Σδόγκου Έλενα: “Τον πολιτισμό τον δημιουργούμε εμείς. Πολιτισμός είμαστε εμείς”

“Προτιμώ, να μην κάνω μακρινά σχέδια… Έμαθα να δουλεύω στο “τώρα” με τη φιλοσοφία να εξελίσσομαι στο χρόνο που φέρνει το αύριο… Δουλεύω με τις παιδικές χορωδίες και την ορχήστρα εγχόρδων για την εξέλιξή τους. Ωστόσο, η δημιουργία και η οργάνωση κάποιων project που έχω φτιάξει με την πρώτη ευκαιρία θα ανακοινωθούν και θα παρουσιαστούν…”

Ποια είναι τα συναισθήματά σας για το 2021; Ήταν μια χρονιά δύσκολη. Τα συναισθήματά μου ήταν ανάμεικτα. Από τη μία ο εγκλεισμός μου δημιουργούσε εκνευρισμό. Από την άλλη ένιωσα θλίψη και φόβο για την κοινωνία. Γυναικοκτονίες, πυρκαγιές αποκαλύψεις βιασμών… Θύμωσα!  Υπήρξαν και στιγμές περιφάνειας καθώς στους ολυμπιακούς αγώνες είχαμε διακρίσεις. Στον καλλιτεχνικό χώρο είχαμε σημαντικές απώλειες ανθρώπων που έγραψαν με το έργο τους την ιστορία. Εκείνες τις στιγμές συγκινήθηκα και συνειδητοποίησα το τέλος μιας εποχής και το ξεκίνημα μιας άλλης. Στο τέλος, κατάλαβα πώς όλα τα δυσάρεστα συναισθήματα μπορούν να σου μάθουν να είσαι πιο δυνατός και να βρίσκεις την συναισθηματική ισορροπία με σκοπό να μπορείς να κάνεις βήματα μπροστά για σένα αλλά και για τον συνάνθρωπό σου.

Συμφωνείτε με τα νέα μέτρα της κυβέρνησης ως προς την αντιμετώπιση της πανδημίας; Δεν είμαι αρμόδια για να μπορέσω να αξιολογήσω με σαφήνεια την πορεία και τα μέτρα  που λαμβάνονται από ειδικούς  σε συνεργασία με την κυβέρνηση. Αυτό που αντιλαμβάνομαι είναι η εφαρμογή μιας στρατηγικής που δεν μπορεί να αποδώσει εξ’ ολοκλήρου το αίσθημα της ασφάλειας στην κοινωνία. Θα αναφερθώ για παράδειγμα στο χώρο εργασίας που δραστηριοποιούμαι. Παιδικές χορωδίες: οδηγία είναι να κατεβάζουν τις μάσκες όταν τραγουδούν. Με την νέα μετάλλαξη και την έξαρσή της τον Ιανουάριο, οι μάσκες δεν κατεβαίνουν. Πως όμως μπορεί ένα παιδί να τραγουδήσει με τέτοιο τρόπο; ποιός θα πάρει την ευθύνη για την λειτουργία αυτών με τον πιο ασφαλή τρόπο; Εργαζόμενος μουσικός μπορεί να εργαστεί με Rapid Τest. Αντιθέτως, τον ίδιο μουσικό, οι ακροατές οφείλουν να ειναι εμβολιασμένοι για να μπορέσουν να τον παρακολουθήσουν. Αυτόν τον διχασμό δεν τον κατανοώ. Και είναι θέμα που θα μπορούσα να αναλύσω εκτενέστερα όμως δεν είναι της παρούσης. Υπάρχουν οδηγίες – κάποιες φορές αντικρουόμενες – που τελικά με όσα μέτρα κι αν εφαρμοστούν η ευθύνη καταλήγει να είναι αποκλειστικά ατομική με τα κοινωνικά και επαγγελματικά πλεονεκτήματα να στρέφονται σε συγκεκριμένες ομάδες ανθρώπων. 

Ποιο θα είναι το μέλλον του Πολιτισμού το 2022; Το μέλλον φέρνει στο φως τα αποτελέσματα από τον παρόντα χρόνο. Θέλω πολύ να δω όλο και περισσότερους καλλιτέχνες – κυρίως νέους – να ανθίζουν στην κοινωνία. Θέλω πολύ οι πόρτες να ανοίξουν για όλους αυτούς που έσπειραν σε γόνιμο έδαφος και τώρα είναι η ώρα να προσφέρουν τους καρπούς τους. Μα παραπάνω, θέλω κοινό! Συμμετοχή, Μοίρασμα κι Απήχηση! Σε όποια μορφή τέχνης… Γιατί οι τέχνες πάντα ζουν αναπνέουν και εξελίσσονται μέσα από καλλιτέχνες και  ανθρώπους που δεν μπορούν να υπάρξουν χωρίς γνώση δημιουργία επικοινωνία… Εσύ; ο διπλανός σου; Όλοι μας! Μπορούμε να τους στηρίξουμε; Μπορούμε να τους καταλάβουμε; Αλλά δεν είναι μόνο οι τέχνες που δημιουργούν πολιτισμό. Είναι η αγάπη, ο σεβασμός, η προστασία του περιβάλλοντος – χλωρίδα/πανίδα – είναι η γνώση της ιστορίας και της φιλοσοφίας, είναι η θέληση για αναζήτηση και εξέλιξη του ανθρώπου, είναι  η προσφορά του στο κοινωνικό γίγνεσθαι. Η κοινωνία χρειάζεται εκπαίδευση για να μπορέσει να έρθει σε ουσιαστική επαφή με τον πολιτισμό και να διαμορφώσει μια κουλτούρα πέρα από την καθημερινή ρουτίνα “δουλειά – σπίτι- διασκέδαση – κατανάλωση”. Χρειάζονται κίνητρα τόσο ισχυρά που να ενισχύουν και να τονίζουν τη σημαντικότητα αυτής της εκπαίδευσης. Τον πολιτισμό τον δημιουργούμε εμείς. Πολιτισμός είμαστε εμείς! Εύχομαι το 2022 όλο και περισσότεροι να είναι αυτοί που θα σπείρουν για να μπορέσουν ακόμη περισσότεροι να θερίσουν στο απότερω μέλλον.

Ως καλλιτέχνης και άνθρωπος του πολιτισμού, τι θα προτείνατε για την επιστροφή στην κανονικότητα; Η κανονικότητα είναι πολύ υποκειμενική που ο καθένας την ορίζει σύμφωνα με τις ανάγκες του. Οι αλλαγές που προέκυψαν έχουν αντίκτυπο ακόμη και στις πιο απλές καθημεριμενές μας πράξεις. Αυτό που χρήζει προσοχή για τον καθένα μας είναι η συναισθηματική ισορροπία και ηρεμία του εαυτού του. Έτσι, θα μπορέσει να διαχειριστεί καλύτερα τις όποιες μεταβολές καλείται να αντιμετωπίσει.

Κοινωνία, Απομόνωση, Αποξένωση, Βία. Πως θα είναι η επόμενη ημέρα; Συνειδητοποίηση! Η κοινωνία βράζει έχει κουραστεί, τρομάζει με το τι θα ακούσει κάθε φορά. Τι ακριβώς συμβαίνει στην κοινωνία μας; Πού βρισκόμαστε και που θέλουμε να πάμε; Προηγουμένως, αναφέρθηκα στην συναισθηματική ισορροπία του εαυτού μας. Το επομένο βήμα είναι η εκκίνηση αλλαγών! Ο ατομικισμός φέρνει μοναξιά και αδιέξοδο. Ο υπέρτατος καταναλωτισμός είναι αρρώστια που σιγά σιγά φθείρει ότι θα μπορούσαμε να εξελίξουμε. Η αποχή και η συγκάληψη γεγονότων μας απομακρύνει από την πάσα αλήθεια της πραγματικότητας που θα θέλαμε να ζήσουμε. Η αποδοχή κάποιων χρόνιων κοινωνικών/επαγγελματικών/δημόσιων  στερεότυπων στέκεται εμπόδιο στο επόμενο βήμα. Ας συνειδητοποιήσουμε ότι φραγμοί μπαίνουν μόνο σε φράσεις και πράξεις με αρνητικό πρόσιμο. Υπάρχω σημαίνει δρω! Ας επιλέξουμε να φωτίσουμε θετικά κάθε μας σκέψη, συναίσθημα και ενέργεια.

Ποια είναι τα καλλιτεχνικά σχέδιά σας για το 2022; Προτιμώ, να μην κάνω μακρινά σχέδια. Εν καιρώ πανδημίας τα πάντα μπορούν να ανατραπούν. Έμαθα να δουλεύω στο “τώρα” με τη φιλοσοφία να εξελίσσομαι στο χρόνο που φέρνει το αύριο… Δουλεύω με τις παιδικές χορωδίες και την ορχήστρα εγχόρδων για την εξέλιξή τους. Ωστόσο, η δημιουργία και η οργάνωση κάποιων project που έχω φτιάξει με την πρώτη ευκαιρία θα ανακοινωθούν και θα παρουσιαστούν.