“Ο τοίχος που χάνεται” Στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης

Ένας τοίχος από πλεξιγκλάς σκελετό με 6.000 ξύλινα τουβλάκια με αποφθέγματα, μας αποκαλύφθηκε την Παρασκευή 25 και την Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου στην Προβλήτα Α’ στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, ενώ παράλληλες δράσεις με κοινή βάση τα ρητά, αποτέλεσαν το διαδραστικό project με γενικό τίτλο “Ο τοίχος που χάνεται”.

Περίπου 3.500 περαστικοί συνολικά από την Προβλήτα Α’ ήρθαν σε επαφή με την διαδραστική εγκατάσταση, έπαιξαν με τα τουβλάκια, διάβασαν τα ρητά αλλά και συνέθεσαν τις δικιές τους ιδέες για τον τοίχο.

Αποφθέγματα που προέρχονται από τον ευρωπαϊκό υψηλό και σύγχρονο ποπ πολιτισμό, τα οποία συγκεντρώθηκαν στο πλαίσιο πανευρωπαϊκού διαγωνισμού τον χειμώνα του 2020, χαραγμένα πάνω στα ξύλινα τουβλάκια έγιναν τα «σουβενίρ» των επισκεπτών, συνιστώντας παράλληλα τροφή για σκέψη κι ένα άνοιγμα στην πολυγλωσσία και την πολυπολιτισμικότητα της Ευρώπης.

Το πρόγραμμα «Ο τοίχος που χάνεται» είναι ένα εγχείρημα του Goethe-Institut, που χρηματοδοτείται από ειδικά κονδύλια του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Εξωτερικών για τη γερμανική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ το 2020 και υποστηρίζεται από το MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών και τον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης Α.Ε.