Παπαδόπουλος Νίκος: “Σε όλα τα ερωτήματα που απασχολούν καθημερινά την κοινωνία, η μόνη απάντηση είναι η Παιδεία”

Ο Παπαδόπουλος Νικόλαος, Θεολόγος, Εκπαιδευτικός γαλλικής γλώσσας, Πρωτοβάθμια και Μεταδευτεροβάθμια Εκπαίδευση, απαντάει στις ερωτήσεις του polismagazino.gr

“Θεωρώ πως θα είναι λαμπρό το μέλλον του πολιτισμού… Μέσα στη θλίψη της απέραντης μετριότητας που μας πνίγει από παντού, με παρηγορεί να βλέπω ανθρώπους να αναζητούν την ελπίδα μέσα από τον πολιτισμό, την τέχνη και την εκπαίδευση”

Ποια είναι τα συναισθήματά σας για το 2021; Αρχικά, καλή χρονιά με υγεία. Θεωρώ πως το 2021 μας δίδαξε πολλά. Μεταξύ άλλων πως ήρθε η ώρα να αναθεωρήσουμε τα σημαντικά, να εκτιμήσουμε τα απλά πράγματα και να προσθέσουμε επιτέλους ζωή στα χρόνια μας.

Συμφωνείτε με τα νέα μέτρα της κυβέρνησης ως προς την αντιμετώπιση της πανδημίας; Τα σχολεία ενώ κανονικά ανοίγουν στις 10 Ιανουαρίου, λόγω της μεγάλης έξαρσης της πανδημίας αποφασίστηκε να ανοίξουν στις 10 Ιανουαρίου. (γέλιο) Σοβαρά τώρα. Νομίζω πως πρόκειται για μια ενέργεια μέσα από την οποία επιδιώκεται να εξασφαλιστεί η ανοσία της αγέλης. Εμείς θα είμαστε εκεί να προστατέψουμε τα παιδιά μας και τους εαυτούς μας και γι’ ακόμη μία φορά να αγωνιστούμε για την θωράκιση της παιδείας.

Ποιο θα είναι το μέλλον του Πολιτισμού το 2022; Θεωρώ πως θα είναι λαμπρό το μέλλον του πολιτισμού. Πάντα οι δυσκολίες ενέπνεαν τους ανθρώπους. Για να είμαι ειλικρινής το βλέπω ως μια βαθιά ανάσα. Μέσα στη θλίψη της απέραντης μετριότητας που μας πνίγει από παντού, με παρηγορεί να βλέπω ανθρώπους να αναζητούν την ελπίδα μέσα από τον πολιτισμό, την τέχνη και την εκπαίδευση. Θέλω να είμαι κι εγώ ένας από αυτούς.

Ως εκπαιδευτικός και άνθρωπος του πολιτισμού, τι θα προτείνατε για την επιστροφή στην κανονικότητα; Δεν θα εμπλακώ σε προτάσεις νέων μέτρων αλλά σε επιλογές προσωπικής διαχείρισης της εν λόγω κρίσης. Είναι προσωπική επιλογή το να είμαστε ευτυχισμένοι. Προτείνω λοιπόν να μην σταματήσουμε να ζούμε από φόβο μήπως πεθάνουμε. Να μην καταλήξουμε να ισορροπούμε κάπου μεταξύ υποχονδρίας και κατάθλιψης. Χρειαζόμαστε μια ψύχραιμη, αισιόδοξη και κριτική ανάγνωση των δυσκολιών.

Ποια είναι τα σχέδιά σας για το 2022; Τα ίδια που ήταν και το 2021. Επιμένω να αναλαμβάνω το χρέος μου από τη θέση του παιδαγωγού και εκπαιδευτικού με την ίδια υπευθυνότητα. Θεωρώ πως σε όλα τα ερωτήματα που απασχολούν καθημερινά την κοινωνία η μόνη απάντηση είναι η Παιδεία!