Ο μπαμπάς μου ο Γιάννης Γκιωνάκης

Συνέντευξη στο Νίκο Μουρατίδη

Ήταν ευκαιρία, μια και γνωριστήκαμε με την Πολύνα Γκιωνάκη και κάναμε μια πολύ ωραία συνέντευξη, να κάνω και ένα ξεχωριστό άρθρο, για να μας μιλήσει για τον πατέρα της, τον θρύλο της Ελληνικής κωμωδίας και επιθεώρησης. Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να μάθουμε μερικά πραγματικά γεγονότα από την ζωή και την καριέρα των αγαπημένων μας ηθοποιών. Όταν μιλάνε τα παιδιά τους ή μέλη της οικογένειας είναι σαν να μαθαίνουμε τα πάντα από πρώτο χέρι.

Πολύνα μου πως λένε την μητέρα σου;

  • Ζέτα

Σου έχει πει πως γνωρίστηκαν με τον πατέρα σου;

  • Βεβαίως. Άκου ιστορία. Η μητέρα μου στα 16 της, με μια φίλη της, πήγαν στο θέατρο να δουν μια παράσταση που έπαιζε ο Γκιωνάκης – ο οποίος πάνω από την σκηνή την είδε και εντυπωσιάστηκε. Στο διάλειμμα της παράστασης που έπιναν μια πορτοκαλάδα στο φουαγιέ, εμφανίστηκε ο Γκιωνάκης. Η μητέρα μου τα έχασε όταν τον άκουσε να της λέει “Τι κάνει ο αδελφός σου”; Καλά, του απάντησε. “Στο σπίτι όλοι καλά”; Καλά, του είπε. “Μένετε εκεί που μένατε… θύμισε μου την διεύθυνση”… Του την είπε. Στο καμαρίνι μετά, ο πατέρας μου είπε στον Νίκο Ρίζο, που ήταν κολλητός του, “Αυτήν την μικρή εγώ θα την παντρευτώ”. Την επομένη, εμφανίζεται στο σπίτι της μαμάς μου, συναντήθηκε με τον πατέρα της και την ζήτησε σε γάμο. (γέλια)

Που παντρεύτηκαν;

  • Στο Μαρούσι και μάλιστα με κουμπάρα την Σοφία Βέμπο. Η Βέμπο, που ως γνωστό ήταν πολύ ζηλιάρα και ζήλευε πολύ τον Μίμη Τραϊφόρο, έλεγε συνέχεια, “στη μόνη γυναίκα που έχω εμπιστοσύνη είναι η Ζέτα”. (γέλια)

Πρώτα γεννήθηκες εσύ ή η Ρενάτα;

  • Πρώτη η Ρενάτα

Ως παιδί τι θυμάσαι από τον πατέρα σου; Σας έπαιζε, σας διάβαζε παραμύθια;

  • Όλα τα έκανε όταν ήταν σπίτι και δεν δούλευε. Αυτό που με τρέλαινε ήταν όταν μου έκανε τον γέρο. Μιμούνταν κάποιον παππούλη μεγάλης ηλικίας που για κάποιο λόγο με έκανε και ξεκαρδιζόμουν. Επίσης θυμάμαι έντονα τα καλοκαίρια, που εμείς, με την μαμά και την γιαγιά μέναμε στο Λουτράκι για όλη την σεζόν και ο μπαμπάς ερχόταν κάθε Δευτέρα που είχαν ρεπό. Το πώς την περίμενα αυτή την Δευτέρα δεν φαντάζεσαι…

Ήταν αυστηρός ως πατέρας ή καλόβολος;

  • Ούτε το ένα ούτε το άλλο. Ήταν ένας φυσιολογικός μπαμπάς- με τις καλές και τις κακές του μέρες, αλλά που ποτέ – μα ποτέ – δεν μας είχε δώσει ξύλο…

Σε είχε πάρει ποτέ μαζί του σε γύρισμα ταινίας;

  • Πάαααααρα πολλές φορές. Θυμάμαι μια φορά που είχαν γύρισμα σε ένα σπίτι στην Κηφισιά, και εγώ έπαιζα στον κήπο με το κουβαδάκι μου – ώσπου άκουσα κάτι που μίσησα σε όλη μου την ζωή. Η μητέρα μου, επειδή ήταν της μόδας οι Beatles με κούρευε σαν τον Paul McCartney – σαν αγοράκι (φωτογραφία επάνω). Κάποιοι ηθοποιοί λοιπόν εκεί στο γύρισμα με ρωτούσαν “Καλέ εσύ, αγοράκι είσαι ή κοριτσάκι”; Δεν είχα χειρότερο… (γέλια)

Πότε κατάλαβες πως ήσουν κόρη ενός πολύ διάσημου ηθοποιού;

  • Όταν μια χρονιά στην έναρξη του σχολικού έτους, η δασκάλα διαβάζοντας τα ονόματα μας, φτάνοντας στο δικό μου, σταμάτησε και είπε: “Γκιωνάκη; Τον Γκιωνάκη τι τον έχεις;”

Όταν ξεκίνησες να βγαίνεις ραντεβού, σε άφηνε ή σου έκανε την ζωή δύσκολη;

  • Δεν φαντάζεσαι! Όταν μου τηλεφωνούσε κάποιο αγόρι και το σήκωνε ο πατέρας μου, τον περνούσε από ιερά εξέταση. Του έκανε κανονική ανάκριση του καημένου…

Στο γήπεδο, στον αγαπημένο του Παναθηναϊκό, σε είχε πάει ποτέ;

  • Ποτέ. Ούτε ο ίδιος πήγαινε..

Όταν ξέσπασε το σκάνδαλο με την Αφροδίτη Κοζανιτά – πως αντέδρασες;

  • Αχ… δύσκολες στιγμές για όλη την οικογένεια. Μια υπόθεση που…

Η συνέχεια εδώ: https://bit.ly/3qzE4wA