Ο πολυπράγμων Francesco Vitali σε μία εφ όλης της ύλης συνέντευξη

“Το καλό βιβλίο δεν νομίζω πως περνάει απολύτως καμία κρίση. Κρίση περνάει η σοβαρή επιχειρηματικότητα σε αυτήν την χώρα όταν δεν υπάρχουν επιχειρηματικά κίνητρα προς τους ανθρώπους εκείνους που σοβαρά προσπαθούν το επιχειρείν σε αυτόν τον τόπο. Τα καλά βιβλία και οι σοβαρές προσπάθειες είναι πολύ πιο πάνω από την κρίση”

Δημοσιογράφος, Μάνατζερ, ηθοποιός, σκηνοθέτης, συγγραφέας, παραγωγός, Marketing expert και εκδότης Βιβλίων, τι μας επιφυλάσσετε στο μέλλον; Είμαι πάντα ανοιχτός και δέχομαι προτάσεις (γελάει)! Η αλήθεια είναι πως σχεδόν όλα αυτά ήταν λίγο πολύ αλληλένδετα μεταξύ τους. Υπήρχε μία συνοχή στις αναζητήσεις μου. Μου αρέσει να δοκιμάζομαι κάθε φορά και σε κάποιο διαφορετικό περιβάλλον. Δεν μου αρέσει καθόλου η στασιμότητα και πάντα ότι και να έκανα είχε ένα κοινό χαρακτηριστικό. Να είμαι πάντα entrepreneur και να μην είμαι υπάλληλος ποτέ κανενός. Να μην εξαρτάμε ποτέ από κανέναν και για τίποτε. Είμαι ένα άτομο που δημιουργεί μια επιχείρηση ή επιχειρήσεις, αναλαμβάνοντας οικονομικούς κινδύνους με την ελπίδα του κέρδους. Δεν μπορούσα ποτέ να φανταστώ τον εαυτό μου σε θέση υπαλλήλου αλλά πάντα στην θέση του συνεργάτη. Από εκεί και πέρα όταν έπιανα τους στόχους μου, άλλαζα σελίδα για να δοκιμαστώ και σε άλλες αναζητήσεις.

Το βιβλίο της Ζήνας Κουτσελίνη«Μια σελίδα την ημέρα» του εκδοτικού σας οίκου Creamy W Books έγινε bestseller. Το μάρκετινγκ ήταν καταιγιστικό με πολλές διεθνείς προσωπικότητες να έχουν κάτι να πουν για αυτό το βιβλίο. Από της σύζυγο του Elvis κυρία Priscilla Presley που έστειλε ένα βίντεο σχετικά με το βιβλίο, μέχρι τον Διεθνή μουσικοσυνθέτη Stefano Gargiulo, ο οποίος το έκανε τραγούδι, τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Σεβασμιώτατο Ελπιδοφόρο που έγραψε μία εξαιρετική επιστολή μέχρι ακόμα και την Αντιπρόεδρο της Αμερικής κυρία Kamala Harris να εύχεται «καλή επιτυχία».  Αυτό είναι ένα marketing που ειλικρινά θα έπρεπε να γίνει case study. Best Sellers παράλληλα γίνονται και άλλα βιβλία του εκδοτικού σας οίκου, ποια είναι η μυστική συνταγή; Δεν νομίζω να υπάρχει συγκεκριμένη συνταγή. Θα το έλεγα στόχο – προσήλωση. Λίγο το ένστικτο, λίγο η επιμονή και το πάθος να προσφέρεις κάτι αυθεντικό στο κόσμο. Σε πολλές περιπτώσεις είναι και οι συγκυρίες που βοηθούν. Το «Μια Σελίδα Την Ημέρα» είναι ένα βιβλίο αξιόλογο, που ταυτίστηκε με μία πολύ αγαπητή τηλεπαρουσιάστρια την Ζήνα Κουτσελίνη. Και είναι ένα «μαγικό» βιβλίο θα έλεγα διότι όποια στιγμή της ημέρας και να το ανοίξεις, θα πάρεις μία απάντηση σε οτιδήποτε σε απασχολεί. Κάθε σελίδα του είναι και μία θετική αποκάλυψη, είναι ουσιαστικά ο απόλυτος οδηγός της αισιοδοξίας.

Πώς Έτυχε να σε σκηνοθετεί ο George Clooney, για λογαριασμό του HBO και σε παραγωγή του Steven Soderbergh; Πως αισθανόσουν να είσαι στο ίδιο cast σαν gueststar μαζί με τους Brad Pitt, Angelina Jolie, Frank Langella, Meryl Streep, Keanu Reeves και τόσα πολλά λαμπερά ονόματα του Hollywood; Την περίοδο αυτή υπήρξα πολύ ενεργός σαν ηθοποιός στο Hollywood. Ήμουν κυριολεκτικά “The new Kid in town”. Νέος, ωραίος και Έλληνας που προσπαθούσε να κάνει «βαρύ» θέατρο σε σκηνοθεσία DiTravis την πρώτη γυναίκα που σκηνοθέτησε στο Βασιλικό Θέατρο Αγγλίας, το Royal Shake speare Company  και κάναμε Harold Pinter και μετά ήρθε μία συνεργασία με τον Aaron Mullen πολυβραβευμένο επίσης Άγγλο σκηνοθέτη που κάναμε τον Hamlet. Εκείνη λοιπόν την περίοδο το πρόσωπό μου ήταν σε γιγαντοαφίσες σε όλο το Los Angeles. Και αυτό έκανε τον Steven Soderbergh και τον Clooney, να έρθουν να με βρουν και να μου προτείνουν να κάνω δύο επεισόδια σαν guest. Θυμάμαι κάποια δημοσιογράφος διευθύντρια ενός περιοδικού που μου είχε κάνει ένα αφιέρωμα με ρώτησε πως νιώθεις με όλους αυτούς τους μεγάλους Stars που είναι τόσο όμορφοι, τόσο «τεράστιοι», δεν νιώθεις λίγο ανασφάλεια μπροστά τους; Εγώ δεν το αισθανόμουν. Εγώ ανέβαινα στην σκηνή ή στο πλατό, και νόμιζα ότι είμαι μόνος μου. Πως δεν υπάρχει κανείς δίπλα μου. Είχα ανέκαθεν την άγνοια κινδύνου (γελάει). Εγώ πάντα πίστευα πως για να ξεχωρίσει κάποιος θα πρέπει ΟΛΟΙ δίπλα του να είναι εξαιρετικοί. Μοναδικοί ο καθένας στο είδος του. Η επιτυχία είναι ομαδικό άθλημα. Δεν είναι η Oprah αυτή που είναι μόνη της. Είναι 300 άτομα πίσω της δίπλα της, συνοδοιπόροι της. Τότε όμως ήταν και μία περίοδος που εγώ είχα αρχίσει να έχω αναστολές ως προς την ηθοποιία και την αναγνωρισιμότητα. Με γοήτευε από την μία αλλά από την άλλη ήμουν και ένα παιδί που δεν ήθελε να ζει στο επίκεντρο των καταστάσεων. Ήμουν πιο πολύ business oriented. Ήθελα να βγάζω χρήματα να στήνω μεγάλα projects, δεν είχα την εύλογη ανασφάλεια των ηθοποιών.

Έχετε ζήσει στην Αμερική για πολλά χρόνια και έχετε αποκτήσει και πολύ στενές σχέσεις με λαμπερές γυναίκες, όπως η Ivana Trump, η Liza Minnelli, η SophiaLauren, και τόσες άλλες. Πως ήταν η πρώτη σας γνωριμία μαζί τους και τι θυμάστε από αυτές με νοσταλγία; Την πρώτη φορά που συνάντησα την Liza, ήμουν στην Νέα Υόρκη. Φοιτητής τότε που έτρεχε κάθε βράδυ από θέατρο σε θέατρο του Broadwayκαι ρουφούσε κυριολεκτική όλο αυτό το υπερθέαμα. Τα musicals ήταν η μεγάλη μου αγάπη και τότε είχα μία πολύ σπουδαία manager που πρώτη ασχολήθηκε με την προώθηση της καριέρα μου και μου είχε έκπληξη ένα μοναδικό δώρο Χριστουγέννων, το εισιτήριο στην πρώτη σειρά για το show Minnellion Minnelli, με την μοναδική  Liza Minnelli στο Palace Theatre Δεκέμβριο του 1999. Εγώ ζούσα το μεγαλύτερο μου όνειρο. Μία παράσταση με μία γυναίκα θρύλο που όσο ήταν στην σκηνή εγώ από την πρώτη θέση σιγοτραγουδούσα όλα της τα τραγούδια. Όταν τελείωσε η παράσταση και έφυγαν όλοι, πήγαμε στο καμαρίνι της και με κοίταξε και μου είπε… «Εσύ είσαι ο νεαρός που με αποσυντόνιζε σε κάθε μου τραγούδι;» (γελάει). Αυτή ήταν η πρώτη της ατάκα όταν με είδε και εγώ ήθελα να ανοίξει η γη να με καταπιεί. Ε μετά πήγαμε όλοι μαζί για φαγητό και έτσι άρχισε μία πολύ όμορφη φιλία. Εκείνη ήταν που επέμενε ναφύγω και να πάω στο Los Angeles. Την ίδια περίοδο γνώρισα την Ivana και την Sophia μέσα από την Ivana. Η Ivana με βοήθησε πάρα πολύ και έπιασα δουλειά σε μία εταιρεία Management όπου κάναμε Branding και Δημόσιες Σχέσεις μεγάλων προσωπικοτήτων και γίναμε αμέσως πολύ στενοί φίλοι και συνεργάτες για πολλά χρόνια. Έτσι γνώρισα την Lauren, διότι είχαμε αναλάβει την προώθηση του βιβλίου της. Με την Lauren δεν ήρθαμε ιδιαίτερα κοντά. Οι σχέσεις ήταν καθαρά τυπικές επαγγελματικές. Παρότι την θαύμαζα πολύ σαν προσωπικότητα δεν πολύ ταιριάξαμε θα έλεγα. Με την Ivana Trump διατηρούμε στενή φιλία ακόμα και σήμερα. Την είχα πρωτοφέρει και στην Ελλάδα το 2005 και έκτοτε ήρθαμε μαζί άλλες δύο φορές.

Με τέτοια καριέρα στο εξωτερικό γιατί επιστρέψατε στην Ελλάδα; Σας έλειψε ο τόπος σας; Η Ελλάδα πάντα μου λείπει. Είναι μέσα μου ένα κομμάτι που πάντα θα με γυρίζει πίσω ξανά και ξανά. Δεν νομίζω πως ταιριάζει η λέξη «επιστροφή» στην δική μου περίπτωση. Κάθε φορά που κουράζομαι από μία κατάσταση επιστρέφω εδώ κατά καιρούς να γεμίσω τις μπαταρίες μου, να δω την οικογένειά μου, τους φίλους μου, την θάλασσα που αγαπώ, το σπίτι μου. Αλλά η αλήθεια είναι πως όταν κάθομαι για λίγο εδώ το ίδιο με πιάνει και θέλω να φύγω γιατί μου λείπει πολύ η Αμερική. Η Αμερική είναι η πατρίδα αυτή που νιώθω ελεύθερος και δημιουργικός. Αυτήν την φορά είχα πάνω από 6 χρόνια να έρθω Ελλάδα ε… και λόγω της πανδημίας σκέφθηκα να κάτσω να χαλαρώσω και να αποφορτίσω τις μπαταρίες μου. Το θέμα όμως είναι πως δεν μπορώ να κάθομαι άπραγος ποτέ. Θέλω πάντα κάτι να κάνω πάντα κάτι να δημιουργώ. Έτσι προέκυψε και η Creamy W Books.

Προσφάτως κυκλοφορήσατε και τα δύο βιβλία του Super star του NBA Le Bron James, το εφηβικό «Είμαστε μία οικογένεια» και το παιδικό εικονογραφημένο «Εγώ υπόσχομαι». Για άλλη μία φορά δημιουργήσατε Best Sellers.  Πιο είναι το επόμενο βήμα για τον εκδοτικό σας οίκο; Τι άλλο μπορούμε να περιμένουμε από την CreamyWBooks; Καταρχήν έχω κάποια συμβόλαια για μερικά New York Times Best Seller που έχω με την AMAZON Books. Υπάρχουν κάποιες προτάσεις για βιβλία διαφόρων Ελλήνων συγγραφέων με τους οποίους είμαστε σε συζητήσεις. Έχουμε κάνει τον προγραμματισμό μας για το 2022 και μάλιστα θα κυκλοφορήσουν και όλα μας τα βιβλία σε Audio Book σε συνεργασία με μία Ελληνική εταιρεία που κάνει μία πολύ αξιόλογη προσπάθεια σε αυτόν τον χώρο του ηχητικού βιβλίου. Ήδη κυκλοφορεί το πρώτο μας ηχητικό βιβλίο το «Μία σελίδα την Ημέρα» της Ζήνας Κουτσελίνη με την αισθαντική φωνή της Τάνιας Τρύπη και έπονται τα επόμενα.

Η αγορά βιβλίων στην Ελλάδα περνάει κρίση ή η καραντίνα βοήθησε στο να διαβάζει ο κόσμος περισσότερο; Το καλό βιβλίο δεν νομίζω πως περνάει απολύτως καμία κρίση. Κρίση περνάει η σοβαρή επιχειρηματικότητα σε αυτήν την χώρα όταν δεν υπάρχουν επιχειρηματικά κίνητρα προς τους ανθρώπους εκείνους που σοβαρά προσπαθούν το επιχειρείν σε αυτόν τον τόπο. Τα καλά βιβλία και οι σοβαρές προσπάθειες είναι πολύ πιο πάνω από την κρίση. Θα πρέπει λίγο να σταματήσουμε να μεμψιμοιρούμε σαν λαός και να σταματήσουμε να μας φταίνε όλα. Μέσα από κάθε κρίση σε κάθε εποχή υπάρχουν και οι ευκαιρίες. Σε εμάς έγκειται πως θα τις αξιοποιήσουμε ανάλογα με την δική μας θέληση και δυναμική.

Στο παρελθόν, μας συστήσατε το 48 FILM Project στο οποίο συμμετέχουν εκατοντάδες κινηματογραφιστές από ολόκληρο τον πλανήτη. Αλλά από την Ελλάδα ξεκίνησε και το διεθνές φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους 48 GO GREEN. Πρόσφατα ανακοινώσατε την επιστροφή του. Πείτε μας λίγα λόγια για αυτό το μοναδικό φεστιβάλ ταινιών. Αλήθεια είναι πως εδώ πρωτο-συστήσαμε το Διεθνές φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους 48 με τον συνεργάτη μου Chris Siametis. Οι ομάδες των κινηματογραφιστών καλούνται να δημιουργήσουν μία μικρού μήκους ταινία 3 έως 9 λεπτών μέσα σε 48 ώρες. Δίνονται στους υποψήφιους τρία υποχρεωτικά στοιχεία: ένας χαρακτήρας, μία ατάκα και ένα φροντιστηριακό υλικό. Από εκεί και πέρα θα πρέπει να διαλέξουν το θέμα της ταινίας τους το οποίο θέμα είναι μία επιλογή από 9 οικολογικές συνειδήσεις. Η ομάδες των κινηματογραφιστών μπαίνουν στην σελίδα του φεστιβάλ www.48gogreen.com και όταν οι ίδιοι είναι έτοιμοι να διαγωνιστούν πατούν το κουπί της έναρξης του διαγωνισμού. Τους δίνει το σύστημα τα τρία στοιχεία και αφού διαλέξουν τον οικολογικό μήνυμα της ταινίας τους έχουν 48 ώρες να την ολοκληρώσουν. Ο νικητής της Ελλάδας θα αναδειχθεί στην 5 Ιουνίου που είναι και η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος και θα ταξιδέψει στο Hollywood, να διεκδικήσει την πρωτιά και το μεγάλο βραβείο ανάμεσα στους TOPνικητές όλων των άλλων χωρών. Η ταινία του θα παιχτεί στο σπίτι των μεγαλύτερων σκηνοθετών του πλανήτη το The Directors Guild of America στο Hollywood, τον επόμενο Δεκέμβριο του 2022. Είναι ένα εξαιρετικό φεστιβάλ κινηματογράφου που αναδεικνύει το μεγάλο πρόβλημα των ημερών του πλανήτη μας. Την οικολογική συνείδηση.

Στην Ελλάδα συνεργαστήκατε στο παρελθόν με όλους από τη showbiz.  Κρατήσατε επαφές με κάποιους; Με κανέναν σχεδόν. Η showbiz στην Ελλάδα είναι λίγο μακριά από την συνειδητή μου φιλοσοφία. Οι περισσότεροι άνθρωποι της Ελληνικής showbiz ζουν σε ένα ροζ μπαλόνι και νομίζουν πως όλοι περικλείονται μέσα σε αυτό. Δεν είναι έτσι η πραγματικότητα. Εγώ ζω με τον κόσμο που βρίσκεται έξω από το «ροζ μπαλονάκι» και προσπαθώ καθημερινά να δημιουργώ χωρίς δράματα και ψευδαισθήσεις.

Ποια είναι τα επόμενα σχέδια για τον Francesco Vitali; Ελλάδα ή Αμερική; Λένε πως όταν εμείς κάνουμε σχέδια ο Θεός γελάει. Και είναι μεγάλη αλήθεια. Προσπαθώ να ζω την κάθε ημέρα μου χωρίς να την έχω δεδομένη. Εύχομαι και παρακαλώ να μας έχει όλους ο Θεός καλά και πάνω από εμένα όλους τους ανθρώπους που αγαπώ και εκτιμώ και όλο τον κόσμο. Άρα δεν υπάρχουν σχέδια, υπάρχει μόνο ελπίδα και είμαι πολύ σίγουρος πως τα καλύτερα έρχονται.