Άλλος ένας όμιλος ή μια εικόνα στο μέλλον;

Χρήστος Τσερτσενές
Πρόεδρος του Ομίλου Rotaract Θεσσαλονίκης

Πάνω από 300.000 επιχειρήσεις έκλεισαν, 854.106 θέσεις εργασίας χάθηκαν, 427.000 υψηλά καταρτισμένοι Έλληνες πολίτες αναγκάστηκαν να διαφύγουν σε άλλες χώρες ψάχνοντας καλύτερες συνθήκες ζωής και εργασίας. Αυτές είναι μερικές από τις επιπτώσεις που βίωσε η ελληνική κοινωνία τα τελευταία πέντε χρόνια, λόγω της πολυδιάστατης οικονομικής κρίσης που περάσαμε. Όλοι είδαμε ανθρώπους στο οικείο περιβάλλον μας να επηρεάζονται αισθητά σε οικονομικό, ψυχολογικό και προσωπικό επίπεδο από αυτό το κλίμα αναστάτωσης. Πλέον, όμως, αργά αλλά σταθερά αρχίζουμε να βλέπουμε μια ανοδική πορεία στην οικονομία, με προσέλκυση νέων επενδύσεων και νέες θέσεις εργασίας να ανοίγουν.

Ένας από τους βασικούς φορείς που συνέβαλαν στην διατήρηση του υψηλού ηθικού, της κοινωνικής ευαισθητοποίησης των πολιτών και την προώθηση των επαγγελματικών και επιχειρηματικών σχέσεων εντός της κοινότητας της Θεσσαλονίκης, ήταν και παραμένει ο Όμιλος Rotaract Θεσσαλονίκης.

Ήδη από την ίδρυση του, την 5η Μαΐου 1970, ο Όμιλος Rotaract Θεσσαλονίκης εργάζεται αδιάκοπα, ακούραστα και μεθοδικά με στόχο την προσφορά προς τον άνθρωπο και την κοινωνία γενικότερα. Προσηλωμένοι στις αξίες μας προσδοκούμε την προσωπική και επαγγελματική ανάπτυξη των μελών μας, την μετάδοση ηγετικών ικανοτήτων και την καλλιέργεια του εθελοντικού ιδεώδους και της κοινωνικής ευθύνης του κάθε ενός και της κάθε μίας από εμάς.

Γι’ αυτόν το λόγο μέλη μας είναι κυρίως νέοι 25-35 ετών, επαγγελματίες, ηγέτες στον τομέα τους που επιθυμούν να δικτυωθούν, να αναπτύξουν τις προσωπικές και επαγγελματικές τους δεξιότητες και να προσφέρουν στο κοινωνικό σύνολο.

Πάνω σε αυτούς τους τέσσερις πυλώνες (ανάπτυξη προσωπικών και επαγγελματικών ικανοτήτων, κοινωνική προσφορά, ηγεσία) είναι διαμορφωμένη και η δράση μας στους έξι τομείς δραστηριοποίησης του Διεθνούς Ρόταρυ, δηλαδή την προώθηση της ειρήνης στον κόσμο, την καταπολέμηση ασθενειών, την ενίσχυση της εκπαίδευσης, την υποστήριξη της τοπικής οικονομίας, τη βοήθεια σε μητέρες και παιδιά, την παροχή καθαρού και πόσιμου νερού όπου χρειάζεται, καθώς και τη μεγάλη μας δράση ανά τον κόσμο, την καταπολέμηση της πολιομυελίτιδας (#endpolio), που χάρη στο Rotary έχει περιοριστεί σε μεμονωμένες περιοχές του πλανήτη από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα.

Άλλωστε η λέξη Rotaract προέρχεται από τη συνένωση των λέξεων Rotary και Action, είμαστε δηλαδή Άνθρωποι της Δράσης, ένας χαρακτηρισμός που ταιριάζει απόλυτα σε αυτό που κάνουμε.

Είναι γεγονός πως οι άνθρωποι ανεξαρτήτως ηλικίας ψάχνουν τρόπους να δικτυωθούν στην κοινότητα που ζουν, να γνωρίσουν άλλους ανθρώπους με κοινές αξίες και παρόμοιο τρόπο σκέψης. Για εμάς στον Όμιλο Rotaract Θεσσαλονίκης αυτή είναι μία επιτακτική ανάγκη, απαραίτητη κυρίως στις ηλικιακές ομάδες 18-40 όπου το άτομο βρίσκεται στην πιο παραγωγική φάση της ζωής του. Ακριβώς γι’αυτό το λόγο επενδύουμε τόσο στην προσωπική όσο και στην επαγγελματική ανάπτυξη των μελών και των φίλων του Ομίλου. Μέσα από τα διάφορα networking events, τις καταρτισμένες ομιλίες από ειδικούς επιστήμονες, τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Διεθνούς Ρόταρυ και τα σεμινάρια που διοργανώνει κατά καιρούς ο Όμιλος μας, τα μέλη του Rotaract Θεσσαλονίκης έχουν την ευκαιρία να διευρύνουν τον κύκλο τους γνωρίζοντας ομότιμούς τους από άλλους επαγγελματικούς κλάδους τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, που μπορεί να αποδειχθούν πολύ καλοί μέντορες, να εξελίξουν την καριέρα τους και να εντρυφήσουν στις αρχές του Rotary. Επιπλέον, ταυτόχρονα με την επαγγελματική ανάπτυξη επέρχεται και η προσωπική πρόοδος από τη συμμετοχή σε διάφορα project του Ομίλου που ως στόχο έχουν την έμπρακτη κατανόηση των ροταριανών αρχών και της σημασίας της προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο.

Γίνεται φανερό, λοιπόν, ότι ο Όμιλος μας δίνει μεγάλη βαρύτητα στην προσωπικότητα και στην πρόοδο των μελών του, καθώς πιστεύουμε ακράδαντα πως όσο πιο καταρτισμένα και επαρκή είναι τα μέλη του Ομίλου, τόσο πιο στοχευμένες και αξιόλογες θα είναι και οι δράσεις του.

Μία άλλη διάσταση των δράσεων μας είναι αυτή της κοινωνικής προσφοράς. Αυτό το πετυχαίνουμε είτε μέσα από μεγάλα project που τρέχουν κατά τη διάρκεια της ροταριανής χρονιάς και συνήθως έχουν να κάνουν με το moto κάθε χρονιάς (το φετινό σύνθημα για τη χρονιά 2019-2020 είναι: Rotary connects the world ή το Ροταρυ ενώνει τον κόσμο), είτε μέσα από ξεχωριστές δράσεις που στόχο έχουν να ενισχύσουν επιμέρους φορείς και Σωματεία. Αυτές οι δράσεις, που είναι και οι πιο πολυπληθείς, συχνά γίνονται με τη μορφή ενός Gala ή ενός πάρτυ όπου τα έσοδα δίνονται για φιλανθρωπικό σκοπό.

Για παράδειγμα, φέτος τα έσοδα από το ετήσιο χριστουγεννιάτικο φιλανθρωπικό Gala που πραγματοποιήθηκε στις 18/12/2019 δόθηκαν για την ενίσχυση της Ελληνικής Εταιρείας Σκλήρυνσης Κατά Πλάκας, έναν οργανισμό με έδρα τη Θεσσαλονίκη και 24 χρόνια δράσης, ενώ αντίστοιχα τα έσοδα από το φιλανθρωπικό μασκέ πάρτυ με θέμα Great Gatsby που έγινε στις 18/02/2020, δόθηκαν για την υποστήριξη του έργου του Μη Κερδοσκοπικού Σωματείου “Φίλοι της Μέριμνας Θεσσαλονίκης”.

Φυσικά δε θα μπορούσα να παραλείψω τους χορηγούς μας που στέκονται πιστοί στο πλευρό μας υποστηρίζοντας το κοινωνικό μας έργο και βοηθώντας μας ώστε να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Μια ακόμη σημαντική παράμετρος των δράσεων προσφοράς του Ομίλου Rotaract Θεσσαλονίκης είναι αυτή της ευαισθητοποίησης των πολιτών με ομιλίες, street acts αλλά και μέσω των social media. Χαρακτηριστική ήταν η συμμετοχή του Ομίλου στις υπαίθριες δράσεις που οργανώθηκαν στον πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας για την Παγκόσμια Ημέρα AIDS (01/12/2019) σε συνεργασία με το My Checkpoint και διάφορους φορείς της πόλεως, αλλά και η διοργάνωση ενημερωτικής συνεστίασης με θέμα: “Καμία ανοχή στην κουλτούρα του βιασμού” στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών (25/11/2019).

Η κοινωνική συνείδηση αποτελεί θεμέλιο της ροταριανής αγωγής και αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής των Ροταριανών ανά τον κόσμο.

Όπως η κοινωνική ευσυνειδησία έτσι και η καλλιέργεια ηγετικών ικανοτήτων χαρακτηρίζει τους τομείς δράσης του Ομίλου Rotaract Θεσσαλονίκης. Η λέξη Rotary προέρχεται από τη λέξη rotation που σημαίνει εναλλαγή, και δηλώνει ακριβώς την εναλλαγή των μελών στα αξιώματα του κάθε Ομίλου και γι’αυτό και η αλλαγή ηγεσίας γίνεται σε ετήσια βάση, για να εκπαιδευτούν τα πιο αξιόλογα από τα μέλη μας, που έχουν επιδείξει σημαντικό έργο και βαθιά κατανόηση των ροταριανών αρχών και αξιών, σε θέσεις εξουσίας και διοίκησης.

Τα άτομα που επιλέγονται να υπηρετήσουν ως αξιωματούχοι του Ομίλου εκπαιδεύονται μέσα από προγράμματα του Διεθνούς Ρόταρυ, όπως το RYLA, μέσω εκπαιδευτικών σεμιναρίων αλλά και μέσω της καθημερινής τους τριβής με τη διαχείριση μιας ομάδας ανθρώπων και την διεκπεραίωση των διάφορων projects. Επίσης, και μέσα από τα διεθνή συνέδρια όπως το Interota (International Rotaract Convention), ή τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά, όπως το MediCon (Mediterranean Convention), το REM (Rotaract European Meeting) ή το EUCO (European Convention), όπου τα μέλη μας έρχονται σε επαφή με ροταράκτορες από άλλες χώρες και ανταλλάσουν εμπειρίες και γνώσεις από τους Ομίλους τους, ενώ ταυτόχρονα συμμετέχουν σε κοινές δράσεις που αποσκοπούν στην καλύτερη συνεργασία μεταξύ των Ομίλων.

Στόχος του Ομίλου μας δεν είναι άλλος από την εκπαίδευση και κατάρτιση των μελλοντικών ηγετών της κοινωνίας, με σεβασμό πάντα στον άνθρωπο και το κοινωνικό σύνολο.

Καταλήγοντας, τι είναι ο Όμιλος Rotaract Θεσσαλονίκης;

Είναι μια ακόμη ανθρωπιστική ομάδα; Ή μήπως ένας ακόμη επιχειρηματικός σύλλογος; Η απάντηση είναι και ναι και όχι. Είναι αυτά και πολλά περισσότερα.

Είναι μια ένωση νέων ηγετών, με διεθνή αναφορά και δικτύωση, που δραστηριοποιείται τοπικά με στόχο την ανάπτυξη των επαγγελματικών και προσωπικών δεξιοτήτων των μελών, την καλλιέργεια ηγετικών ικανοτήτων και την κοινωνική προσφορά.

Και εδώ θα ήθελα να κάνω μια επισήμανση. Προσφορά (service) δεν είναι μόνο η οικονομική ή υλική βοήθεια που δίνουμε σε ομάδες που το έχουν ανάγκη, αλλά είναι και η εκπαίδευση των μελλοντικών ηγετών της κοινωνίας μας στη βάση της ροταριανής αγωγής, ώστε να αποτελέσουν τους μελλοντικούς πυλώνες μιας καλύτερης και πιο δίκαιης κοινωνίας. Με σεβασμό στο παρελθόν και με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον μπορούμε να υλοποιήσουμε το όραμα μας.

Με ροταρακτ χαιρετισμούς,
Χρήστος Τσερτσενές
Πρόεδρος του Ομίλου Rotaract Θεσσαλονίκης

Στοιχεία επικοινωνίας Ομίλου Rotaract Θεσσαλονίκης
Διεύθυνση: Πλατεία Φαναριωτών 2, Θεσσαλονίκη
Email: [email protected]
Τηλέφωνο: 6947633280

FB: https://m.facebook.com/rcthessaloniki/
Instagram: https://www.instagram.com/rotaractclubthess/