Στην Φινλανδία οι πιο ευτυχισμένοι άνθρωποι

Γράφει ο Νίκος Μουρατίδης

Η Φινλανδία έχει ανακηρυχθεί ως η πιο ευτυχισμένη χώρα στον κόσμο για τέταρτη χρονιά, στην ετήσια έκθεση που χρηματοδοτείται από τον ΟΗΕ. Η έκθεση World Happiness Report έβαλε τη Δανία στη δεύτερη θέση, μετά την Ελβετία, την Ισλανδία και την Ολλανδία. Η Νέα Ζηλανδία ήταν και πάλι το μόνο μη ευρωπαϊκό έθνος στην πρώτη δεκάδα.

Η χώρα που θεωρείται η πιο δυστυχισμένη στον κόσμο είναι το Αφγανιστάν. Το Ηνωμένο Βασίλειο έπεσε από την 13η στην 17η θέση, ενώ μέσα στην δεκάδα δεν υπάρχουν ούτε ΗΠΑ, ούτε Γαλλία, ούτε Καναδάς, ούτε Αυστραλία κτλ. κτλ. Τα στοιχεία προέκυψαν από έρευνα που έγινε σε 149 χώρες και που ζητήθηκε από τους κατοίκους να αξιολογήσουν τη δική τους ευτυχία. Ελήφθησαν επίσης υπόψη μέτρα όπως η κοινωνική υποστήριξη, η προσωπική ελευθερία, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν, η προστασία του περιβάλλοντος και των ζώων και τα επίπεδα διαφθοράς.

Η Φινλανδία κατατάχθηκε πολύ ψηλά επίσης και στο θέμα της πανδημίας μια και τα κατάφερε πολύ καλά σε σχέση με την πλειονότητα της Ευρώπης με μόνο 805 θανάτους, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins.

Λίγα λόγια για την Φινλανδία

Η Φινλανδία (φινλανδικά: Suomi) είναι χώρα της βόρειας Ευρώπης, βρίσκεται στην Σκανδιναβία, ανάμεσα στη Σουηδία και την Ρωσία και βρέχεται από την Βαλτική θάλασσα. Έχει έκταση 338.145 τετραγωνικά χιλιόμετρα, πληθυσμό 5.600.000 κατοίκους περίπου, σύμφωνα με επίσημη εκτίμηση για το 2021 και το προσδόκιμο ζωής στο σύνολο του πληθυσμού, σύμφωνα με εκτιμήσεις του 2019 του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ήταν 81,6 χρόνια (79,2 χρόνια οι άνδρες και 84,0 οι γυναίκες).

Έχει πρωτεύουσα το Helsinki και η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη και αστική περιοχή είναι το Tampere, το οποίο βρίσκεται περίπου 180 χιλιόμετρα βόρεια του Helsinki.

Σαν χώρα έχει περάσει πολλά. Ήταν υπό Ρωσική κατοχή και κέρδισε την ανεξαρτησία της το…

Η συνέχεια εδώ: https://bit.ly/3yk12gb