Παναγιώτης Κατρής (Ra): “Η λατρεία μου για τη μουσική ξεκίνησε όταν άρχισα κι έγραφα τα πρώτα μου στιχάκια…”

“Μου αρέσει πολύ το τραγούδι γιατί μέσα από αυτό νιώθω ότι μπορώ να εκφραστώ καλύτερα… Με γεμίζει, με κάνει να αισθάνομαι διαφορετικά και μπορεί να μου αλλάξει το mood μου πολύ εύκολα, αναλόγως τι θα ακούσω.”

Σύστησέ μας τον άνθρωπο – καλλιτέχνη. Ποια είναι η μουσική σου ταυτότητα; Γεια σας.
Ονομάζομαι Παναγιώτης Κατρής ( Ra ), είμαι 23 χρονών και μεγάλωσα στο Νέο Κόσμο.
Τα είδη μουσικής που ακούω δεν είναι λίγα, μπορώ να ακούσω από heavy metal μέχρι και opera… Είμαι από αυτούς που σου απαντάνε “ό,τι κάτσει καλά στο αυτί”.
Πιο συγκεκριμένα όμως τα είδη που ακούω πιο συχνά είναι η ραπ, η ροκ και έντεχνα – ποπ κομμάτια.
Μου αρέσει πολύ το τραγούδι γιατί μέσα από αυτό νιώθω ότι μπορώ να εκφραστώ καλύτερα παρά να πω 2 λέξεις που δεν μπορώ να τις εκφράσω και πολύ καλά στον απλό λόγο στο κάτω κάτω… Με γεμίζει, με κάνει να αισθάνομαι διαφορετικά και μπορεί να μου αλλάξει το mood μου πολύ εύκολα, αναλόγως τι θα ακούσω.
Παρ ‘όλα αυτά παίζω λίγο drums και λίγο piano, καθώς προσπαθώ τον τελευταίο καιρό να μάθω κιθάρα.

Πώς γεννήθηκε η αγάπη σου για τη μουσική και το τραγούδι; Σαν παιδάκι και εγώ είχα κάτι κασέτες θυμάμαι που έβαζα και άκουγα ελληνικά κυρίως τραγούδια του Σχοινά του Σάκη Ρουβά, του Χατζηγιάννη και άλλους… Παράλληλα είχα και τα αδέρφια μου που έβαζαν ημισκούμπρια, ΖΝ τότε και γενικά ήμουν πολύ αφοσιωμένο
παιδάκι όταν άκουγα μουσική.
Μετά στην εφηβεία έβλεπα τον αδερφό μου να ασχολείται με την κιθάρα και είχε στήσει ενα Home Studio και μάθαινε πως να ηχογραφείς πως να κάνεις μίξη και τον χάζευα. Όντας έφηβος είχα βουτήξει για τα καλά στην μουσική και κυρίως στη ραπ. Έψαχνα συνέχεια
για καλλιτέχνες, για την ιστορία τους, άκουγα στοίχους που με άγγιζαν και beat που σε έκαναν να θες να χορέψεις. Η λατρεία μου για τη μουσική ξεκίνησε όταν άρχισα και έγραφα τα πρώτα μου στιχάκια στις πίσω σελίδες των τετραδίων μου… εκεί εθίστηκα έχω να πω.

Το τραγούδι ήταν μονόδρομος για εσένα, ή έχεις σπουδάσει και κάτι άλλο; Εκτός από το τραγούδι έχω σπουδάσει και πληροφορική κλάδος που επίσης μου αρέσει να ασχολούμαι.

Ποια είναι τα «όχι» που θα πεις, στο βωμό της καριέρας; Τα όχι που θα δώσω θα είναι σε τυχόν περιπτώσεις που θα περιέχουν αγένεια, ασέβεια, εκμετάλλευση…
Πιστεύω λίγο ή πολύ υπάρχουν καταστάσεις εις το πέρας του χρόνου που σε κάνουν να “αλλάξεις” χαρακτήρα, πράγμα που δεν θέλω.

Ποιο είναι το τραγούδι, που όταν το ακούς ή το ερμηνεύεις, «λυγίζεις»; Είναι πραγματικά πάρα πολλά τα τραγούδια που μου προκαλούν αυτό το αίσθημα τελευταία πάντως τείνω προς το “Words” της Skylar Grey και το “King” από XXXTentacion.

Ποιο είναι το στοιχείο του χαρακτήρα σου, που σε κάνει να ξεχωρίζεις ως άνθρωπος και ως καλλιτέχνης; Δύσκολη ερώτηση…
Μια πολύ “πρόχειρη” απάντηση θα ήταν πως αυτό που με κάνει ξεχωριστό ως καλλιτέχνη είναι η αφηρημάδα που έχω όταν κάθομαι να γράψω ένα τραγούδι μου… είναι όλα τόσο αφηρημένα, λες και απλά βουλιάζω στις σκέψεις μου, βάζοντας ομοιοκατάληκτες λέξεις στη σειρά.
Πιστεύω πως πολλοί έχουν κάποια άλφα έμπνευση πριν ξεκινήσουν κάποιο κομμάτι τους… εγώ η αλήθεια είναι πως όχι και τόσο. Υπάρχουν και περιπτώσεις που απλά βάζω ένα beat, μια μελωδία, κάτι, και μου δημιουργεί μια περίεργη διάθεση, σαν να θέλω να πω κάτι και τσουλάει μετά μόνο του.
Σαν άνθρωπος η αλήθεια είναι πως δεν έχω κάτσει να κάνω τη “σωστή” αυτοκριτική οπότε θα πω πάλι πολύ πρόχειρα η επιμονή μου.

Τι πιστεύεις ότι χρειάζεται ένας νέος καλλιτέχνης για να πετύχει στο χώρο του τραγουδιού; Σίγουρα χρειάζεται υπομονή και πολύ δουλειά, αν και αυτό που μας κάνει να πετυχαίνουμε σε πολλά πράγματα στη ζωή μας είναι απλά, να είμαστε ο εαυτός μας.

Ποιος είναι ο μεγαλύτερος φόβος σου; Ο μεγαλύτερος μου φόβος είναι ο θάνατος νομίζω. Όχι ο δικός μου βασικά αλλά των δικών μου ανθρώπων… Νομίζω είναι η δυσκολότερη κατάσταση για να αντιμετωπίσει κάποιος.

Ποιά είναι η άποψή σου για τα μουσικά τηλεοπτικά talent show; Τα συμπαθώ αρκετά αν και τα τελευταία χρόνια δεν τα παρακολουθώ τόσο.
Έχω ιδιαίτερη συμπάθια στο The Voice πάντως.

Μια συνεργασία που ονειρεύεσαι; Συνεργασίες που ονειρεύομαι και μόνο ονειρεύομαι η αλήθεια είναι, είναι με την Halsey, G Eazy , Ryan Oakes και Eminem.
Τώρα από κάτι πιο εφικτό που και αυτό είναι πολύ μεγάλο θα μου άρεσε με Bloody Hawk, Hawk, Marseux και Ταφ Λάθος.