ΣΤΑΜΑΤΗ ΜΑΡΙΑ: “Ο καλλιτέχνης αισθάνεται και αντιλαμβάνεται την εποχή του με ευαισθησία και στις πιο λεπτές της αποχρώσεις…”

Συμμετέχετε στην έκθεση 3e (Element-Environment-Energy) την οποία εμπνεύστηκε και επιμελήθηκε η εικαστικός Γεωργία Τρούλη υπό την διοργάνωση της Restart Cultural Tourism Art Platforrm.

Πώς νιώθετε για αυτήν την εμπειρία και τι σημαίνει για εσάς το τρίπτυχο element environment energy στην τέχνη, στη ζωή, στον τρόπο που αντιλαμβάνεστε τον εαυτό σας, το περιβάλλον, τον κόσμο; Η συμμετοχή στην έκθεση μου δίνει την ευκαιρία να εκφράσω εικαστικά την πεποίθησή μου, ότι τα στοιχεία, το περιβάλλον και η ενέργεια συνομιλούν, συνυπάρχουν και αλληλεπιδρούν μεταξύ τους δημιουργώντας αποτελέσματα. Όσο αυτό το λαμβάνουμε υπ’ όψιν μας στη ζωή, στην τέχνη και όπου αλλού, οι δράσεις και οι πράξεις μας λειτουργούν προς θετική κατεύθυνση, συντελώντας σε εναρμόνιση αλλά και σε φυσιολογική ζωή.

Ποιο είναι το πρόταγμα της τέχνης, του κάθε καλλιτέχνη ξεχωριστά αλλά και του καλλιτέχνη σε συλλογικές δράσεις στη σημερινή εποχή όπου τα γεγονότα είναι έντονα, οι εξελίξεις είναι γρήγορες και συμπυκνωμένες τόσο σε εγχώριο όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο όπου τα σημεία, τα συμβάντα παράγουν σκέψεις, αντιδράσεις, ιστορία καθώς και νέα μοτίβα ζωής και δράσης; Ο καλλιτέχνης αισθάνεται και αντιλαμβάνεται την εποχή του με ευαισθησία και στις πιο λεπτές της αποχρώσεις. Αδιαφορεί για τον απαξιωμένο ρόλο του και δεν παύει να εργάζεται, εκφράζοντας τη σύγχρονη πραγματικότητα. Επεμβαίνει ουσιαστικά, με το έργο του, καταγράφοντας, φωτίζοντας, καυτηριάζοντας ή θέτοντας ερωτήματα και πιστεύω ότι ξεκινάει μια διαδικασία σκέψης και προβληματισμού διώχνοντας το φόβο και την ανασφάλεια.

H Restart Cultural Tourism Art platform συνδυάζει στις δράσεις της τον τουρισμό και τον πολιτισμό. Πώς βλέπετε εσείς τον συγκερασμό Τέχνης- Τουρισμού- Περιβάλλοντος; Βλέπω θετικά αυτή τη προσπάθεια στο πλαίσιο της συνομιλίας και του συνδυασμού και πιστεύω ότι τα αποτελέσματα θα είναι σημαντικά.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Εργάζομαι για την ολοκλήρωση των έργων σε συμμετοχές σε εκθέσεις το 2020 και 2021, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και για ατομική έκθεση, την άνοιξη του 2021 στην Αθήνα. Με απασχολεί η αναζήτηση υλικών και τρόπων για την όσο το δυνατόν ουσιαστικότερη και ακριβέστερη εικαστική έκφραση του προβληματισμού και της σκέψης που πραγματεύομαι κάθε φορά και δεν σταματάω, καθημερινά, να πειραματίζομαι.

ΣΤΑΜΑΤΗ ΜΑΡΙΑ

Γεννήθηκε στην Αμφιλοχία το 1962. Σπούδασε κοντά στον Ryne Bergstrom (καθηγητή Σx. Καλών Τεχνών Γκέτεμποργκ), στο εργαστήρι ζωγραφικής Μ. Βελούδιου και για μικρό διάστημα με τον Κ. Νιάρχο.

Έχει παρουσιάσει 20 ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και έχει λάβει μέρος
σε πάνω από 80 ομαδικές εκθέσεις.
Έχουν εκδοθεί έξι ποιητικές συλλογές της.
Δοκίμια και κείμενά της για την τέχνη έχουν δημοσιευτεί σε πολλά πολιτιστικά περιοδικά.
Έχει φιλοτεχνήσει εξώφυλλα πολλών βιβλίων.
Είναι μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος, της Εθνικής εταιρείας Ελλήνων λογοτεχνών και της ΕΑΛ.
Ποιήματά της έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, γερμανικά, πολωνικά και τσέχικα.
Έχει διακριθεί και βραβευτεί 6 φορές για το έργο της.
Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

Site : www.stamatimaria.gr
Mail : [email protected]