τους οποίους και θέλουμε να ευχαριστήσουμε.

Πριν από μερικούς μήνες δημιουργήσαμε και τη σελίδα μας στο Facebook (https://www.facebook.com/PlaymofriendsThessaloniki/), όπου εκεί οι followers μας μπορούν να θαυμάσουν και άλλες δημιουργίες μας που έχουν να κάνουν με φανταστικά και ιστορικά θέματα. Επίσης στην ομάδα μας κάθε χρόνο προστίθενται και νέα μέλη συνεχώς, που το καθένα έχει τη δική του συλλογή-θεματολογία πάνω στα Playmobil.

Στην εποχή των ηλεκτρονικών παιχνιδιών και του Internet, έχει ανάγκη το παιδί τα playmobil;

Ίσως περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη εποχή πιστεύουμε. Ναι μεν τα μικρά παιδιά εξοικειώνονται με την τεχνολογία περισσότερο αν έχουν στην κατοχή τους κάποιο Η/Υ ή smartphone, η υπερβολική όμως χρήση τους μπορεί να οδηγήσει και στην απομόνωσή τους από το υπόλοιπο κοινωνικό σύνολο. Δεν είναι λίγες οι φορές που βλέπουμε μικρά παιδιά να κοιτάνε επίμονα την οθόνη του κινητού τους και να μην δίνουν σημασία του τι συμβαίνει γύρω τους. Η ενασχόλησή τους όμως με τα Playmobil τους βοηθά να χρησιμοποιήσουν τη φαντασία τους, να δημιουργήσουν το δικό τους κόσμο με τις φιγούρες που έχουν και φυσικά να έρθουν σε επαφή και με άλλα παιδιά προκειμένου να κάνουν αυτό που ξέρουν καλύτερα στην ηλικία αυτή, να παίξουν δηλαδή. Επιπλέον στην ομάδα μας δίνουμε έμφαση και στην ελληνική ιστορία δημιουργώντας φιγούρες που ανταποκρίνονται στις πιο σημαντικές στιγμές της, όπως από την Αρχαία Ελλάδα έως και την Επανάσταση του 1821. Μπορούν δηλαδή μέσα από το παιχνίδι να μάθουν και ιστορία. Σχεδόν όλοι μας στην ομάδα ζήσαμε αυτές τις χρυσές εποχές όπου μαζευόμασταν σε σπίτια ή σε πάρκα κουβαλώντας τα αγαπημένα μας παιχνίδια και φτιάχναμε διάφορα σκηνικά από διάφορες εποχές, περνώντας τις ώρες μας ευχάριστα με τους φίλους μας.

Είχατε τη χαρά να γνωρίσετε από κοντά στο The Comic Con 4 μεγάλους δημιουργούς όπως ο Frank Miller και να μιλήσετε με πλήθος κόσμου. Ποια η αντίδρασή τους στα διοράματα σας;

Η ανταπόκριση του κόσμου προς την προσπάθειά μας και τα διοράματά μας, ξεπέρασε ακόμα και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις μας. Με μεγάλη χαρά είδαμε γονείς με τα παιδιά τους, αλλά και πολλούς ενήλικες επισκέπτες της έκθεσης, να στέκονται πάνω από τις δημιουργίες μας για αρκετή ώρα και να μας ρωτάνε σχετικά με τις φιγούρες και το πόσο χρόνο διαθέσαμε για τη συλλογή τους αλλά και για την κατασκευή των διοραμάτων μας. Ήταν η μεγαλύτερη ανταμοιβή για εμάς αυτό εδώ, καθώς σχεδόν όλοι μας στερηθήκαμε πολλά, είτε πρόκειται για ελεύθερο χρόνο, είτε ακόμα και για κάποια μέλη μας, τις ίδιες τους τις οικογένειες. Φυσικά το αποκορύφωμα ήταν η παρουσία του Φράνκ Μίλλερ, ο οποίος έμεινε εντυπωσιασμένος από τις δουλειές μας και ιδιαίτερα από τα θέματα της αρχαίας Ελλάδας τα όποια είχαν φτιάξει δύο μέλη της ομάδας μας. Το περιμέναμε αυτό, οφείλουμε να ομολογήσουμε, καθώς όλοι μας γνωρίζουμε την αγάπη που τρέφει για την αρχαία Ελλάδα, ένα συναίσθημα που έγινε φανερό άλλωστε με το κόμικ που είχε εκδώσει το 1998 και που αναφέρεται στους 300 του Λεωνίδα, πάνω στο οποίο βασίστηκε μετά και η γνωστή ταινία του Χόλυγουντ.

 

Τι επιφυλάσσει το μέλλον για την ομάδα σας και πως μπορεί να έρθει κάποιος σε επαφή μαζί σας;

Πιστεύουμε πως η δυναμική μας παρουσία και η εξαιρετική δουλειά που κάναμε με τα διοράματά μας, που κάλυψαν σχεδόν κάθε πτυχή της φαντασίας των επισκεπτών της έκθεσης, θα συμβάλλουν ώστε  να ανοίξουν νέοι ορίζοντες για τους Playmofriends Thessaloniki. Ήδη κατά τη διάρκεια της Comic-Con 4 έγιναν κάποιες επαφές για μελλοντικές εκθέσεις, αλλά είναι ακόμα νωρίς να μιλήσουμε για κάτι το οριστικό. Πάντως ότι γίνει θα το μάθετε σίγουρα μέσα από την σελίδα μας στο Facebook. Από εκεί μέσα άλλωστε μπορεί κάποιος να επικοινωνήσει μαζί μας, όπως και στο email μας, το [email protected], για ότι αφορά το αγαπημένο μας χόμπι.