Πολυξένη Καζάκου: “Η υποκριτική τέχνη δεν είναι αυτό που βλέπεις, αλλά αυτό που κάνει τους άλλους να δουν”

“Η έμπνευση ξετυλίγεται μπροστά μου όταν η ψυχή και το πνεύμα ευθυγραμμίζονται μέσα στο σώμα μου, στη γραφή μου, στο λόγο μου.”

Τι σημαίνουν οι λέξεις καριέρα και επιτυχία για εσάς; Καριέρα είναι αυτή η οποία κάνεις αυτό που λατρεύεις, το κάνεις καλά και αυτό αναγνωρίζεται και από τον κύκλο σου. Συνεχίζεις παρότι είσαι καλός σε αυτό που κάνεις, να θες να βελτιωθείς δέχεσαι τα καλά σου και δέχεσαι και την κριτική και προσπαθείς να κάνεις όλο και πιο πολλά. Να χαίρεσαι γι’ αυτό που είσαι και γι’ αυτό που θα είσαι αύριο.

Επιτυχία για μένα είναι ως εξής: είσαι ευτυχισμένη για ό,τι έχεις κάνει και ευτυχισμένη για ό,τι κάνεις και ό,τι θα κάνεις στο μέλλον. Ξυπνάς κάθε μέρα ικανοποιημένη, ότι έβαλες το λιθαράκι σου στον “πολιτισμό”, έκανα κάποιον να χαρεί βλέποντας μια παράσταση μου, διαβάζοντας ένα έργο μου. Έκανα το κοινό να δει, να διαβάσει ή να ακούσει κάτι το οποίο τον συγκίνησε και τον ενέπνευσε. Οι ανθρώπινες σχέσεις είναι αυτό που έχουν σημασία για να πετύχει κάποιος. Φτάνουμε στην επιτυχία με την ψυχή μας και το κορμί μας αμόλυντο, μόνο τότε μας ανήκει. Δεν σταματάμε ποτέ, προχωράμε. Προχωράμε μπροστά κάνοντας όσο καλύτερο θέατρο μπορούμε. Κάνοντας τέχνη ποτέ δεν είναι αργά για τίποτα.

Από πότε αρχίσατε να ασχολείστε με την τέχνη; Από μικρή, όταν με ρωτούσαν «Τι θες να γίνεις όταν μεγαλώσεις;», έλεγα  ηθοποιός.  Αργότερα, από το θεατρικό όμιλο όπου φοιτούσα «Διοίκηση Επιχειρήσεων», άρχισε η σπίθα να ανάβει. Ένας ηθοποιός πρέπει να φλέγεται εσωτερικά με φαινομενική άνεση εξωτερικά. Έτσι ξεκίνησαν οι σπουδές μου στην «Δραματική Σχολή Αθηνών  – Γιώργου Θεοδοσιάδη». Ως επιτυχούσα εξετάσεων υπουργείου πολιτισμού ακολούθησαν πληθώρα παραστάσεων και το 2019 βραβεύτηκα από την “UNESCO“ στο έργο «Τρωαδίτισσες» του Ευριπίδη,  στο ρόλο της Κασσάνδρας. Υπήρξα ραδιοφωνικός παραγωγός στο Sofia times magazine στο «Άρωμα Νεολαίας», που ακουγόταν στους Έλληνες της ομογένειας. 

Πως θα χαρακτηρίζατε τον εαυτό σας ως καλλιτέχνη; Θα χαρακτήριζα τον εαυτό μου πολύπλευρη. Παίζοντας από τραγωδία έως κωμωδία με την ίδια ευκολία και γράφοντας από παιδική λογοτεχνία, ποίησή, έως θεατρικά έργα μυστηρίου.

Αν θα έπρεπε να χαρακτηρίσετε με μία φράση την υποκριτική αλλά και γενικότερα το θέατρο πια θα διαλέγατε; Η τέχνη δεν είναι αυτό που βλέπεις, αλλά αυτό που κάνει τους άλλους να δουν.

Καλλιτέχνης γεννιέσαι ή γίνεσαι; Ο καλλιτέχνης γεννιέται και εξελίσσεται. Η τέχνη δεν είναι για όλους και αν είναι για όλους, δεν είναι τέχνη.

Νιώθετε την έμπνευση πριν δημιουργήσετε; Εννοείται πως νιώθω την έμπνευση. Η έμπνευση ξετυλίγεται μπροστά μου όταν η ψυχή και το πνεύμα ευθυγραμμίζονται μέσα στο σώμα μου, στην γραφή μου, στο λόγο μου. Εξυπηρετώντας έναν ανώτερο σκοπό. Έχω γράψει ποιήματα μέσα σε απόλυτο σκοτάδι. Έμπνευση = απρόβλεπτη.

Πιστεύετε πως δίνονται ευκαιρίες στους νέους καλλιτέχνες να αναδείξουν τα ταλέντα τους ή μήπως υπάρχει μια μόνιμη τάση ανακύκλωσης προσώπων και χαρακτήρων; Τα κριτήρια για τις ευκαιρίες των νέων καλλιτεχνών στο χώρο μας υποβαθμίστηκαν και τα είδαμε όλα αυτά τα χρόνια. Εγώ ως καλλιτεχνική διευθύντρια του θεατρικού οργανισμού «Φοίνικα», δίνουμε προβάδισμα στους νέους καλλιτέχνες με κριτήριο την υποκριτική τους ικανότητα αλλά και το χαρακτήρα τους.

Στο θέατρο που σας βρίσκουμε; Φέτος θα μας βρείτε σε περιοδεία σε όλη την Ελλάδα με το έργο ‘’Πρόταση Γάμου‘’ του Α. Τσέχωφ. Καιρού επιτρέποντος πάντα! Και στην μεγάλη οθόνη με μία ταινία έκπληξη.!!!!!

Πιο μήνυμα θέλετε να αφήσετε στους αναγνώστες μας; Σας ευχαριστώ θερμά για την φιλοξενία.  Όλα καλά θα πάνε, φτάνει να χαμογελάμε. Δεν πρέπει να αφήσουμε τις σκιές του παρελθόντος να κρύψουν το κατώφλι των μελλοντικών μας στόχων.