Σοφία Χαλιάσα: “Ονειρεύομαι συνεργασίες με ανθρώπους που έχουν τα ίδια όνειρα, την ίδια επιμονή, υπομονή και τις ίδιες μουσικές διαδρομές με εμένα”

“Ολοκληρώνω την παραγωγή ενός μουσικού πρότζεκτ που πρόκειται να γυριστεί μέσα στο καλοκαίρι και ετοιμάζω τα τραγούδια της πρώτης μου δισκογραφικής δουλειάς. Η πιο πρόσφατη δουλειά μου, είναι το μουσικό – κινηματογραφικό πρότζεκτ «ΘΕΤΙΣ»: https://www.youtube.com/watch?v=1qwnqeSATvo

Ποια είναι η πρώτη σας Μουσική ανάμνηση; Η σχέση μου με τη μουσική, ξεκίνησε από πολύ μικρή ηλικία. Κατάγομαι από μουσική οικογένεια και έχω για γονείς, δύο υπέροχους ανθρώπους, που από μικρή ηλικία, στήριξαν την αγάπη μου για την μουσική και συνεχίζουν να με στηρίζουν σε κάθε νέο μου βήμα. Η πρώτη μου μουσική ανάμνηση ήταν στην ηλικία των 6 χρόνων, όπου ο πατέρας μου, έφερε στο σπίτι δύο καινούρια μουσικά όργανα. Ένα βιολί για εμένα, και ένα αρμόνιο για τον αδελφό μου.

Ποιόν καλλιτέχνη θαυμάζετε και με ποιο Μουσικό θα θέλατε να βρεθείτε επί σκηνής; Δεν θα ήθελα να ξεχωρίσω. Είναι πολλοί. Κάθε συνεργασία, είναι μοναδική. Θα ήθελα όμως, να συνεργάζομαι με ανθρώπους, που έχουν πάθος και ζήλο για τη δουλειά τους.

Περιγράψτε μας τη μέχρι σήμερα πορεία σας στη μουσική. Υπήρξαν επιρροές καθοριστικές θετικές ή αρνητικές; Οι μουσικές μου σπουδές ξεκίνησαν στο Δημοτικό Ωδείο Ιωαννίνων από όπου κατάγομαι, και συνεχίστηκαν στο Δημοτικό Ωδείο Καρδίτσας, όπου μεγάλωσα από την ηλικία των 8 χρόνων. Ξεκίνησα, σπουδάζοντας κλασική μουσική και είμαι Αριστούχος απόφοιτη της σχολής Ανώτερων Θεωρητικών του Δημοτικού Ωδείου Καρδίτσας. Στη συνέχεια, αποφοίτησα από το τμήμα Μουσικών σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με ειδικότητα στο παραδοσιακό μουσικό όργανο «Ταμπουράς-Σαζ». Έχω σπουδάσει επίσης, Βυζαντινή Μουσική και έχω εκπονήσει master στην Βυζαντινή Μουσικολογία (Ιόνιο Πανεπιστήμιο). Είμαι ανήσυχο πνεύμα. Όταν τελειώνω ένα πρότζεκτ, την αμέσως επόμενη στιγμή, σχεδιάζω το επόμενο! Θα με βρείτε να διδάσκω μουσική σε Μουσικά Σχολεία και Ωδεία, να γράφω μουσική, στίχους ή να παίζω σε μουσικές ταινίες ως μουσικός ή ως ηθοποιός. Έχω την τύχη, η μέχρι τώρα πορεία μου να έχει μόνο θετικούς σταθμούς.

Ποιά είναι η άποψή σας για τα μουσικά τηλεοπτικά talent show; Τα talent shows, είναι μια εύκολη λύση για γρήγορη αναγνωρισιμότητα. Είναι ένας άμεσος τρόπος για να παρουσιάσει κάποιος την δουλειά του και το ταλέντο του. Προσωπικά, θα προτιμούσα μια σταθερή και αργή μουσική πορεία που θα μείνει αναλλοίωτη στο χρόνο και όχι μια σύντομη και επιπόλαια μουσική διαδρομή.

Μία συνεργασία που ονειρεύεστε; Ονειρεύομαι συνεργασίες με ανθρώπους που έχουν τα ίδια όνειρα, την ίδια επιμονή, υπομονή και τις ίδιες μουσικές διαδρομές με εμένα. Συνεργασίες με ανθρώπους που τα όνειρά τους, δεν σταματούν, ακόμη και αν έχουν γεμίσει οι αποσκευές τους με μουσικές εμπειρίες.

Υπάρχουν Έλληνες αξιόλογοι μουσικοί, με μουσική κατάρτιση και γνώσεις; Φυσικά και υπάρχουν. Με το σπουδαίο έργο που παράγουν, έχουν συμβάλει στην ανάπτυξη της μουσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας μας.

Ποιά είναι η πιο πρόσφατη δουλειά σας και ποιά τα μελλοντικά μουσικά σας σχέδια; Αν και περνάμε δύσκολα με την όλη κατάσταση που επικρατεί και όλοι οι καλλιτέχνες έχουμε υποστεί γερό πλήγμα στην εργασία μας, λόγω του κορονοιού, και με την ακύρωση ή την αναβολή των μουσικών φεστιβάλ και συναυλιών σε όλο τον κόσμο, προσπαθώ να είμαι αισιόδοξη. Αυτή την περίοδο, μου δίνεται η ευκαιρία να ολοκληρώσω δουλειές που πριν δεν είχα χρόνο να ασχοληθώ. Ολοκληρώνω την παραγωγή ενός μουσικού πρότζεκτ που πρόκειται να γυριστεί μέσα στο καλοκαίρι και ετοιμάζω τα τραγούδια της πρώτης μου δισκογραφικής δουλειάς. Η πιο πρόσφατη δουλειά μου, είναι το μουσικό-κινηματογραφικό πρότζεκτ «ΘΕΤΙΣ» (βλ. Link). https://www.youtube.com/watch?v=1qwnqeSATvo

Βιογραφικό

Η Σοφία Χαλιάσα γεννήθηκε το 1990 στα Ιωάννινα. Ζει και εργάζεται ως μουσικός, στην Λάρισα. Είναι απόφοιτη του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με ειδικότητα στο μουσικό παραδοσιακό όργανο «Ταμπουράς-Σαζ». Έχει εκπονήσει master στην Βυζαντινή Μουσικολογία (Ιόνιο Πανεπιστήμιο). Έχει κάνει επίσης σπουδές στην Κλασική Μουσική παρακολουθώντας βιολί, πιάνο, φλάουτο και έχει συμπράξει με διάφορες φιλαρμονικές ορχήστρες. Είναι Αριστούχος απόφοιτη της σχολής Ανώτερων Θεωρητικών του Δημοτικού Ωδείου Καρδίτσας.
Από το 2015 διδάσκει μουσική σε Μουσικά Σχολεία και Ωδεία της Ελλάδας.

Έχει συμμετάσχει σε καλλιτεχνικές εκδηλώσεις Παραδοσιακής και Βυζαντινής Μουσικής στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό και σε ταινίες μικρού μήκους ως μουσικός ή ηθοποιός. Η πρώτη της συμμετοχή σε ταινία μικρού μήκους (Raus) προβλήθηκε στο Austin Film Festival, στο Chicago Gff, και η ιντερνετική της πρεμιέρα μετρά τουλάχιστον 100.000 θεάσεις. Αυτόν τον καιρό, ετοιμάζει την πρώτη της δισκογραφική δουλειά.