ΣΤΗ ΜΑΤΙΑ ΤΗΣ ΑΝΔΡΟΜΕΔΑΣ: Μυθιστόρημα του Γιάννη Θ. Πολυράκη από τις εκδόσεις Α.Α. ΛΙΒΑΝΗ

Βιβλιοεπιλογές από τη Μαίρη Γκαζιάνη

Σχετικά με το βιβλίο

Με µάτια καρφωµένα στο κενό ανιστορίστηκε τη ζωή του, που σαν κινηµατογραφική ταινία διάβαινε από µπροστά του: Βοσκαρούδι στο χωριό του, στα κακοτράχαλα µονοπάτια στους ορεινούς βοσκότοπους, αµήχανος έφηβος στη συνέχεια στην πολιτεία και στην υστεριά µούτσος σ’ ένα γκαζάδικο. Αµούστακο δεκαπεντάχρονο παιδί ανέβηκε στο πρώτο κατάστρωµα, γέρος αποβιβάστηκε από το τελευταίο. Και τι δεν πέρασε ολάκερη ζωή στα θαλασσινά µονοπάτια! Θυµήθηκε αίφνης µια παλιά ερωτική ιστορία µε µια όµορφη εικοσιπεντάχρονη Χιλιανή, την Αντονέλα. Η Αντονέλα είχε ιδιαίτερη αδυναµία στους αστερισµούς και ιδιαίτερα στον αστερισµό της Ανδροµέδας. Και καθώς ήταν ορατός µόνο από το Βόρειο Ηµισφαίριο, και µάλιστα το φθινόπωρο, της είχε υποσχεθεί να την πάρει µαζί του σε κάποιο από τα ταξίδια του στην Ελλάδα, προκειµένου να δει τον αγαπηµένο της αστερισµό. Όταν βρισκόταν στο κατάστρωµα του πλοίου, πάντα είχε την αίσθηση πως η «µατιά της Ανδροµέδας» ήταν στραµµένη πάνω του κι ένιωθε µια αδιόρατη γλυκιά αποχαύνωση, κάτι σαν προστασία, που του ’δινε την αίσθηση ή την ψευδαίσθηση πως ήταν η µατιά της Αντονέλας του.

∆ε θυµάται να είχε ερωτευτεί –πριν και µετά– άλλη φορά. Η πρώτη εκείνη αγάπη έµελλε να διατηρήσει την πρωτιά και τη µοναδικότητά της ως τα σήµερα.

Η Αντονέλα τον έκανε να ξεχνά τη σκληρή βιοπάλη του καραβιού στις λίγες µέρες που έµενε στο Λος Λάγκος. Στην κυριολεξία, η κοπέλα αυτή ήταν το «λιµάνι» του. Και ήταν όµορφη! Ψηλή, λυγερόκορµη, µελαχρινή, µε µάτια µαύρα, αστραποβόλα και µαλλιά µαύρα, µακριά µέχρι τη µέση. Γυναίκα!

Μα κάθε φορά που έπρεπε να σαλπάρει το καράβι του από το Λος Λάγκος, έβαφε εκείνος µαύρη την ψυχή του. Έβαζαν τότε σαν κοινό σηµείο επαφής τον Νότιο Πολικό Αστέρα, σαν τύχαινε και έκανε ταξίδια στο Νότιο Ηµισφαίριο.

«Θα τον κοιτάµε κάθε βράδυ τα µεσάνυχτα και θα συναντώνται τα βλέµµατά µας στο αστέρι αυτό!» είχαν συµφωνήσει.

Σχετικά με τον συγγραφέα

Ο Γιάννης Θ. Πολυράκης γεννήθηκε στον Άγιο Ιωάννη Σφακίων. Σπούδασε Γεωπόνος στη Γεωπονική Σχολή του ΑΠΘ. Εργάστηκε στην Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος, όπου υπηρέτησε σε διάφορες επιτελικές θέσεις. Παράλληλα ανέπτυξε ακαδηµαϊκή δραστηριότητα, διδάσκοντας στο Πολυτεχνείο Κρήτης ― Τµήµα Μηχανικών Περιβάλλοντος. Ασχολείται από χρόνια µε τα κοινά, όπως επίσης µε τη λογοτεχνία, έχοντας δηµοσιεύσει δεκάδες άρθρα σε περιοδικά και εφηµερίδες, µε διακρίσεις σε λογοτεχνικούς διαγωνισµούς.

ISBN: 978-960-14-3762-0, Ημ. έκδοσης: 2022, Σελ.: 512, Τιμή: € 16,90