Παναγιώτης Σκαμπάς: “Όσο υπάρχει η μουσική θα υπάρχουν και οι καταξιωμένοι μουσικοί”

“Φέτος κυκλοφόρησε το πρώτο μου τραγούδι με τίτλο “Όνειρο” σε μουσική του συνθέτη αλλά και δασκάλου μου Νίκου Πατρή και σε στίχους του Μιχάλη Σφακιωτάκη.”

Πολιτισμός και Μουσική Παιδεία. Η μουσική ενώνει τους λαούς και τους πολιτισμούς; Ως γνωστό η μουσική είναι μία… Φυσικά και ενώνει τον κόσμο και τους πολιτισμούς.

“Η μουσική είναι μία, οι μουσικοί πολλοί.” Πως θα περιγράφατε αυτή την πρόταση; Έτσι πρέπει να είναι… 7 οι νότες πολλά τα είδη της μουσικής, κάθε πολιτισμός και τη δική του ιστορία πάνω στη μουσική στην παράδοσή τους αλλά πολλοί και οι μουσικοί με τη δική τους ιστορία σε πολλά και διάφορα είδη της μουσικής.

Γιατί χρειάζεται η μουσική παιδεία; Είναι πολυτέλεια ή ανάγκη; Ως σημαντικός παράγοντας για τη διατήρηση των παραδοσιακών αξιών και την ανάπτυξη και διαμόρφωση του ιδανικού πολίτη η μουσική αποτέλεσε σημαντικό στοιχείο για την καθημερινή ζωή του ανθρώπου.

Διδάσκεται σήμερα η Μουσική παράδοση μέσα από την εκπαίδευση; Είναι λίγα τα παιδιά που ακολουθούν τη παραδοσιακή μουσική. Έχει επικρατήσει το μοτίβο της δυτικής μουσικής. Ευτυχώς τα τελευταία χρόνια ιδρύθηκαν τα μουσικά σχολεία και μαζί με τους πολιτιστικούς συλλόγους κάνουν μεγάλο έργο για την διατήρηση των εθίμων.

Υπάρχουν Έλληνες αξιόλογοι μουσικοί, με μουσική κατάρτιση και γνώσεις; Βρισκόμαστε σε μια χώρα που έχει τον αρχαιότερο πολιτισμό. Υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν μεγάλοι Έλληνες μουσικοί. Όσο υπάρχει η μουσική θα υπάρχουν και καταξιωμένοι μουσικοί.

Ποια είναι τα μελλοντικά μουσικά σας σχέδια; Θα ήθελα να γίνω καθηγητής θεωρητικών και της κρητικής λύρας σε σχολεία αλλά σολίστ…

Πόσα χρόνια ασχολείστε με τη μουσική; Ξεκίνησα από την ηλικία των τεσσάρων ετών.

Θα θέλατε να ασχοληθείτε επαγγελματικά; Ναι, κυρίως σαν καθηγητής και σαν επαγγελματίας οργανοπαίχτης.

Πως φαντάζεστε τον εαυτό σας μετά από 10 χρόνια; Με συνεργασίες διαφόρων καλλιτεχνών γνωστών και μη. Και μεταλαμπαδεύοντας τις γνώσεις μου σε μαθητές.

Συμμετέχετε και κάπου αλλού ως μουσικός; Συμμετέχω στην ορχήστρα νέων του κέντρου γραμμάτων και τεχνών Δίου σε διάφορα γκρουπάκια αλλά και στο Μουσικό Εργαστήρι Ολύμπου όπου ο δάσκαλός μου είναι και ο μέντοράς μου.

Τι είδος τραγουδιού σας αρέσει και τι θα θέλατε να ακολουθήσετε μουσικά; Ακούω όλα τα είδη της μουσικής αλλά προτιμώ τα κρητικά – παραδοσιακά τραγούδια κυρίως που είναι και πάνω στο είδος που σπουδάζω.

Ποια είναι η γνώμη σας για τα talent show; Θα θέλατε να λάβετε μέρος; (Καλώς ή κακώς) όλα τα talent show είναι μια πολύ καλή εμπειρία για εμάς τους ανερχόμενους, σπουδαστές – καλλιτέχνες. Δεν θα ήθελα να συμμετέχω ακόμη. Με τον καιρό όμως ποιός ξέρει…

Τι ονειρεύεστε ως νέος μουσικός; Πλέον με την καραντίνα ελπίζουμε στην επανέναρξη των παλιών μας συνηθειών και αποσκοπώ στις νέες συνεργασίες που έρχονται να τα βγάλω εις πέραν. 

Γράφετε κι άλλα τραγούδια σε στίχους ή και μουσική, είστε στο στούντιο; Φέτος κυκλοφόρησε το πρώτο μου τραγούδι με τίτλο “Όνειρο” σε μουσική του συνθέτη αλλά και δασκάλου μου Νίκου Πατρή και σε στίχους του Μιχάλη Σφακιωτάκη. Αυτό τον καιρό ετοιμάζουμε το δεύτερο μου single και είμαι ευτυχισμένος γι’αυτό που μου συμβαίνει μέσα σε λίγο καιρό. Είμαι ευγνώμων. Είμαι στο στούντιο ξανά για με τους προαναφερόμενους συνεργάτες μου.