Συνέντευξη της Αγγελικής Παντελεάκου

Με αφορμή την παράσταση Αλίκη της Δήμητρας Στάικου

Σε ποιά ηλικία ανακαλύψατε ότι θέλετε να γίνετε ηθοποιός; Κάπου στο λύκειο. Μέχρι τότε ήθελα να σπουδάσω ανά καιρούς διάφορα πράγματα άσχετα μεταξύ τους. Όταν κλήθηκα πραγματίκα να επιλέξω κάτι μέσα μου μου έλεγε να δοκιμάσω αυτό πρώτα. Ξεκίνησα τη δραματικη σχολή αμέσως μετά το σχολείο και μέχρι και σήμερα πιστεύω ότι ήταν η καλύτερη επιλογή που έχω κάνει.

Ποιόν ηθοποιό – καλλιτέχνη θαυμάζετε; Θαυμάζω πολλούς καλλιτέχνες και επηρρεάζομαι από εκείνους. Ταυτίζομαι περισσότερο με σκηνοθέτες. Έχω λατρεία στον Polansky. Η αισθητική των ταινιών του, η ανθρωποκεντρική θεματολογία και το παιχνίδι με το τι είναι αλήθεια και τι ψέμα ειναι λίγοι από τους λόγους που τον καθιστούν έναν από τους αγαπημένους μου καλλιτέχνες . Θαυμάζω επίσης όλους τους νέους καλλιτέχνες που, παρά τις αντίξοες συνθήκες στην Ελλάδα, με πάθος και αφοσίωση επικοινωνούν την τέχνη τους. Πρέπει να στηρίζουμε τις προσπάθειες αυτές.

Θέατρο ή κινηματογράφος τι προτιμάτε; Και τα δύο. Είναι εκ φύσεως διαφορετικές τέχνες. Ως θεατής μια θεατρική παράσταση με ελάχιστα τεχνικά μέσα μπορεί να με ταξιδέψει όσο και μια υψηλής τεχνολογίας ταινία. Αυτό είναι μαγεία. Από την άλλη το σινεμά έχει αγγίξει κορυφαία επίπεδα , είναι πολύ προσιτό και έχει απεριόριστη ποικιλία για ολα τα γούστα. Μας έχει παρασύρει όλους. Έχουμε άποψη για βραβεία, σκηνοθεσίες, σενάρια. Ως ηθοποιός δεν έχω σταθεί μπροστά σε κάμερα ακόμα και θα το ήθελα αλλά πιστεύω πως η σκηνή δεν παύει ποτέ να είναι γοητευτική.

Καλλιτέχνης γεννιέται κανείς ή γίνεται; Καλλιτέχνες γεννιόμαστε όλοι θεωρώ. Ως παιδιά έχουμε όλοι ζωγραφίσει έναν τοιχο, έχουμε δει έναν ελέφαντα αντί για σύννεφο ή έχουμε σκαρώσει έναν στίχο τραγούδιου. Μεγαλώνοντας σε κάποιους η καλλιτεχνική πλευρά ενισχύεται σε άλλους ατροφεί.

Πώς θα χαρακτηρίζατε τον εαυτό σας ως Καλλιτέχνη; Στην προκειμένη φάση ανώριμο. Αισθάνομαι ακόμα πολύ μικρή για να προσδιοριστώ ως καλλιτέχνης. Θεωρώ πως αυτή τη στιγμή είμαι στο στάδιο που ανακαλύπτω το υλικό που έχω και προσπαθώ να το εμπλουτίσω προς όλες τις κατευθύνσεις. Σε δέκα χρόνια από τώρα θα ήθελα να είμαι ένας συνειδητοποιημένος καλλιτέχνης.

Νοιώθετε την «έμπνευση» πριν δημιουργήσετε; Αντλώ έμπνευση από τους ανθρώπους κυρίως. Με συναρπάζουν οι πετυχημένες συνυπάρξεις και μου δίνουν τροφή για δημιουργία. Παρατηρώ πολύ γοητεύομαι από συμπεριφορές και τις αναλύω. Προσπαθώ να τις ενσωματώνω και στη δουλειά μου.

Ποιά λέξη σας εκφράζει ως καλλιτέχνη; Η συνεργασία. Πιστεύω βαθιά στην ομαδικότητα. Στις παραστάτικες τέχνες μια ομάδα ανθρώπων δουλεύει συλλογικά για ένα κοίνο αποτέλεσμα. Αν το σύστημα αυτό πετύχει έχει γίνει η μισή δουλειά. Νοιώθω ιδιαίτερα τυχερή για τους συνεργάτες που έχω συναντήσει μέχρι στιγμής και η ύπαρξη τέτοιων καλλιτεχνών – ανθρώπων ενισχύουν ακόμα περισσότερο αυτή μου την άποψη.

Τι σημαίνουν οι λέξεις καριέρα – επιτυχία για εσάς; Επιτυχία για μένα είναι να βελτιώνομαι συνεχώς ως άνθρωπος, να βρίσκω τις ισορροπίες μου να είμαι παραγωγική και να κατακτώ τους στόχους που θέτω. Κάθε μέρα μπορεί να έχουμε και μια μίκρη επιτυχία και οφείλουμε να την αναγνωρίζουμε. Η καριερά είναι θεμιτή μόνο αν υπήρετει όλα τα παραπάνω.

Ποιά είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Αποφεύγω να κάνω σχέδια. Βλέπουμε και εμπράκτως το τελευταίο διάστημα στην Ελλάδα ότι όσα σχέδια και να κάνουμε υπάρχουν παράμετροι που δεν μπορούμε να υπολογίσουμε. Πρέπει να είμαστε πάντα ευέλικτοι και σε ετοιμότητα. Τα σίγουρα σχέδια μου είναι καλοκαιρινές διακόπες και από Σεπτέμβρη βλέπουμε…

Συντομο βιογραφικο.

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αθήνα. Στα 19 μου ξεκίνησα να φοιτώ στην δραματίκη σχόλη ‘’Θεατρική Τέχνη’’ από την οποία αποφοίτησα το 2017. Από τότε έχω παρακολουθήσει διάφορα σεμινάρια υποκριτικής, μαθήματα φωνητικής και χορού. Είμαι μέλος της ομάδας Musical Arts On Stage και έχω συμμετάσχει ήδη σε δύο παραστάσεις devised musical theatre (2018, 2019) της ομάδας. Έρχεται ακόμα μια τον Μάιο του 2020. ‘Εχω συμμετάσχει στην Παράσταση ‘’Soulmates’’ (2018) και αυτή τη στιγμή συμμετέχω στην παράσταση “Αλίκη” της Δήμητρας Σταίκου στο Θέατρο ΆΛΜΑ η οποία παίζεται κάθε σαββατοκύριακο στις 21.00 ως τις 12 Απριλίου.