Στέφανος Αλεξιάδης: “Συνήθως εμπνέομαι από κάτι που συμβαίνει στην καθημερινότητά μου ή στην κοινωνία”

“…Χαίρομαι με την αποδοχή των «Φτερωτών σανδαλιών», καθώς ήταν κάτι που πραγματικά δεν περίμενα σε καμία στιγμή να συμβεί και μάλιστα τόσο γρήγορα. Προχωρήσαμε ήδη στην ανατύπωση της 2ης χιλιάδας και είμαι ευγνώμων.”

Σε ποια ηλικία ξεκινήσατε να γράφετε; Πάντα έγραφα. Νομίζω πως δεν υπάρχει συγκεκριμένο σημείο εκκίνησης. Όταν ήμουν μαθητής στο δημοτικό, έγραφα παραμυθάκια της μιας σελίδας. Αν αυτό μπορεί να θεωρηθεί έναρξη γραφής, τότε είναι τα 10 έτη. Επαγγελματικά ξεκίνησα πέρυσι, στα 26, όταν έγραψα το πρώτο μου βιβλίο, «Τα φτερωτά σανδάλια».

Ποια λέξη σας εκφράζει ως συγγραφέα; Η επιμονή είναι μια λέξη που με χαρακτηρίζει και ως συγγραφέα και ως άνθρωπο. Όταν βάζω κάτι στο μυαλό μου, προσπαθώ να το πετύχω με κάθε τρόπο στο βιβλίο. Αν δω ότι δεν μπορώ να αποδώσω αυτό που έχω σκεφτεί όπως θέλω, σβήνω και ξαναγράφω πολλές φορές. Η επιμονή θεωρώ πως θα έπρεπε να μας χαρακτηρίζει όλους. Ζούμε σε μια εποχή που πολλοί τα παρατάνε εύκολα. Ευτυχώς, όμως, όχι η πλειονότητα!

Νοιώθετε την «έμπνευση» πριν τη συγγραφή; Δεν ξέρω αν λέγεται έμπνευση. Συνήθως αφορμώμαι από κάτι που συμβαίνει στην καθημερινότητά μου ή την κοινωνία. Μπορεί στα καλά καθούμενα να μου έρθει μια ιδέα και να την αποτυπώσω. Μόλις γράψω την πρώτη πρόταση, μετά συνεχίζω εύκολα, αρκεί να έχω ένα πράγμα. Ησυχία.

Πώς θα χαρακτηρίζατε τον εαυτό σας; Γενικά είμαι οπτιμιστής. Ακόμα και σε μια αρκετά δυσάρεστη συνθήκη προσπαθώ να βρω τη φωτεινή χαραμάδα. Ωστόσο, ορισμένες φορές πνίγομαι σε μια κουταλιά νερό.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Προς το παρόν χαίρομαι με την αποδοχή των «Φτερωτών σανδαλιών», καθώς ήταν κάτι που πραγματικά δεν περίμενα σε καμία στιγμή να συμβεί και μάλιστα τόσο γρήγορα. Προχωρήσαμε ήδη στην ανατύπωση της 2ης χιλιάδας και είμαι ευγνώμων. Σκέφτομαι ήδη το θέμα του επόμενου βιβλίου, το οποίο θα απευθύνεται σε διαφορετικό κοινό, μιας και δε θα έχει ως άμεσους αποδέκτες τους εφήβους.

Βιογραφικό

Ο Στέφανος Αλεξιάδης γεννήθηκε στις 18 Οκτωβρίου 1993 στη Θεσσαλονίκη, όπου και ζει. Σπούδασε Ελληνική Φιλολογία στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και ολοκλήρωσε τις Μεταπτυχιακές του σπουδές στην Ειδική Αγωγή και τα Προβλήματα Προφορικού και Γραπτού Λόγου στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο.
Παράλληλα, σπουδάζει Παιδαγωγικά στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος και έχει εκπαιδευτεί στο σύστημα γραφής και ανάγνωσης τυφλών, Braille.
Τα «Φτερωτά σανδάλια» είναι η πρώτη απόπειρα έκδοσης και στοχεύει στην αποδοχή της διαφορετικότητας.
Η πρώτη του επαφή με τη συγγραφή έγινε, όταν ακόμα ήταν μαθητής του Δημοτικού, όποτε και βραβεύτηκε στον Διαγωνισμό Παραμυθιού του περιοδικού Kid’s fun. Λίγα χρόνια αργότερα, διακρίθηκε στον Λογοτεχνικό Διαγωνισμό της Ένωσης Λογοτεχνών Β. Ελλάδας.
Ασχολείται ερασιτεχνικά με το θέατρο και διδάσκει εθελοντικά την ελληνική γλώσσα σε μειονοτικές ομάδες της κοινωνίας.
Στην καθημερινότητά του μοιράζεται τις σκέψεις, τα συναισθήματα και την αγάπη του για την ελληνική γλώσσα με φωτογραφίες και κείμενα μέσα από τον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram που μετρά σήμερα περισσότερους από 10.000 ακολούθους ανά την Ελλάδα και την Κύπρο.