Σίσσυ Σιγιουλτζή-Ρουκά: “Η Πανδημία με Άλλο Μάτι”

Η Πρόεδρος του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου, κα. Σίσσυ Σιγιουλτζή-Ρουκά, απαντά στη συνέντευξη του Polismagazino.gr

Εγκλεισμός στο σπίτι. Πώς διαχειρίζεστε τον χρόνο σας;

Για ένα σύγχρονο και αυτοδημιούργητο άνθρωπο, επιστήμονα, εργαζόμενο, παντρεμένο, με τετραμελή οικογένεια και λόγω των τρεχουσών συνθηκών, δίχως τις εξωοικογενειακές συνθήκες βοηθείας στην καθημερινότητα του, βλπ γιαγιά, παππούς, αθλοπαιδιές, εξωσχολικές δραστηριότητες, οικιακή βοήθεια κ.α., η διαχείριση του χρόνου είναι πραγματικά μια πολύ σοβαρή υπόθεση. Με υπομονή, επιμονή, ηρεμία, θετική διάθεση, περισυλλογή, πολλή δουλειά και αρκετές «εκπτώσεις» σε ατομικό επίπεδο, μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις μας, να εκτελέσουμε τα καθήκοντά μας, αλλά και να αντλήσουμε τη χαρά της ικανοποίησης από μια πραγματικά Καλή, γεμάτη Ημέρα, με αγάπη, προσφορά και χαμόγελα ευτυχίας.

Ποια συναισθήματα σας διακατέχουν;

Ευγνωμοσύνη διότι μπορώ να συνεχίζω να αγωνίζομαι, να υπομένω με γαλήνη, να δημιουργώ, να προσφέρω, να μαθαίνω, να εξελίσσομαι.

Ακούμε συνεχώς για Βία. Ενδοοικογενειακή, εργασιακή, αθλητική, καλλιτεχνική… Εντυπωσιάζεστε από το συμβάν ή από τους πρωταγωνιστές;

Η βία με διάφορες μορφές συνοδεύει το ανθρώπινο είδος από την αρχή της ιστορίας του. Το παν μέτρο άριστον, ο θεσμός της οικογένειας, οι σωστές αρχές σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο, η παιδεία, η εκπαίδευση, η καλλιέργεια, η μόρφωση, η φιλοσοφία, η κριτική αντίληψη, τα υγιή πρότυπα, οι χαρισματικοί ηγέτες, οι παραδειγματικοί ευεργέτες και ένα κράτος μέριμνας, πρόνοιας, ασφάλειας, ευκαιριών και δικαίου προς όλους, δημιουργούν αντισώματα απέναντι στη βία, στη φοβία, στην ανασφάλεια, στις απειλές και στην εκμετάλλευση. Αυτό που οφείλουμε όλοι να κάνουμε, έχοντας γνώση της θνητότητάς μας, του πρόσκαιρου και του εφήμερου, αλλά και του «πατήματος» που αφήνουμε πίσω μας, είναι να αναρωτηθούμε «Τι ζωή αξίζει να ζει κανείς;», «Τι ζωή αξίζει να ζούμε;» και «Πώς και γιατί θέλουμε να μας θυμούνται;» Διότι εν τέλει η ζωή δεν είναι τίποτα άλλα παρά μια σειρά αναμνήσεων στους αιώνες των αιώνων.

Εσείς έχετε υποστεί κάποια μορφή βίας;

Όλοι μας καθημερινά δεχόμαστε την πιο ισχυρή μορφή βίας, παρενόχλησης, εκμετάλλευσης, παραπλάνησης και αποπλάνησης που πηγάζει από ακραίες μορφές προπαγάνδας, διαφήμισης, δυσφήμισης, ειδήσεων, ανισόρροπα πρότυπα και ακραία μοντέλα ζωής.

Πιστεύετε στην αποτελεσματικότητα του εμβολίου; Θα εμβολιαστείτε όταν έρθει η ώρα;

Ανάγκᾳ δ᾿ οὐδὲ θεοὶ μάχονται. Ανάγκα και Θεοί πείθονται. Όταν σε μια δύσκολη κατάσταση, υπάρχει μία μόνο διέξοδος, και οι πιο ανυποχώρητοι αναγκάζονται να την ακολουθήσουν. Αναζητούμε, διαβάζουμε, ενημερωνόμαστε, συζητάμε με τους ειδικούς που εμπιστευόμαστε, ακούμε ορθά και κατανοούμε τις οδηγίες του κράτους, έχουμε γνώση των αναγκών μας και λαμβάνουμε τη σωστή απόφαση για εμάς του ίδιους. Προσωπικά έχω δει όφελος κάνοντας το εποχικό εμβόλιο της γρίπης και του πνευμονιόκοκκου. Ομοίως θα ακολουθήσω και τον εμβολιασμό για την Covid-19.

Έχετε στερηθεί κάτι από τον εγκλεισμό σας στο σπίτι και εάν ναι, πώς το αντιμετωπίσατε;

Για εμένα προσωπικά, ο εγκλεισμός λειτούργησε θετικά και ευεργετικά, διότι με βρήκε σε μια ιδιαίτερα δημιουργική περίοδο της ζωής μου, με αμέτρητες ατομικές ώρες ψηφιακής εργασίας και «επιβεβλημένου εγκλεισμού» προκειμένου να βγει πολλή και καλή δουλειά, καθώς τέλη του 2019 ιδρύσαμε με τον Κύπριο συνεργάτη μου, Δρα Ιωσήφ Σ. Ιωσηφίδη, επιστήμονα – λογοτέχνη, τον Σύνδεσμο Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου / ΣΠΕΚ, που έχει ευγενή στόχο να καταγράψει, να διαφυλάξει, και να προβάλει τον κοινό Πολιτισμό Ελλάδας και Κύπρου σε πλείστα όσα πεδία του και να ενώσει τους απανταχού Έλληνες και Κύπριους δημιουργούς, καλλιτέχνες και επιστήμονες. Ενεργεί μέσα από μια σειρά έργων και δράσεων με λογοτεχνικό, επιμορφωτικό και κοινωνικό χαρακτήρα, ενίοτε σε συνέργεια με τέχνες ψυχαγωγίας (μουσική) και έχει έντονη ψηφιακή, διαδικτυακή δράση. Μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα δημιουργήσαμε στήσαμε τον διαδικτυακό μας κόμβο http://www.cultural-association.org, όπου λειτουργεί η ΣΠΕΚ ΠΑΙΔΕΙΑ, η Δ.Α.Δ.Α., οι εκδόσεις και μια σειρά άλλων εκλεκτών έργων, προγραμμάτων και δραστηριοτήτων, ενώ παράλληλα φτιάξαμε 236 βίντεο για τον Πολιτισμό, τις Τέχνες και τα Γράμματα, εκδώσαμε 16 βιβλία και διοργανώσαμε 18 ψηφιακές εκδηλώσεις.

Τηλεργασία και Αναστολή εργασιακών συμβάσεων. Τι πιστεύετε ότι θα συμβεί την επόμενη ημέρα του απεγκλωβισμού μας στον εργασιακό χώρο;

Θα μπει το νερό στο αυλάκι, θα επανέλθουμε στα πόστα μας, πιο προσεκτικοί, αλλά και κερδισμένοι, σοφότεροι, ικανότεροι, καθώς όλο αυτό το διάστημα της πανδημίας, το επίπεδο του τεχνολογικού – ηλεκτρονικού και ψηφιακού αναλφαβητισμού στον πλανήτη μειώθηκε αισθητά. Τα ψηφιακά εργαλεία και οι λύσεις που προσφέρει η σύγχρονη τεχνολογία, από τη στιγμή που αξιοποιούνται ορθά και ωφέλιμα, είναι εδώ για να μας ευεργετούν και να διευκολύνουν την καθημερινότητά μας. Δείτε τι έγινε με την τηλεκπαίδευση: όταν τα σχολεία έκλειναν λόγω χιονιού και παγετού οι μαθητές έχαναν μαθήματα και οι δάσκαλοι κάθονταν και πληρώνονταν (των δημόσιων σχολείων από τις κρατήσεις και τις εισφορές όλων μας). Ενώ τώρα, «Σχολείο – Καμιά Μέρα Χαμένη», χάρη στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση.


Η Σίσσυ Σιγιουλτζή-Ρουκά είναι Πρόεδρος του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου / ΣΠΕΚ, Φιλόλογος, Λογοτέχνης και Παραγωγός Προγραμμάτων για τον Πολιτισμό.

Web: www.cultural-association.org