Ο Τάκης Μούρτος συμμετέχει στη Διεθνή Έκθεση Σύγχρονης Τέχνης “Art’s Birthplace – Athina 2022”

Η Τέχνη αποτελεί έναν ξεχωριστό κόσμο, μοναδικό… Η ανάγκη του ανθρώπου να εκφραστεί, να επικοινωνήσει, να δημιουργήσει, είναι αυτή που τον ωθεί να καλλιτεχνεί…”

Πιστεύετε  ότι η επιστήμη και η τέχνη ανήκουν σε όλο τον κόσμο; «Η τέχνη είναι φτιαγμένη για να ενοχλεί, η επιστήμη για να καθησυχάζει» (Ζωρζ Μπρακ). Η επιστήμη και η τέχνη ανήκουν σε όλο τον κόσμο, εξαφανίζοντας στερεότυπα και σύνορα, δίνοντας ελευθερία σκέψης, έκφρασης, πνεύματος και δημιουργίας, στην πολιτιστική κουλτούρα των εθνών.

Με ποιο έργο συμμετέχετε, ποια είναι τα στοιχεία που το συνθέτουν και ποιος ο συμβολισμός του. “Culture” Wooden Canvas Analog Collage 40×75. 1η περίοδος 7/9/2022. Παγκόσμια μνημεία και κουλτούρες, άρρητα συνδεδεμένα με τα στοιχεία της φύσης. Η τέχνη ενώνει, συμφιλιώνει τους λαούς, ΔΕΝ περιορίζεται πουθενά.

“Fashion Women” Wooden Canvas Analog Collage 40×75. 5η περίοδος 8/10/2022. Ο λαμπερός κόσμος της γυναικείας μόδας. Μόδα, λάμψη, ομορφιά, γυναίκα. Η τέλεια χημεία μεταξύ τους.

Ποιο μήνυμα θέλετε να στείλετε με τη συμμετοχή σας και ποια τα μελλοντικά καλλιτεχνικά σχέδια σας; Η Τέχνη αποτελεί έναν ξεχωριστό κόσμο, μοναδικό, που φέρνει τους ανθρώπους σε μια κατάσταση ψυχικής και πνευματικής ισορροπίας και ταυτόχρονα μιας αμφισβήτησης, και αναζήτησης του κόσμου γύρω τους. Η ανάγκη του ανθρώπου να εκφραστεί, να επικοινωνήσει, να δημιουργήσει, είναι αυτή που τον ωθεί να καλλιτεχνεί… Νέες καλλιτεχνικές δημιουργίες πειραματίζοντας και εφαρμόζοντας τις καινοτόμες τεχνολογίες και τεχνοτροπίες στα καλλιτεχνικά δρόμενα αποτυπώνοντας πάντα νέες επιρροές και εμπνεύσεις.

Πόσο σημαντικό ρόλο παίζει ο ψηφιακός κόσμος στην προσέγγιση της τέχνης; Αδιαμφησβήτητα αποτελεί τη γέφυρα του χάσματος ανάμεσα στον παλαιό παραδοσιακό κόσμο, με τον νέο ψηφιακό. Με άλλα λόγια έχει οδηγήσει σε μια διεύρυνση των δημιουργικών ευκαιριών υιοθετώντας νέες τεχνοτροπίες που είναι διαθέσιμες τόσο στους επαγγελματίες όσο και στους μη επαγγελματίες καλλιτέχνες, σε όλους τους τομείς που σχετίζονται με την Τέχνη γενικότερα.

Ποια η γνώμη σας για τις νέες τάσεις στην τέχνη; Ο κόσμος της τέχνης διέρχεται μία περίοδο επαναπροσδιορισμού και αναμόρφωσης. Το 2020 αποτελεί την αρχή μιας νέας δεκαετίας στις τάσεις της Τέχνης με μίνιμαλ καθαρές γραμμές με απαλά χρώματα. Ξεκαθαρίζοντας από πολύ νωρίς τις νέες καλλιτεχνικές τεχνοτροπίες και δημιουργίες, που θα ακολουθήσουν, διευρύνοντας την έννοια «τέχνη» και ανοίγοντας νέους ορίζοντες, παραγκωνίζοντας τα παλαιά στερεότυπα, με φρέσκες ιδέες και νέες τεχνολογίες, και τεχνοτροπίες στη φαρέτρα των νέων δημιουργών.

Χρειάζεται περισσότερος ρεαλισμός ή ρομαντισμός στις ζωές μας; «Η ζωγραφική δεν είναι τίποτε άλλο από αναπαράσταση των πραγματικών και συγκεκριμένων πραγμάτων» (Γκούσταβ Κουρμπέ).

…όμορφο το μη ιδεατό, να βλέπεις τα πράγματα με την εικονική τους υπόσταση, όπως θα ήθελες, ρομαντικά, στο πίσω μέρος του μυαλού να συνυπάρχει το ιδεατό, η ρεαλιστική υπόσταση, η πραγματικότητα.

Τάκης Μούρτος Collage artist

https://www.facebook.com/elenisakalitimeofart/

Αναλογικό Κολλάζ

Παναγιώτης Τάκης Μούρτος Σύγχρονος Εικαστικός Δημιουργός τεχνική αναλογικού κολλάζ (collageartist). Τεχνικός Τηλεματικού Δικτύου Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών από το 1997 έως σήμερα.

«Η λέξη κολλάζ προέρχεται από την Γαλλική λέξη coller που σημαίνει “κολλάω”. Δηλαδή η εικόνα δημιουργείται από κομμάτια υφάσματος ή χαρτιού αλλά και από άλλα υλικά κολλημένα μεταξύ τους. Το τελικό αποτέλεσμα είναι μια καλλιτεχνική δημιουργία!

Ο Πικάσο ήταν από τους πρώτους καλλιτέχνες που παρουσίασαν την τεχνική αυτή, στις αρχές της δεκαετίας του 1900, θέλοντας να δώσουν ζωντάνια στα έργα τους, χρησιμοποιώντας κομμάτια από εφημερίδες αλλά και πολλά άχρηστα αντικείμενα».

H αδιαμφισβήτητη και διαρκής αναζήτηση της ομορφιάς των καλλιτεχνικών, εικαστικών και πολιτιστικών δρώμενων που αποτυπώνονται μέσα από το σύνολό των μοντέρνων έργων τέχνης Ελλήνων και Ξένων Καλλιτεχνών και δια ζώσης οπτικών ερεθισμάτων από σύνολο επισκέψεων εγχώριων και Ευρωπαϊκών Πινακοθηκών, Γκαλερί και Μουσείων, δειλά, ξεκινά, το ταξίδι, (προς τα τέλη του 2011 με αρχές του 2012), της αυτοδίδακτης και οπτικής εμπειρίας στις εικαστικές τέχνες. Αρχικά η αποτύπωση των οπτικών ερεθισμάτων, επιτυγχάνεται σε καλλιτεχνική ακουαρέλα με την αστέρευτη θεματολογία από τα έργα μεγάλων Δημιουργών και Δασκάλων των Εικαστικών Επιστημών και Τεχνών, ειδικότερα  στην ζωγραφική.

Τα αρχικά υλικά που χρησιμοποιούνται, περιορίζονται, σε ανεξίτηλους βιομηχανικούς, μαρκαδόρους, ξυλομπογιές και κηρομπογιές, αποδίδοντας μία έντονη και μεταλλική παλέτα χρωμάτων, που ως αποτέλεσμα θα αποτυπώσει τον χαρακτήρα των μετέπειτα έργων. Η συνεχής αναζήτηση, νέων τεχνοτροπιών, οδηγεί σε μία πιο σύγχρονη και εξειδικευμένη καλλιτεχνική νότα στα νέα έργα, με την σύνθεση του αναλογικού κολλάζ Δηλαδή  την συνένωση μικρών και μεγάλων χάρτινων κομματιών διαφόρων απεικονίσεων, χρωμάτων και σχημάτων, σε αρμονία μεταξύ τους στις επιφάνειες από χαρτόνι συσκευασιών (αρχικά ως καμβά), ώστε να ανακυκλωθεί το παλαιότερο χαρτί που δεν χρησιμοποιείται.

Θα χρησιμοποιηθούν και ξύλινοι καμβάδες, με ή χωρίς χειροποίητες κορνίζες σε χρώματα που ποικίλουν. Συνεχίζοντας με την χρήση ως καμβά, παλαιότερων έργων τέχνης (πίνακες ζωγραφικής), για την απεικόνιση των νέων έργων, με την μερική ή την ολική κάλυψη της επιφάνειας τους, οδήγησε την καλλιτεχνική ανησυχία σε νέα ενδιαφέροντα ανεξερεύνητα μονοπάτια. Το επόμενο καλλιτεχνικό βήμα επιτυγχάνεται με την χρήση κατεστραμμένων ηλεκτρονικών μητρικών πλακετών (Motherboards) παλαιών ηλεκτρονικών υπολογιστών (Η/Υ), ως καμβάδες σε συνέχεια της εξέλιξης του αναλογικού κολλάζ, με την ταυτόχρονή ανακύκλωση παλαιών υλικών που συμβάλουν στην εξέλιξη ενός πράσινου και πιο φιλικού προς τον άνθρωπο περιβάλλοντος. 

Εκθέσεις/Συνεργασίες/Εκδόσεις που έχουν πραγματοποιηθεί:

  • Διαγωνισμός για τα 15 χρόνια κυκλοφορίας της εφημερίδας Athens Voice 2018
  • Βιβλιογραφία Athens by Collage από τον Fabiano Miccochi (συμμετοχή με έργο αναλογικού κολλάζ).
  • Ψηφιακή έκθεση στην Αθήνα, ART_WAY 2021
  • Ανθολόγιο 100 Συγχρόνων Ελλήνων Εικαστικών Δημιουργών, ART_WAY2021/ΤΟΜΟΣ4
  • Ψηφιακή έκθεση στην Μαριούπολη της Ουκρανίας, Απόδημου Ελληνισμού και Ελληνικής Πρεσβείας στην Ουκρανία, greek_collage.S
  • Συμμετοχή έργων αναλογικού κολλάζ σε project μαθητών στο Temple University USA 2021
  • ‘Έκθεση woman inspiration in art, TIME OF ART GALLERY 09 έως 16 Μαρτίου 2022
  •  Έκθεση World of ART, TIME OF ART GALLERY 01 έως 04 Ιουνίου 2022
  •  Έκθεση Summer memories last forever, TIME OF ART GALLERY 06 έως 09 Ιουλίου 2022
  • Έκθεση Art’s Birthplace- Athina 2022 TIME OF ART GALLERY 07 Σεπτεμβρίου έως 08 Οκτωβρίου 2022