Στέλιος Γκατζιώνης: «Ο career coach είναι επιστημονικά καταρτισμένος επαγγελματίας, όχι γκουρού της επιτυχίας ή ατακαδόρος»

Τι είναι ακριβώς το career coaching;

Είναι συνεδρία, είναι διεργασία. Υπάρχει ο πελάτης, ο coachee όπως τον αποκαλούμε στη δουλειά μας και ο επαγγελματίας, ο coach.

Ο όρος που χρησιμοποιείται στη διεθνή βιβλιογραφία είναι «συνεργατικός διάλογος, συνεργατική συνομιλία» (collaborative conversation) με έναν κατάλληλα εκπαιδευμένο και επιστημονικά καταρτισμένο επαγγελματία που λειτουργεί με βάση τον κώδικα δεοντολογίας του κλάδου μας.

Γιατί να επισκεφτεί κάποιος ένα career coach; Τι μπορεί να συζητήσει στη συνεδρία;

Οποιοδήποτε θέμα αφορά την εργασιακή του ζωή, τη δουλειά του, την καριέρα του.

Για παράδειγμα, λήψη επαγγελματικών αποφάσεων, επαγγελματικές αλλαγές, επαγγελματικές μεταβάσεις, εύρεση εργασίας στον τομέα που τους ενδιαφέρει, διερεύνηση επαγγελματικών ενδιαφερόντων, προετοιμασία βιογραφικού σημειώματος, προετοιμασία για συνεντεύξεις πρόσληψης.

Ποιο είναι το προφίλ των πελατών σας;

Δε θα μπορούσα να τους εντάξω σε μια ή δύο κατηγορίες, δεν υπάρχουν συγκεκριμένα προφίλ πελατών.

Μπορεί, για παράδειγμα, να είναι ένας τελειόφοιτος λυκείου ή πανεπιστημίου που βρίσκεται σε αρχικό στάδιο επαγγελματικής διερεύνησης αλλά και ένα επιτυχημένο στέλεχος εταιρείας ή ελεύθερος επαγγελματίας που επιθυμεί ή είναι αναγκασμένος λόγω εξωτερικών συνθηκών να αλλάξει επάγγελμα ή εργασιακό πλαίσιο.

Άρα μιλάμε για ανθρώπους διαφόρων ηλικιών και για διαφορετικές φάσεις ζωής και επαγγελματικής ετοιμότητας ή ωριμότητας.

Οι συνεδρίες γίνονται μόνο δια ζώσης ή και μέσω διαδικτύου;

Όπου είναι εφικτό, προτείνουμε να γίνονται από κοντά.

Ωστόσο, αν ο πελάτης είναι σε άλλη πόλη, σε άλλη χώρα ή ταξιδεύει συχνά λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων εργαζόμαστε μέσω διαδικτύου. Φαίνεται ότι δουλεύει εξίσου καλά και με τους δύο τρόπους.

Πόσο γνωστό είναι το career coaching στην Ελλάδα; Το επιλέγουν;

Δε θα έλεγα ότι είναι ιδιαίτερα γνωστό ακόμα. Δεν εννοώ σα λέξη, σαν όρος.

Εννοώ τα θετικά αποτελέσματα που μπορεί να έχει στην εργασιακή ζωή και κατά προέκταση στην προσωπική. Θεωρώ ότι το career coaching θα γίνεται ολοένα και πιο γνωστό στο ευρύ κοινό.

Υπάρχουν πάρα πολλά επιστημονικά άρθρα και δημοσιεύσεις παγκοσμίως, αρκετά επιστημονικά βιβλία κυρίως στο Ηνωμένο Βασίλειο, στις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και την Αυστραλία και διεξάγονται συνεχώς νέες έρευνες. Είναι αρκετά νέος ακαδημαϊκός κλάδος και από το 2011 παρέχονται και μεταπτυχιακά προγράμματα σε επίπεδο Master.

Όταν ο κόσμος δει τα θετικά αποτελέσματα του career coaching στην εργασιακή αλλά και στην προσωπική του ζωή, το αποδέχεται, το επιλέγει και το προτείνει και σε άλλους.

Προσωπικά, αρκετοί από τους ανθρώπους που με επισκέπτονται είναι μέσω συστάσεων από προηγούμενους πελάτες.

Ποιες είναι οι δεξιότητες που πρέπει να έχει ένας career coach;

Πρώτα απ’όλα, θα πρέπει να έχει πολύ ανεπτυγμένη τη δεξιότητα της ακρόασης.

Η ενεργητική ακρόαση είναι ζωτικής σημασίας. Είναι σημαντικό να έχει αναπτύξει τη δεξιότητα να ακούει σε βαθύτερο επίπεδο τα όσα λέει ο άνθρωπος που έχει απέναντί του.

Δεύτερον, ενσυναίσθηση. Να μπορεί, σε όποιο βαθμό είναι αυτό εφικτό, να μπει στη θέση του ανθρώπου που έχει απέναντί του.

Και τρίτον, αποδοχή. Πλήρης αποδοχή του ανθρώπου που έχει απέναντί του, χωρίς να τον κρίνει καθόλου. Αυτές θα έλεγα ότι είναι οι πιο σημαντικές, οι θεμελιώδεις. Ίσως να ακούγονται απλές, αλλά πιστέψτε με, δεν είναι καθόλου!

Ο σωστός επαγγελματίας οφείλει να τις αναπτύσσει και να τις καλλιεργεί εφ’ όρου ζωής.

Και οι γνώσεις;

Θα πρέπει να γνωρίζει τεχνικές επικοινωνίας. Δεν εννοώ να τις γνωρίζει σα λέξεις, σαν έννοιες και σαν απρόσωπη τεχνογνωσία.

Οφείλει να τις έχει ενσωματώσει στο ρεπερτόριο συμπεριφορών του.
Επίσης, να γνωρίζει κάποιες προσεγγίσεις, μοντέλα, τεχνικές και εργαλεία coaching και Συμβουλευτικής Καριέρας.

Είναι τρόποι που δομούμε τη δουλειά μας. Ένα καλό και σοβαρό εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα τα διδάξει αυτά με βιωματικό τρόπο.
Από εκεί και πέρα, πολύ προσωπική δουλειά και προσωπική ανάπτυξη. Διάβασμα, μελέτη, πρακτική εξάσκηση, αυτοβελτίωση.

Τι ήταν αυτό που σας ώθησε να ασχοληθείτε με το career coaching;

Τα ζητήματα επιλογής καριέρας, ανάπτυξης καριέρας, εργασιακών και επαγγελματικών αλλαγών, λήψης εκπαιδευτικών και επαγγελματικών αποφάσεων με εμπνέουν και με κινητοποιούν.

Επίσης, η ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής είναι κάτι που με ιντριγκάρει ως έννοια.
Με εμπνέουν οι άνθρωποι που δεν επαναπαύονται, δεν καθησυχάζονται, αλλά κινητοποιούνται για να πετύχουν κάτι καλύτερο, κάτι που τους εκφράζει περισσότερο, κάτι που είναι πιο κοντά στα θέλω τους, τις αξίες τους, τις ικανότητές τους.

Σε τι θα λέγατε ότι διαφέρει ένας ικανός επαγγελματίας career coach από κάποιον άλλο;

Εκτός από τις δεξιότητες και τις γνώσεις, είναι ζωτικής σημασίας να ακολουθεί τον κώδικα ηθικής και δεοντολογίας του κλάδου και να γνωρίζει τα επαγγελματικά του όρια. Το τελευταίο είναι τεράστιας σημασίας και είναι αδιαπραγμάτευτο. Για παράδειγμα, το career coaching δεν μπορεί να βοηθήσει άτομα που βιώνουν κρίσεις πανικού ή κατάθλιψη.

Όπως επίσης δεν μπορεί να βοηθήσει ανθρώπους που χρειάζονται συμβουλευτική marketing. Ο σωστός επαγγελματίας οφείλει να μπορεί να διακρίνει αν ο πελάτης είναι συμβατός με το career coaching. Αν όχι, παραπέμπει σε άλλο επαγγελματία με την κατάλληλη εξειδίκευση.

Πώς βλέπετε το μέλλον του career coaching στην Ελλάδα;

Είμαι πολύ αισιόδοξος για το μέλλον του κλάδου, ωστόσο θεωρώ ότι είναι ακόμα αρκετά νωρίς.

Απαιτείται χρόνος ώστε το κοινό να ακούσει και να επιμορφωθεί κατάλληλα για τις θετικές αλλαγές και τα οφέλη που μπορεί να επιφέρει το career coaching στη ζωή τους αλλά και να μπορεί να διακρίνει τον ικανό και επιστημονικά καταρτισμένο επαγγελματία από τους γκουρού της επιτυχίας και τους ατακαδόρους.

Βιογραφικό.

Ο Στέλιος Γκατζιώνης είναι Accredited Career Coach (Association for Coaching), Coach Trainer, Εκπαιδευτής Ενηλίκων και Καθηγητής Αγγλικής Γλώσσας.

Έχει εκτενή πείρα στη διδασκαλία ενηλίκων, εξειδικευμένων Αγγλικών μαθημάτων (ESP), σε επαγγελματίες, επιχειρηματίες και στελέχη επιχειρήσεων και έχει συνεργάστεί με διεθνείς φορείς που διοργανώνουν εξετάσεις γλωσσομάθειας.

Ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο ASTON University με εξειδίκευση TESOL.

Έχει εκπαιδευτεί στο Evidence Based Coaching, στο Executive &Team Coaching, στο «Συστημικό Σκέπτεσθαι» και στη Συμβουλευτική Καριέρας & Σταδιοδρομίας.
Εργάζεται ως Career Coach με άτομα που βρίσκονται στην αρχή της επαγγελματικής τους σταδιοδρομίας και εισέρχονται τώρα στην αγορά εργασίας ή με ανθρώπους που θέλουν να επιτύχουν επαγγελματικές αλλαγές, να αλλάξουν εργασιακό περιβάλλον/αντικείμενο και να αντλούν περισσότερη ικανοποίηση από την εργασία τους. Eίναι εισηγητής στα εκπαιδευτικά προγράμματα του Athens Coaching Institute.

Τα ενδιαφέροντά του επικεντρώνονται στη λήψη επαγγελματικών αποφάσεων, λήψη αποφάσεων καριέρας, στις Θεωρίες Καριέρας και την αξιοποίησή τους στο Coaching καθώς και στη σύνθεση στου Career Coaching με τη Συμβουλευτική Καριέρας.