Πάνος Κουμούλας: “Ένα επιτυχημένο μοντέλο, κατά την άποψή μου, δεν είναι μόνο το σώμα του, αλλά και το μυαλό του”

“Συνεργάζομαι με το πρακτορείο happy people models το οποίο μου έδωσε μια μεγάλη ευκαιρία να εκμεταλλευτώ και η ευγνωμοσύνη μου προς τους ανθρώπους που με εμπιστεύτηκαν δεν περιγράφεται με λόγια…”

Σπουδάζετε στην ακαδημία του εμπορικού ναυτικού στη σχολή πλοιάρχων. Υπάρχει η δυνατότητα του συνδυασμού των δύο επαγγελμάτων, πλοίαρχος-μοντέλο; Το ναυτικό επάγγελμα είναι από τα πιο όμορφα αλλά και ταυτόχρονα από τα πιο απαιτητικά επαγγέλματα. Προϋποθέτει καθημερινή θέληση, συνεχή προσπάθεια και το πιο σημαντικό, υποχωρήσεις. Είναι ένας χώρος εργασίας που συχνά δε σε αφήνει να ασχοληθείς με οτιδήποτε άλλο παράλληλα, λόγω της αυστηρής φύσης του. Παρόλα αυτά, με τις κατάλληλες ενέργειες κατάφερα και τα συνδύασα. Η επιλογή των ταξιδιών μου στο εσωτερικό της Ελλάδας, μου επιτρέπει και τη συνέχεια του επαγγέλματος που αγαπάω τόσο, αλλά και παράλληλα την ενασχόλησή μου στο χώρο του μόντελινγκ καθώς έχω τη δυνατότητα να “εκμεταλλεύομαι” τον ελεύθερο μου χρόνο παραγωγικά. Αν ταξίδευα στο εξωτερικό δε θα κατάφερνα να τα συνδυάζω και τα δυο αφού οι συμβάσεις στα περισσότερα πλοία είναι εξάμηνες και ο χρόνος ξεκούρασης μόλις γυρνάμε από ταξίδι 3-4 μήνες. Αν και προσωπικά δε το έχω βιώσει κατά το 100% καθώς είμαι τεταρτοετής στη σχολή και έχω αρκετό ελεύθερο χρόνο για να επενδύσω και στο χώρο του μόντελινγκ, θεωρώ πως έχω κάνει μια πολύ σωστή επιλογή ως προς την κατεύθυνση της ναυτικής καριέρας μου έτσι ώστε να καταφέρνω να συνδυάζω και τα δύο.

Γιατί διαλέξατε να ασχοληθείτε με το χώρο του modeling; Με το μόντελινγκ επέλεξα να ασχοληθώ καθώς ήταν κάτι που το ήθελα πολύ καιρό. Μόλις έκλεισα τα 18 έδωσα και πανελλήνιες και το μυαλό μου ήταν πιο καθαρό και ειχα χρόνο με τον εαυτό μου για να σκεφτώ τι πραγματικά μου αρέσει. Πήρα την απόφαση να ξεκινήσω στο χώρο και να αρχίσω τα πρώτα μου βήματα. Η αρχή φυσικά έγινε τον Οκτώβριο του 2020 που ήρθα σε επαφή με το πρακτορείο Happy People Models. Εκεί η υπέροχη  ομάδα, μου έδωσε συμβουλές σχετικά όχι μόνο με το χώρο της μόδας αλλά και με την προσωπική μου εμφάνιση, τις οποίες ακολούθησα, αργότερα στην πρώτη μου επαγγελματική φωτογράφιση, που αφορούσε το προσωπικό μου πορτοφόλιο. 

Στην καθημερινότητά σας έχετε εκμεταλευτεί την εμφάνισή σας; Η ομορφιά “ανοίγει” πόρτες; Προσωπικά θεωρώ ότι η εσωτερική μας ομορφιά υπερτερεί από την εξωτερική! Ωστόσο όπως γνωρίζουμε όλοι η εξωτερική μας εμφάνιση είναι αυτή που βλέπουν πρώτα! Δε θα το κρύψω ότι με έχει βοηθήσει και μου έχει ανοίξει πόρτες τόσο σε προσωπικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο.

Πως αντέδρασαν οι γονείς σας όταν τους είπατε ότι θέλετε να γίνετε μοντέλο; Στην αρχή όταν ανακοίνωσα στους γονείς μου ότι θέλω να ασχοληθώ με το χώρο της μόδας ήταν αρκετά χαλαροί. Μάλιστα, με βοήθησαν πολύ και συνεχίζουν να με βοηθούν καθώς βλέπουν ότι με κάνει χαρούμενο. Με την πάροδο του χρόνου φυσικά έχουν γίνει πιο αυστηροί καθώς οι δουλειές που κλείνω μέσω του πρακτορείου μου happy people models συνεχώς και αυξάνονται, πηγαίνω σε πολλά διαφορετικά μέρη που δεν ειχα ξανά πάει στη ζωή μου και φυσικά αγχώνονται. Είμαστε όμως σε συνεχή επικοινωνία κατά τη διάρκεια των φωτογραφήσεων μου και πάντοτε είναι στο πλάι μου να με βοηθήσουν για ό,τι χρειαστώ. Δε μπορώ να κρύψω όμως πως τους ευχαριστεί ιδιαίτερα πολύ όταν με βλέπουν στη τηλεόραση. Έτσι νιώθω κι εγώ πως οι προσπάθειές μου αποδίδουν.

Στις παρέες σας επιλέγετε να συναναστρέφεστε μόνο με εμφανίσιμα άτομα; Στις παρέες μου ποτέ δεν κοίταξα την εξωτερική εμφάνιση του ατόμου για να σκεφτώ αν τελικά θα κάνω παρέα μαζί του ή όχι. Αυτό ίσχυε και πριν ακόμα αρχίσω καν να ασχολούμαι με το χώρο της μόδας. Ακόμα και τώρα όμως που είμαι ενεργό μέλος της βιομηχανίας του μόντελινγκ, η παρέα μου αποτελείται από άτομα που ξέρω πως όταν βγω μαζί τους θα γελάσω, θα περάσω όμορφα και θα δημιουργήσω αξέχαστες αναμνήσεις. 

Με ποιο πρακτορείο συνεργάζεστε και σε ποιους ανθρώπους του χώρου του modeling οφείλετε ένα ευχαριστώ για την εως τώρα πορεία σας; Συνεργάζομαι με το πρακτορείο happy people models το οποίο μου έδωσε μια μεγάλη ευκαιρία να εκμεταλλευτώ και η ευγνωμοσύνη μου προς τους ανθρώπους που με εμπιστεύτηκαν δεν περιγράφεται με λόγια. Όταν πήγα πρώτη φορά στο πρακτορείο δεν ειχα καμία σχέση με τη σημερινή μου εικόνα καθώς ήμουν πιο εύσωμος, και με μια συνολική εικόνα που δεν συνάδει σε καμία περίπτωση με τη τωρινή. Παρολαυτα υπήρξαν άνθρωποι οι οποίοι είδαν μέσα μου ποσό θέλω να είμαι μέλος της ομάδας τους και ποσό θέλω να προοδεύσω στο χώρο του μόντελινγκ. Ένα ιδιαίτερο ευχαριστώ θα ήθελα να το πω στον κύριο Μάξιμο Καρρά ο οποίος ήταν από την αρχή της πορείας μου δίπλα μου με τον υπέροχο χαρακτήρα του και τις επαγγελματικές του συμβουλές με βοήθησε να ξεπεράσω τον εαυτό μου. Το μεγαλύτερο όμως ευχαριστώ θα ήθελα να το δώσω στον κύριο Βαγγέλη Σαλευρή με τον οποίο είμαι σε καθημερινή επικοινωνία από την πρώτη στιγμή που πήγα στο πρακτορείο, πάσχισε για εμένα και ήταν δίπλα μου οποτε τον χρειάστηκα. Μάλιστα έχω  αναπτύξει μια ιδιαίτερη φιλία όχι μόνο με τους δυο αυτούς κυρίους, αλλά με όλη την ομάδα του happy people που σίγουρα δε θα την άλλαζα με τίποτα!

Ποιά ήταν η πιο σημαντική πρόταση που σας έγινε και εκτίναξε την καρριέρα σας; Η εμφάνισή μου στο πρωινό του Αντ1 ήταν η πιο σημαδιακή από τις μέχρι τώρα δουλειές μου. Γνώρισα πολλούς νέους ανθρώπους από την παραγωγή  και είχα την ευκαιρία να συνεργαστώ με την ευρύτερη ομάδα  του happy people. Έκανα επίδειξη ρούχων σε κάποια πολύ γνωστά brands που συνεργάζονται με τον  Αντ1 το οποίο ήταν επίσης κάτι πολύ θετικό για τη συνολική μου εικόνα. Μετά την εμφάνισή μου λοιπόν, ήρθαν σε επικοινωνία μαζί μου αρκετά άτομα για να συνεργαστούμε για φωτογραφήσεις ρούχων ή ακόμα και βίντεο το οποίο έπειτα από συνεννόηση με το πρακτορείο μου, πήρα τελικά την απόφαση είτε να συνεργαστώ μαζί τους είτε όχι.

Θα θέλατε να συμμετέχετε σε τηλεοπτικό talent show modelling;  Θα ήθελα πολύ να πάρω μέρος σε ένα τέτοιο show γιατί πιστεύω πως θα καταφέρω να αναδείξω όχι μόνο τις δυνατότητές μου ως άτομο στο χώρο του μόντελινγκ αλλά και την προσωπικότητα μου, καθώς θεωρώ ότι αυτά τα δυο είναι ένας συνδυασμός ο οποίος θα με ωφελήσει σε μελλοντικές συνεργασίες με φωτογράφους και γενικότερα επαγγελματίες του χώρου. Φυσικά όμως θα ήθελα να πάρω μέρος και για την χρηματική αμοιβή.

Τι δεν θα κάνατε σε μία φωτογράφιση; Σε μια φωτογράφιση σίγουρα δε θα εμφανιζόμουν αργοπορημένος ή λιγότερο περιποιημένος. Η πρώτη εικόνα σε μια φωτογράφιση είναι το παν και για την ομάδα που θα συνεργαστούμε αλλά και για εμάς τους ίδιους και μια όμορφη πρώτη εικόνα σχεδόν σίγουρα εξασφαλίζει μια επιτυχημένη δουλειά. Στο κάτω κάτω, στο συγκεκριμένο χώρο η πειθαρχία είναι το παν.

Μόρφωση και Modeling. Ένα όμορφο σώμα είναι αρκετό για μια επιτυχημένη καριέρα; Νους υγιής εν σώματι υγιή. Ένα επιτυχημένο μοντέλο κατά την άποψη μου δε είναι μόνο το σώμα του αλλά και το μυαλό του. Ένα όμορφο σώμα και ένα λαμπερό πρόσωπο χωρίς το κατάλληλο υπόβαθρο μόρφωσης στο χώρο της μόδας έχουν ημερομηνία λήξης. Κατά τη γνώμη μου αν θέλει κάποιος πραγματικά να προοδεύσει σε αυτό το χώρο πρέπει να εξασφαλίζει για την εκγύμναση και των δυο. Η εργασία του μοντέλου είναι απαιτητική, χρειάζεται θυσίες και καλή οργάνωση του προγράμματος που μόνο ένα ωραίο σώμα χωρίς τις κατάλληλες γνώσεις κάτι τετοιο δε μπορεί να το κάνει.

Η Γυμναστική και η διατροφή είναι στην καθημερινότητα ενός μοντέλου; Η γυμναστική και η διατροφή είναι ίσως η πιο σημαντική φάση της δουλειάς ενός μοντέλου. Καθημερινά όλο και περισσότερα νέα και πολύ υποσχόμενα μοντέλα εντάσσονται στο χώρο της μόδας και είναι διαθέσιμα να κάνουν τις απαραίτητες ενέργειες για να βρεθούν στην κορυφή. Ο ανταγωνισμός είναι τεράστιος και οι απαιτήσεις πολλές. Αν ένα μοντέλο δεν έχει εντάξει στο πρόγραμμα του την έντονη γυμναστική και τη σωστή διατροφή, θα μείνει πίσω και ενδεχομένως να χάσει μελλοντικές δουλειές, γιατί πολύ απλά δε θα έχει εργαστεί κατάλληλα πάνω στον εαυτό του. Ούτως ή άλλως, το μόντελινγκ ασχολείται με την εικόνα του ατόμου, και αν το άτομο δεν την εξασφαλίσει στο μέγιστο βαθμό, τότε το «σύστημα» θα τον διώξει.

Ακούμε συνεχώς για Βία. Ενδοοικογενειακή, εργασιακή, αθλητική, καλλιτεχνική… Εντυπωσιάζεστε από το συμβάν ή από τους πρωταγωνιστές; Εσείς έχετε υποστεί κάποια μορφή βίας; Καταδικάζω τη βία σε κάθε μορφή της και τους αυτουργούς της είτε είναι οι ηθικοί αυτουργοί είτε οι φυσικοί. Η βία εμφανίζεται συνεχώς είτε ενδοοικογενειακή, είτε εργασιακή είτε αθλητική είτε καλλιτεχνική. Η βία δεν κάνει εξαιρέσεις και μπορεί να εμφανιστεί παντού. Ενώ καθημερινά ακούμε για τα ολέθρια αποτελέσματά της, δεν καταλαβαίνουμε την κλίμακα της σοβαρότητας που έχει η κατάσταση, γιατί ακόμα «δεν μας έχει χτυπήσει τη δίκη μας πόρτα». Προσωπικά όμως χαίρομαι που προβάλλονται καθημερινά περιστατικά βίας διότι τη σημερινή εποχή ο άνθρωπος δεν είναι μόνος του. Οτιδήποτε πρόβλημα να υπάρξει σοβαρό μπορεί να γίνει μια ανάρτηση ή να προβληθεί ως είδηση σε ένα κανάλι και το άτομο θα δεχθεί την απαραίτητη βοήθεια που χρειάζεται, κάτι το οποίο τα προηγούμενα χρόνια ήταν ανύπαρκτο. Παρόλα αυτά πολλοί άνθρωποι ζουν καθημερινά σε περιβάλλοντα εχθρικά και χρέος όλων μας είναι να δώσουμε δύναμη σε αυτά άτομα να μιλήσουν χωρίς φόβο. Δεν κρύβω όμως πως εντυπωσιάζομαι περισσότερο από το συμβάν, παρα από τους πρωταγωνιστές καθώς αν αυτοί οι άνθρωποι είχαν λάβει την κατάλληλη παιδεία, την κατάλληλη μόρφωση και την κατάλληλη αγάπη στη ζωή τους δε θα είχαν φτάσει σε αυτές τις ενέργειες. Προσωπικά δεν έχω βιώσει τη βία στην ενδοοικογενειακή μορφή της, την έχω βιώσει όμως ως λεκτική και ψυχολογική βία στο σχολείο και ως ωμή βία στο δρόμο. Και στις δυο περιπτώσεις πήρα τα μέτρα μου για να προστατέψω τον εαυτό μου και αυτούς που αγαπάω.

Φωτογράφος : Vasilis Bauten https://www.instagram.com/vbauten/

MA: HAPPY PEOPLE MODELS https://www.happypeoplemodels.com/agency/en/panos-k/

Δείτε το βίντεο www.instagram.com/tv/CLUYGhsDD3f/?igshid=1vwzq11zdz6bd