Στο επίκεντρο των ελληνοαμερικανικών και αμερικανοεβραϊκών οργανώσεων η συνεργασία Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στα γεωπολιτικά δρώμενα, με την Ελλάδα να βρίσκεται σε μια σημαντική χρονική συγκυρία, προκειμένου να αναπτύξει και να εδραιώσει σημαντικές συμμαχίες με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, την ώρα που η τουρκική προκλητικότητα κλιμακώνεται.

Σε συνεργασία με τις πολιτικές ηγεσίες των χωρών Ελλάδας, Κύπρου, ΗΠΑ και Ισραήλ, ελληνοαμερικανικές και αμερικανοεβραϊκές οργανώσεις με κατεύθυνση την ειρήνη, εργάζονται για την ενδυνάμωση της συνεργασίας μεταξύ των τριών χωρών.
Πιο συγκεκριμένα, η ελληνοαμερικανική οργάνωση AHEPA, τo Αμερικανικό Ελληνικό Ινστιτούτο (AHI), η παγκόσμια εβραϊκή κοινότητα B’nai B’rith International και η οργάνωση Διάσκεψη Προέδρων των Μεγάλων Αμερικανοεβραϊκών Οργανώσεων, πραγματοποιούν ήδη από τις 11 Ιανουαρίου έως τις 17 Ιανουαρίου, κοινή αποστολή στην Ιερουσαλήμ, Λευκωσία και Αθήνα.
Οι τέσσερις οργανώσεις βασίζονται σε τρεις προηγούμενες αποστολές των επικεφαλής των τριών χωρών το 2014, το 2016 και το 2018, οι οποίες αναγνωρίστηκαν ευρέως για τη συμβολή τους στη διεθνή συνεργασία και φιλία.
Οι οργανώσεις στοχεύουν στη διερεύνηση των μεγάλων οικονομικών (επιχειρηματικών και τουριστικών), ενεργειακών εξελίξεων που υπάρχουν αυτή την περίοδο μεταξύ των τριών χωρών, με συναντήσεις που θα πραγματοποιήσουν με υψηλόβαθμους κυβερνητικούς και στρατιωτικούς αξιωματούχους.
Υπενθυμίζεται ότι το 2019, στην έκτη τριμερή διάσκεψη κορυφής, οι Ηνωμένες Πολιτείες υπογράμμισαν την υποστήριξή τους στην τριμερή σύμπραξη που καθιέρωσαν το Ισραήλ, η Ελλάδα και η Κύπρος, σημειώνοντας τη σημασία της αυξημένης συνεργασίας και έκτοτε καθιέρωσαν ένα πλαίσιο 3 + 1.
Παράλληλα, η πρόσφατη συμφωνία για τον αγωγό EastMed και η θετική ανακοίνωση που εξέδωσε το Γραφείο Ενεργειακών Πόρων του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, δημιουργούν νέα δεδομένα στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, ενώ λειτουργεί και ως ένας μοχλός πίεσης προς την Τουρκία.
Στη αποστολή που συμμετέχουν οι τέσσερις οργανώσεις, η ελληνοαμερικανική οργάνωση AHEPΑ εκπροσωπείται από τον Ύπατο Πρόεδρο Γεώργιο Χωριάτη, τον Καναδό Πρόεδρο Χρήστο Αργυρίου, τον επιχειρηματία Σάββα Τσίβικο, τον Ανώτατο Σύμβουλο Louis Atsaves, τους Ανώτατους Διοικητές κ. Chris Kaitson και τον Φάνο Πιτίρη, τον Πρόεδρο της Επιτροπής Κυπριακών και Ελληνικών Υποθέσεων Δρ. Ζήνωνα Χριστοδούλου, τον Εκτελεστικό διευθυντή Basil Mossaidis και τον Σύμβουλο Andrew Kaffes.
Ο κ. Χωριάτης βρέθηκε την Παρασκευή 10 Ιανουαρίου στην Ελλάδα, όπου μίλησε στην εκδήλωση που διοργάνωσε προς τιμήν του το τμήμα ICARUS HJ36, υπό την αιγίδα της AHEPA Hellas. Ο Ύπατος Πρόεδρος της AHEPA, αναφέρθηκε στις πρόσφατες εξελίξεις και τον ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι Έλληνες.

Τέλος, το τμήμα ICARUS HJ36 σε συνεργασία με το Κέντρο Πολιτισμού Ισραηλινών Τεχνών «Imi Lichtenfeld» «Krav Maga Science», στο πλαίσιο των παραπάνω διεργασιών, διοργανώνουν την Τρίτη 14 Ιανουαρίου στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών στην αίθουσα Ρήγας Φεραίος, εκδήλωση με θέμα: Ισραήλ & Ελλάδα oι νέοι αργοναύτες της καινοτομίας, με ομιλητή τον CEO του Εμπορικού Επιμελητηρίου Ισραήλ-Ελλάδας, Cobi Bitton.

https://indicator.gr/sto-epikentro-ton-ellinoamerikanikon-kai-amerikanoevraikon-organoseon-i-synergasia-elladas-kyproy-israil