Ο “Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου” (ΣΠΕΚ) γιόρτασε με αύρα Χριστουγέννων την ίδρυση του

Μέσα από ένα εορταστικό τριήμερο εκδηλώσεων πολιτισμού, εντός των φιλόξενων χώρων της Φιλοπτώχου Αδελφότητος Ανδρών Θεσσαλονίκης, 12, 13, 14/12/2019. Εκλεκτοί καλεσμένοι, φίλοι, συνεργάτες, υποστηρικτές και αγαπημένα πρόσωπα του ΣΠΕΚ από τον χώρο των γραμμάτων, των τεχνών, του πολιτισμού και των επιστημών έδωσαν το παρόν, αγκαλιάζοντας το όραμα, τους στόχους, τη φιλοσοφία και το πρόγραμμα έργων και δράσεων του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου.

Στο πλαίσιο των εγκαινίων του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου παρουσιάστηκε το 1ο θεατρικό βιβλίο του ΣΠΕΚ, “Εγώ ο Σωσίας του Χίτλερ” του διακεκριμένου συγγραφέα Ιωσήφ Σ. Ιωσηφίδη, σε συνεργασία με τις εκδόσεις Αρχύτας. Παράλληλα η ομάδα The Jitterbugs Skg αγκάλιασε μουσικόχορευτικά την εκδήλωση.

Επίσης, πραγματοποιήθηκε ο 1ος ετήσιος θεσμός του ΣΠΕΚ “Βράβευση Λογοτέχνη για το Σύνολο του Έργου του, 2019”, όπου βραβεύτηκαν ισότιμα και ξεχωριστά η Μαρία Κέντρου Αγαθοπούλου και ο Κυριάκος Χαραλαμπίδης. Η απονομή των βραβείων που φιλοτέχνησε ο διεθνούς φήμης Κύπριος ζωγράφος – γλύπτης Χρίστος Αβραάμ έγινε από τον αξιότιμο Πρόξενο της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη κ. Σπύρο Μιλτιάδη. Η εκλεκτή μαέστρος – μουσικός κα ‘Αλκηστις Τόγια, με τη Χορωδία ΤΕΕ Μηχανικών Κ.Μ. πλαισίωσαν τη βραδιά με τραγούδια αγαπημένα, γεμίζοντάς συγκίνηση τις καρδιές του κόσμου.

Επιπλέον, η Χριστουγεννιάτικη εορταστική ατμόσφαιρα των εγκαινίων του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου, διανθίστηκε από τις χαρούμενες φωνές, τα χαμόγελα, τα παιχνίδια και τις ζεστές καρδιές μικρών και μεγάλων παιδιών που ήρθαν να γευτούν λιχουδιές, να λάβουν χρήσιμα δωράκια από τις εταιρείες “Ψαράς Βιβλία” και “J&B Hair Salon”, να ακούσουν κάλαντα, έθιμα Χριστουγεννιάτικα και να απολαύσουν σε διαδραστική, αφηγηματική αναπαράσταση το παραμύθι “Άραγε υπάρχει Άγιος Βασίλης;” της Κατερίνας Δροσινού – Λακασά.

Η Πρόεδρος του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου, κα Σίσσυ Σιγιουλτζή-Ρουκά, ευχαριστεί ιδιαίτερα το Υπουργείο Εσωτερικών – Τμήμα Μακεδονίας Θράκης, το Προξενείο της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, τον Δήμο Θεσσαλονίκης και τον Οργανισμό Τουρισμού Θεσσαλονίκης για την υποστήριξή τους. Ιδιαίτερες ευχαριστίες από όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου στους χορηγούς και υποστηρικτές των εκδηλώσεων.

Χρώματα κι αρώματα ευωδιαστά από την εταιρεία “The Flowershop” χάρισαν έναν ιδιαίτερο γιορτινό τόνο στις υπέροχες εκδηλώσεις του ΣΠΕΚ.

Η Gasteraia Catering προσέφερε ξεχωριστή γαστριμαργική περιποίηση στους καλεσμένους του ΣΠΕΚ που τίμησαν με την ένθερμη παρουσία τους τον τριήμερο εορτασμό των εγκαινίων.

Το Scripta Bookstore φρόντισε τα προγράμματα, τις αιτήσεις και τα λοιπά έγγραφα για τις ανάγκες των εκδηλώσεων.

Ο φωτογράφος Γιάννης Αγγέλου αποθανάτισε με τον φακό του τις χαρμόσυνες στιγμές του ΣΠΕΚ, χαρίζοντας μας μοναδικές αναμνήσεις.

Ο Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου (ΣΠΕΚ) είναι ένα σύλλογος μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που ιδρύθηκε διαπιστώνοντας την ανάγκη δημιουργίας μιας υποδομής για την οικουμενικότητα του Ελληνικού Πολιτισμού και την προστασία της Γλώσσας μας, της Παράδοσης, της Λαογραφίας, της Καλλιτεχνικής και Λογοτεχνικής Δημιουργίας και γενικά της προσφοράς στον Πολιτισμό, με τη συνέργεια επιστημόνων, ανθρώπων του πνεύματος και της τέχνης, που με ζήλο παράγουν πολιτισμό. Το Όραμα του ΣΠΕΚ είναι να προωθήσει τον Πολιτισμό σε όσο το δυνατό περισσότερους Έλληνες, Κύπριους και Απόδημους. Η Αποστολή του ΣΠΕΚ είναι να δομήσει λειτουργικές και αποτελεσματικές δράσεις, υποδομές, διασυνδέσεις, ν’ αναπτύσσει προγράμματα και σχέσεις για επίτευξη του οράματος σε πλείστα πεδία και να ενώνει τους απανταχού Έλληνες και Κύπριους δημιουργούς, και επιστήμονες προς κοινούς στόχους. Για την αποστολή συνεργάζονται Σύμβουλοι και φορείς εντός ή εκτός Ελλάδος συνεργάτες και Μέλη του Συνδέσμου, με ζήλο και αλληλεγγύη. Ο ΣΠΕΚ προκειμένου να εμπλουτίσει μελλοντικά το πολιτισμικό τοπίο της Ομογένειας, της Κύπρου και ιδίως της Ελλάδας σχεδιάζει α) να καθιερώσει την Πολιτιστική Διπλωματία, σε συνεργασία με φορείς Πολιτισμού σε ξένες χώρες, με ξένες πρεσβείες και επιτόπια ιδρύματα, φορείς στην Ελλάδα και στην Κύπρο, και β) να αναπτύξει διαδικτυακό κόμβο – μια διεθνή, ελληνική, ψηφιακή, πλατφόρμα γραμμάτων, τεχνών, λαογραφίας, επιστήμης. Λειτουργεί με ψηφιακά, τηλε-ματικά, οπτικοακουστικά μέσα υψηλής τεχνολογίας, προσβάσιμα διεθνώς. Θα λειτουργεί ψηφιακή εγκυκλοπαίδεια. Θα παρουσιάζονται πορτρέτα, αξιόλογων απανταχού Ελλήνων και Κυπρίων δημιουργών, καλλιτεχνών και επιστημόνων – σε δομημένο ατομικό εργοβιογραφικό προφίλ.