Στην Τήνο, μεγάλη η χάρη της!

Γράφει ο Νίκος Μουρατίδης

Με αφορμή το πολύ καλό και φροντισμένο World Music Festival που γίνεται στην Τήνο, θέλω να σας πω μερικά λόγια και να σας παροτρύνω να ξεκλέψετε 4-5 ημέρες να επισκεφτείτε το νησί, που πέρα από την Παναγιά (μεγάλη η χάρη της), θα βρείτε χίλιους δυο λόγους να την αγαπήσετε.

Μ’ αρέσει πάρα πολύ να συνδυάζω διακοπές ή εκδρομές με κάτι πολιτιστικό. Το Tinos World Music Festival, που φέτος γίνεται για 7η φορά, είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να πάτε στην Τήνο, να χαρείτε τις ομορφιές της, τα κρασιά της, το ντόπιο παραδοσιακό φαγητό, τις δεκάδες εκδηλώσεις και τα πανηγύρια της. Η Τήνος επίσης φημίζεται για τα απίστευτα μονοπάτια της και τις πάρα πολλές παραλίες της. Πάνω από 40 παραλίες υπάρχουν στο νησί με τις 20 να είναι γνωστές και διάσημες.

Η Τήνος είναι ένα νησί με τεράστια ιστορία και καλλιτεχνική παράδοση. Μην ξεχνάτε πως απ’ το νησί κατάγονται καταπληκτικοί γλύπτες και ζωγράφοι, όπως οι: Γιαννούλης Χαλεπάς, Δημήτρης Φιλιππότης, Λάζαρος Σώχος, Νικηφόρος Λύτρας, Νικόλαος Γύζης, Γιώργος Βιτάλης, Γιάννης Γαϊτης κ.α.

7ο Tinos World Music Festival / 2, 3, 4 Ιουλίου 2021

Φέτος το τριήμερο φεστιβάλ επιστρέφει ανανεωμένο από τις 2 έως τις 4 Ιουλίου και είναι αφιερωμένο στα πνευστά όργανα της Ελλάδας και των Βαλκανίων. Από το θιαμπόλι –την παραδοσιακή φλογέρα της Κρήτης– έως το νέυ –τον καλαμένιο αυλό των Δερβίσηδων – και από τα εντυπωσιακά χάλκινα των Βαλκανίων στις διονυσιακές τσαμπούνες –τους άσκαυλους των Κυκλάδων!

Μετά από δύο χρόνια «υποχρεωτικής» απουσίας, το φεστιβάλ που από το 2013, παρουσιάζει τη σύγχρονη μουσική δημιουργία και αναδεικνύει τον τεράστιο πλούτο των λαϊκών μουσικών παραδόσεων της Ελλάδας, των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου επανέρχεται δυναμικά για να αναδείξει το έργο σημαντικών καλλιτεχνών που αφομοιώνουν με δημιουργικό τρόπο τις παραδοσιακές μουσικές του τόπου τους.

Μια τριήμερη γιορτή που θα μας ταξιδέψει σε παλιές και σύγχρονες μουσικές διαδρομές. Μια γιορτή όπου η πνοή γίνεται μουσική!

Το TWMF διοργανώνεται από το Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού και το Δημιουργικό Μουσικό Νησί, σε συνδιοργάνωση με το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και με δωρεά της ΑΙΓΕΑΣ ΑΜΚΕ. Την καλλιτεχνική διεύθυνση υπογράφει η μουσικός και συνθέτρια Μάρθα Μαυροειδή.

Το πρόγραμμα…

Η συνέχεια εδώ: