“Πρωταγωνιστές μιας άλλης εποχής 1950 – 1960”

Φωτογραφική έκθεση του γνωστού καλλιτέχνη φωτογράφου Αναστάσιου Σωτηρίου.

Στην Ιστορική και Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου θα πραγματοποιηθεί η φωτογραφική έκθεση του γνωστού καλλιτέχνη φωτογράφου Αναστάσιου Σωτηρίου “Πρωταγωνιστές μιας άλλης εποχής 1950 – 1960” στα πλαίσια του εορτασμού για την ανακαίνιση και αναδόμηση του περίφημου κτιρίου ”Χρυσόγελου”, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος! Πρόκειται για ένα εμβληματικό κτήριο το οποίο αποδίδεται πλέον στην τοπική κοινωνία και τους Φορείς της! Το περίφημο κτήριο της οικογένειας Χρυσόγελου βρίσκεται στο κεντρικό πυρήνα του Μεσολογγίου και είναι χαρακτηρισμένο από το Υπουργείο Πολιτισμού ως Διατηρητέο Μνημείο!

Οι εορτασμοί των εγκαινίων του Κτιρίου Χρυσόγελου” θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 2 Οκτωβρίου 2021 και ώρα 7μμ με κάθε επισημότητα που επιβάλλει το σημαντικό αυτό γεγονός και θα περιλαμβάνουν μία σειρά πολιτιστικών δρώμενων μεταξύ των οποίων και η φωτογραφική έκθεση του Αναστάσιου Σωτηρίου! Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 29-10-2021.

«Πρωταγωνιστές μιας άλλης εποχής 1950-1960»

Στην έκθεση με τίτλο «Πρωταγωνιστές μια άλλης εποχής, 1950-1960» παρουσιάζονται έξι σειρές φωτογραφικών λήψεων του καλλιτέχνη Αναστασίου Ι. Σωτηρίου που αποτυπώνουν «πεποιημένες / σκηνοθετημένες» στιγμές από την καθημερινή ζωή στην περιοχή των Αχαρνών τις δεκαετίες του 1950 και 1960.

Οι φωτογραφίες των ενοτήτων αποτελούν την αποτύπωση ενός σκηνοθετημένου εξάπτυχου σεναρίου γύρω από ήθη και έθιμα των δεκαετιών του ’50 και του ’60 με επίκεντρο τη γυναίκα: σκηνές αγροτικού και αστικού βίου και μια πτυχή της θρησκευτικής ζωής.

Οι λήψεις, έγιναν στην έκταση του Δήμου Αχαρνών, σε εσωτερικούς χώρους (οικίες) και στην ύπαιθρο, με πρωταγωνιστές έντεκα γυναίκες και τρία ανήλικα αγόρια, ερασιτέχνες ηθοποιούς —γυναίκες και παιδιά της «διπλανής πόρτας», που διαμένουν στον Δήμο.

Οι φωτογραφίες που ελήφθησαν με τη χρήση φυσικού και τεχνητού φωτός έχουν δεχθεί από τον καλλιτέχνη επιπλέον επεξεργασία: όσες αφορούν τη δεκαετία του ’50 εμφανίστηκαν σε τόνους ενός χρώματος (σέπια), καθιστώντας σαφή τον διαχωρισμό των εποχών.

Το έργο ολοκληρώθηκε το 2016 χάρη στη συνεισφορά των κατοίκων της περιοχής, που πρόσφεραν αρχικά μνήμες και γνώση και στη συνέχεια δικαίωμα πρόσβασης στις «ιστορικές» οικίες τους, στη συμβολή της Ιστορικής Λαογραφικής Εταιρείας Αχαρνών, που παραχώρησε αντικείμενα εποχής και στην προσφορά στολών από το Λύκειο των Ελληνίδων.

Αναστάσιος Ι. Σωτηρίου

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Αναστάσιος Ι. Σωτηρίου είναι πτυχιούχος επαγγελματίας φωτογράφος με μεταπτυχιακές σπουδές στη φωτογραφία και τις γραφικές τέχνες (Master of Design and Graphic Arts). Εργάζεται επί σειρά ετών ως φωτογράφος, υπεύθυνος καλλιτεχνικών και επιμελητής πολιτιστικών προγραμμάτων και εκθέσεων σε πολιτιστικούς φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ, σποραδικά, παραδίδει σεμινάρια φωτογραφίας στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση (π.χ. Β΄ Πειραματικό Λύκειο Αθηνών, 2015, Σχολείο Β΄ Ευκαιρίας Αγ. Αναργύρων, 2018).

Τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιείται εικαστικά στην «σκηνοθετημένη» φωτογραφία. Έργα του έχουν παρουσιασθεί σε πάνω από δέκα εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Η έκθεσή του «Πρωταγωνιστές μιας άλλης εποχής 1950-1960» έχει παρουσιασθεί στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αχαρνών (Μάιος 2017) και στο Αρχοντικό των Μπενιζέλων, στο σπίτι της Aγίας Φιλοθέης στην Αθήνα (Απρίλιος 2018).