Σοφία Φουντουλάκη: “Η τέχνη παράγει πολιτισμό και ενώνει τις κοινωνίες των ανθρώπων ισχυροποιώντας τα ιδεώδη ανθρωπισμού και κοινωνικής συνείδησης”

“Πορεία μοναχική και δύσκολη η τέχνη, απαιτεί σκληρή δουλειά και ομολογώ εργάζομαι πολύ, με σεβασμό και ειλικρίνεια απέναντι στον εαυτό μου και στην τέχνη διότι για να πατά σε στέρεες βάσεις το έργο σου, οφείλεις να είσαι σε συνεχή επαφή και μελέτη με την ιστορία και την παράδοση της τέχνης και αυτό απαιτεί συνεχή προσπάθεια.”

Από πότε ασχολείστε με την τέχνη; Eίχα πάντα ιδιαίτερη αγάπη στην τέχνη της ζωγραφικής κι έτσι εξοικονομούσα χρόνο από την επαγγελματική μου δραστηριότητα στο χρηματοπιστωτικό τομέα,γιατί ήθελα να έχω επαφή με τις καλλιτεχνικές μου ανησυχίες. Παραιτήθηκα τα τελευταία χρόνια για να μπορώ να ασχοληθώ μόνο με την τέχνη της ζωγραφικής για την κατάθεση της αλήθειας μου. Η απόφαση αυτή μου χάρισε πλήρη ελευθερία έκφρασης και τη δυνατότητα να εξελίσσομαι σύμφωνα με τις βαθύτερες ανάγκες μου.
Μέχρι σήμερα έχω οργανώσει τρείς ατομικές εκθέσεις ζωγραφικής με πιο πρόσφατη αυτή του 2019 στην Εταιρία Ελλήνων Λογοτεχνών, από τις οποίες έχω πάρει μεγάλη συγκίνηση, ενώ έχω συμμετάσχει σε πολλές επιλεγμένες διοργανώσεις εκθέσεων με άξιους καλλιτέχνες.
Πορεία μοναχική και δύσκολη η τέχνη, απαιτεί σκληρή δουλειά και ομολογώ εργάζομαι πολύ, με σεβασμό και ειλικρίνεια απέναντι στον εαυτό μου και στη τέχνη διότι για να πατά σε στέρεες βάσεις το έργο σου, οφείλεις να είσαι σε συνεχή επαφή και μελέτη με την ιστορία και την παράδοση της τέχνης και αυτό απαιτεί συνεχή προσπάθεια.

Γιατί ζωγραφίζετε; Με την καλλιτεχνική δημιουργία στοχεύω στην πληρότητα του εσωτερικού κόσμου (πνευματικού-ηθικού και ψυχοσυναισθηματικού) στέλνοντας με αυτό τον τρόπο μηνύματα που μεταδίδουν τις σκέψεις και τα συναισθήματά μου, τα οποία επιδρούν στη σκέψη και τη βούληση του θεατή. Έτσι, τα συναισθήματα μεταβάλλονται σε μέσα ευαισθησίας απέναντι στο έργο και την αισθητική εμπειρία.
Προσεγγίζω συμβολικά κορυφαίες ανθρώπινες στιγμές και βιώματα, με παραπομπές σε βαθύτερες ενστικτώδεις αναζητήσεις και προβληματισμούς για να εκφράσω μηνύματα ενδότερης υπαρξιακής αγωνίας για την πνευματική εξύψωση του ανθρώπου, εστιάζοντας σε ένα δικαιότερο κόσμο ο οποίος ενεργοποιεί τις ανώτερες αξίες του, που προορίζονται για τον απώτερο σκοπό της τέχνης.

Ποια λέξη σας εκφράζει ως Καλλιτέχνη; Η δικαιοσύνη. Έννοια που ταυτίζεται με την ισότητα και την νομιμότητα. Ο θεμέλιος λίθος για την ευδαιμονία!

Ποια κινήματα της τέχνης προσεγγίζει το καλλιτεχνικό σας έργο; Θαυμάζω πολλά καλλιτεχνικά κινήματα και ρεύματα. Θα έλεγα ότι στα έργα μου διακρίνεις μία εξπρεσιονιστική, υπερρεαλιστική διάθεση, με τάσεις αφαίρεσης, σε εμπρεσιονιστική κυρίως πινελιά. Πιστεύω όμως ότι έχω το δικό μου καλλιτεχνικό αποτύπωμα. Ο αναγνώστης βέβαια πάντα δημιουργεί τη δική του ανάγνωση και αυτή είναι άλλωστε και η μαγεία της τέχνης, αρκεί να μην υπάρχει επιρροή από δογματικά βαρίδια.

Πως εμπνέεστε, τι εκφράζετε και που στοχεύετε με την καλλιτεχνική σας δημιουργία; Η έμπνευση ενός έργου μπορεί να είναι μία στιγμή, μία συναισθηματική παρόρμηση, ένα ερέθισμα από το όλον που μας περιβάλλει, αλλά και κορύφωση εμπειριών της ζωής.
Με τα έργα μου εκφράζω γενικά το αίσθημα του περιβάλλοντος κόσμου, καταχωρημένα συναισθήματα αλλά και τις «περιπλανήσεις» μου όπως νομίζω ότι συμβαίνει σε κάθε καλλιτέχνη. Η θεματογραφία μου είναι λιτές αφηγήσεις με συμβολική συνήθως ευκρίνεια, με ανθρώπινα ορόσημα εμπειρίες και στιγμές ζωής, μορφές που συναιρούν επιδράσεις από διάφορες πηγές, αλλά και συνθέσεις με διάφορες συμβολικές επιδράσεις ανάμεσα στο ανθρώπινο και το θείο κ.ά. Στοχεύω στη συγκίνηση του αναγνώστη, άλλωστε η συγκίνηση υποδηλώνει και αποδοχή του έργου.

Ποιους μεγάλους δημιουργούς της τέχνης θαυμάζετε; Θαυμάζω πολλούς μεγάλους δημιουργούς της ανθρωπότητας και υποκλίνομαι στο έργο τους όπως το μεγάλο Έλληνα Δομίνικο Θεοτοκόπουλο. Το έργο του εμβληματικό με εξαιρετική ακρίβεια στις θρησκευτικές συνθέσεις, αποκαλυπτικό της καλλιτεχνικής του ιδιοφυίας!
Θαυμάζω επίσης και άλλες μεγάλες μορφές της τέχνης, των οποίων τα έργα αποτελούν σπουδαία μαθήματα τέχνης όπως τον Πικάσο ο οποίος έκανε άλματα στη τέχνη, το μεγάλο Βαν Γκόγκ τον Καντίσκι μορφή του εξπρεσιονισμού ο οποίος ανακάλυψε την αφηρημένη τέχνη. Επίσης τον Βελασκέθ το Μιχαήλ Άγγελο κ.ά οι οποίοι εκφράζουν ένα σκεπτικό ένα πιστεύω με το έργο τους και τα πιστεύω τους ήταν τόσο ισχυρά που σημάδεψαν τη καλλιτεχνική τους δημιουργία.

Η Ελλάδα είναι σε ικανοποιητικό επίπεδο πολιτιστικά; Η Ελλάδα είναι χώρα με βαριά ιστορία στα γράμματα και τις τέχνες, λίκνο του δυτικού πολιτισμού και κατά συνέπεια πρέπει οι Νεοέλληνες να σκεπτόμαστε ως συνεχιστές των άξιων προγόνων μας και όχι ως αχθοφόροι του ιστορικού μας παρελθόντος. Άρα ο πήχης είναι πολύ υψηλά και όσα πρέπει να γίνουν, ταπεινά θα έλεγα, είναι αρκετά και σε πολλά επίπεδα στο χώρο της τέχνης και των Καλλιτεχνών. Θα έλεγα με δύο λέξεις τ έ χ ν η π α ν τ ο ύ για καλύτερη ζωή! Τα προβλήματα άλλωστε τα βιώνει έντονα ο χώρος της τέχνης του πολιτισμού την τρέχουσα ιογενή περίοδο…. Ασφαλώς και δεν απαξιώνεται το σπουδαίο έργο που έχει παραχθεί και παράγεται μέχρι σήμερα στη χώρα μας.
Ενδεικτικά, το Μουσείο της Ακρόπολης λαμπρό δημιουργικό δείγμα πολιτισμού. Εκεί περιμένουν εδώ και χρόνια τα γλυπτά του Παρθενώνα την επιστροφή τους στη γενέτειρα γη και την έκτη Καρυάτιδα να βρεθεί δίπλα στις αδελφές της…Αλλά καίτοι αποκτήσαμε τον κατάλληλο χώρο οι σύμμαχοι μας αρνούνται την παράδοση τους. Τεράστιο θέμα το οποίο θεωρώ ότι χρίζει πιο δυναμικής διαχείρισης από τις Ευρωπαϊκές χώρες με Ελληνική Πρωτοβουλία!

Τι σημαίνει γενικά για εσάς η Τέχνη; Η τέχνη παράγει πολιτισμό και ενώνει τις κοινωνίες των ανθρώπων ισχυροποιώντας τα ιδεώδη ανθρωπισμού και κοινωνικής συνείδησης.
Είναι έκφραση ευαισθησίας και ανησυχίας για τα κοινωνικά, ιστορικά και πνευματικά σπαράγματα που βιώνει η ανθρωπότητα.
Η τέχνη έχει τη δύναμη να επηρεάσει θετικά την πορεία της ανθρωπότητας με τις σκέψεις, τις ιδέες, τους προβληματισμούς, τις πράξεις και την συναισθηματική ανθοφορία που εγείρει…. Είναι αυτή που καλεί το θεατή να εγκύψει εντός για να διεισδύσει το φως στην ψυχή και στο μυαλό…

Ποιες είναι οι μελλοντικές σας σκέψεις και στόχοι; Αυτό που εύχομαι πρωτίστως είναι να είμαι υγιής με τους αγαπημένους σε ένα κόσμο δίκαιο, ειρηνικό και ισορροπημένο. Να εξελίσσομαι και να δημιουργώ με σεβασμό και ειλικρίνεια και το έργο μου να τυγχάνει υποδοχής και αποδοχής από τους αναγνώστες του. Η τέχνη να συνεχίσει να με βοηθά στην ψυχοπνευματική μου εξύψωση και να με συνδράμει ν’ ανακαλύπτω στέρεους δρόμους πορείας. Άλλωστε αυτός είναι ο απώτερος σκοπός της.

Σύντομες βιογραφικές πληροφορίες.

Η ζωγράφος Σοφία Φουντουλάκη γεννήθηκε στα χανιά της Κρήτης και ζει στην Αθήνα. Έχει σπουδάσει στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Ο.Π.Α) Οικονομικά/Ασφαλιστικά-Διοίκηση κ Διαχείριση Ασφαλιστικών Οργανισμών,στο Ε.Λ.Κ.Ε.Π.Α Οικονομικά Λογιστικά κ.λ.π.

Έχει τελειώσει ARΤ στο GREEK AMERICAN COLLEGE ATHENS και ART & DESIGN στο COLLEGE VACALO. Έχει παρακολουθήσει Ιστορία τέχνης με τον Ιστορικό και Θεωρητικό της τέχνης κ. Παντελή Τσάβαλο. Είναι Διευθύντρια στη Διεύθυνση Εικαστικών του Ομίλου UNESCO Πειραιώς και Νήσων. Είναι μέλος του ομίλου για την UNESCO ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΚΑΙ ΝΗΣΩΝ, του Ομίλου για την UNESCO TEXNΩΝ ΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ, ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΤΕΧΝΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ (GREEK ART UNION) και πολλών άλλων επιλεγμένων εικαστικών ομίλων και οργανώσεων.

Είναι επίσης μέλος του Παγκόσμιου Φιλοσοφικού Φόρουμ,της Επικούρειας Φιλοσοφίας “Κήπος των Αθηνών”,της Ένωσης Φίλων Ακροπόλεως,της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών, του Επιστημονικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Χαλανδρίου,του Παρατηρητηρίου Διεθνών Οργανισμών και Παγκοσμιοποίησης (ΠΑΔΟΠ),της Φεμινιστικής πολιτικής για την Ισότητα των φύλων,του Πολιτικού Συνδέσμου Γυναικών Π.Σ.Γ κ.ά.

Έχει οργανώσει τρείς ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε αρκετές εκθέσεις με επιλεγμένους ομίλους και ενώσεις. Ενδεικτικά,στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά, στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών, στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης Ηλιούπολης, στην Εταιρία Ελλήνων Λογοτεχνών, στην GΑLLERY TIME OF ART,στο Μερόπειο Ίδρυμα, στην 4η ΙΝΤΕΡΝΑTIONAL ACTION ART FAIR με την UNESCO Πειραιώς και Νήσων και την ΑCTION ART FAIR,στην Πρεσβεία της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας,στο Πολιτιστικό Κέντρο ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ κ.ά

Έχει βραβευτεί για το εικαστικό της έργο από την UNESCO ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΚΑΙ ΝΗΣΩΝ και από την ΕΝΩΣΗ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ ΚΑΙ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ Ηλιούπολης. Έχει εκπονήσει και δημοσιεύσει εργασίες για διάφορα ρεύματα ζωγραφικής και θέματα σχετικά με τις εικαστικές τέχνες.
Έχει συμμετάσχει σε αρκετές βιβλιοεκδόσεις κλ.π, ενδεικτικά στην Εγκυκλοπαίδεια ΧΑΡΗ ΠΑΤΣΗ με θεωρητικό κείμενο για την τέχνη στην ιστορική έκδοση ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ με άρθρα και εικαστικά έργα,στη Λογοτεχνική δημιουργία της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών,στο Εικαστικό Λεύκωμα του 2019 Ο ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ,στα συλλεκτικά ημερολόγια της UNESCO Πειραιώς και Νήσων κ.ά. Ένδεικτικά έργα της ευρίσκονται σε Μουσεία, Πινακοθήκες, Φιλανθρωπικά ιδρύματα, Οργανισμούς και Ιδιωτικές συλλογές.

Στοιχεία επικοινωνίας
e-mail : [email protected]
Fb profile: sofia fountoulaki
Page: ΣΟΦΙΑ ΦΟΥΝΤΟΥΛΑΚΗ
blog:apixisis.blogspot.com