Στρατής Πανούριος: “Το βιβλίο θα είναι πάντα εκεί, για τον άνθρωπο που αναζητά τη γνώση και όχι την πληροφορία”

“Το μυθιστόρημα είναι ο «τόπος» που η δημιουργική φαντασία μπορεί να κεντήσει με λεπτομέρεια νέες πραγματικότητες.”

Σε ποιά ηλικία ξεκινήσατε να γράφετε; Από τότε που έμαθα να διαβάζω. Η ανάγνωση με οδήγησε στη συγγραφή. Η ελληνική γλώσσα είναι η πατρίδα μου, εκεί καθησυχάζω.

Ποιά λέξη σας εκφράζει ως συγγραφέα; «Γράφω». Αυτό το αρχαίο ρήμα που συντροφεύει τον συγγραφέα στον ενεστώτα της ζωής του.

Νοιώθετε την «έμπνευση» πριν τη συγγραφή;  Η «έμπνευση» έρχεται σαν μια πνοή από τον κόσμο του θαυμαστού. Είναι ο συνδετικός κρίκος ανάμεσα στην ύπαρξή μας και στις άπειρες δυνατότητες της στιγμής. Είναι το απαλό ίχνος της συνειδητότητας.  

Πώς θα χαρακτηρίζατε τον εαυτό σας; Ο συγγραφέας μοιράζεται τον εαυτό του μαζί με τους ήρωές του. Όταν γράφει γίνεται ο άνθρωπος χωρίς ιδιότητες.   

Πώς βλέπετε το βιβλίο; Ένας απ’ τους καλύτερούς μου φίλους, είναι η έξοδος κινδύνου από την αμείλικτη μηχανικότητα της ζωής.

Πιστεύετε ότι υπάρχει ενδιαφέρον; Το βιβλίο θα είναι πάντα εκεί για τον άνθρωπο που αναζητά τη γνώση και όχι την πληροφορία.

Ποίηση η μυθιστόρημα; Τώρα μυθιστόρημα. Το μυθιστόρημα είναι ο «τόπος» που η δημιουργική φαντασία μπορεί να κεντήσει με λεπτομέρεια νέες πραγματικότητες.  Σε αυτόν τον γενναιόδωρο «τόπο» κανένας δεν είναι κάτοχος της αλήθειας.

Μια φράση από ένα βιβλίο σας.. Μια φράση που λέει ο Σαίξπηρ στο βιβλίο μου “Shakespeare on Mars” «Εδώ είναι ο τόπος. Πάντα εδώ ήταν. Ο Πλάτων εδώ, ο Σωκράτης εδώ, ο Αισχύλος, Σοφοκλής, Ευριπίδης, ο Αριστοφάνης όλοι εδώ. Γιατί η Ελλάδα; Γιατί όλα εδώ είναι καμωμένα στο μέτρο το ανθρώπινο. Όλα, τα βουνά, οι θάλασσες, τα νησιά, όλα ήμερα και μεγαλοπρεπή συγχρόνως»

Ποιά είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Να συνεχίσω το λογοτεχνικό μου ταξίδι στο εξωτερικό με τον εκδοτικό οίκο της καρδιάς μας, την OnTime Books. Μετά το ταξίδι του Σαίξπηρ στον Άρη ετοιμάζω το ταξίδι του Πλάτωνα στην Αφροδίτη, το δεύτερο μου μυθιστόρημα, το οποίο ανήκει κι αυτό στην «Τετραλογία της Ιδανικής Πολιτείας».

Ποιο μυστικό τελικά κρύβει ο Σαίξπηρ στον Άρη; Ότι τίποτα δεν είναι αδύνατο απλώς το αδύνατο παίρνει λίγο περισσότερο χρόνο.

Βιογραφικό

Ο Στρατής Πανούριος γεννήθηκε στη Λέσβο και είναι συγγραφέας, σκηνοθέτης θεάτρου και κινηματογράφου και ηθοποιός. Έχει γράψει θεατρικά έργα, κινηματογραφικά σενάρια, μυθιστορήματα, ποιήματα και επιστημονικά άρθρα. Έχει σκηνοθετήσει πάνω από πενήντα θεατρικές παραστάσεις και μικρού μήκους ταινίες.

Είναι απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου. Έχει σπουδάσει σκηνοθεσία θεάτρου στον Εθνικό Θέατρο της Ελλάδας, σκηνοθεσία κινηματογράφου στο Πανεπιστήμιο του Greenwich  (London) – New York College Athens  και συγγραφή θεατρικών έργων στο Σπουδαστήριο Θεάτρου της Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων.

Το 2018 έλαβε το βραβείο από το Ιinternational English magazine “Acquisition International”για το σύνολο του έργου του: “Business Excellence Winner – Theater Director of the Year 2018 – Greece” 

Επίσης ήταν ομιλητής στο TEDxAthens 2017 που διοργανώθηκε στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.  

Το βιβλίο του «Σαίξπηρ στον Άρη» μεταφράστηκε στην αγγλική γλώσσα «Shakespeare on Mars» από τον Δημήτρη Θανάσουλα και εκδόθηκε τον Φεβρουάριο του 2021 από τον εκδοτικό οίκο OnTime Books στη Μεγάλη Βρετανία. Έχει γίνει best seller στην Σαιξπηρική Λογοτεχνία. Το 2022 θα κυκλοφορήσει στην αγγλική γλώσσα το βιβλίο του «Πλάτων στην Αφροδίτη» – «Plato on Venus» επίσης από τις εκδόσεις Ontime Books.

Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του:

https://stratispanourios.gr/shakespeare-on-mars/

Φωτογραφία πορτραίτο: Δημήτρης Καλανδράνης

Φωτογραφία από τη θεατρική παράσταση Happy Birthday Mr. Shakespeare: Γιώργος Κύζας.

Εξώφυλλο – οπισθόφυλλο βιβλίου: Δημήτρης Χριστοδούλου