Ο Μίκης μιλάει για τον κινηματογράφο

Γράφει ο Νίκος Μουρατίδης

Η συνέντευξη που θα διαβάσετε είναι από το βιβλίο του Γιάννη Φλέσσα, “Κουβεντιάζοντας”. Ένα βιβλίο με 30 μεγάλες συνεντεύξεις του γνωστού δημοσιογράφου, που μου το έφερε και το κυκλοφόρησα όταν είχα τις εκδόσεις ΤΕΤΡΑΓΩΝΟ. Θυμάμαι τότε, μου είχε πει: “Μέσα σ’ ένα χρόνο, Καμπανέλης, Κακογιάννης και Αγγελόπουλος. Φεύγουν οι μεγάλοι Έλληνες, πεθαίνει μαζί τους και η Ελλάδα”.

Του ζήτησα λοιπόν να πάει σε όσους ήταν ακόμα εν ζωή, να τους πάρει δυο λόγια και φωτογραφίες για να τα βάλουμε στο βιβλίο. Ανάμεσα στις συνεντεύξεις ήταν και μία του Μίκη Θεοδωράκη. Πήγε και στον Μίκη με τον οποίο ήταν φίλοι πια. Όταν του είπε για το βιβλίο, ο Μίκης του έγραψε δυο λόγια, υπέγραψε και μια φωτογραφία τους και τον ρώτησε από ποιον εκδοτικό οίκο θα κυκλοφορήσει.

Ο Φλέσσας του είπε: “ένας καινούργιος, του Νίκου Μουρατίδη”. Και ο Θεοδωράκης τον ρώτησε με μεγάλη έκπληξη: “Του Μουρατίδη; Ποιου Μουρατίδη, του X- Factor; A, να του δώσεις χαιρετισμούς, τον παρακολουθώ”.

Όταν μου τα μετέφερε όλα αυτά ο Φλέσσας, είχα μείνει με το στόμα ανοικτό. Μα, παρακολουθεί X-Factor ο Μίκης Θεοδωράκης; “Όλα τα βλέπει και ξέρει τα πάντα”, μου απάντησε.

Αυτή η συνέντευξη με το Μίκη Θεοδωράκη έγινε τον Ιανουάριο του 1992 και είναι η πρώτη φορά που ο διάσημος Έλληνας συνθέτης μιλά τόσο αναλυτικά για τη μουσική στον κινηματογράφο.

Μίκη, τι ήταν αυτό που σ’ έκανε ν’ ασχοληθείς με τη μουσική του κινηματογράφου;

  • Την εποχή που άρχιζε ν’ αναπτύσσεται ο κινηματογράφος στη χώρα μας, δηλαδή αρχές της δεκαετίας του 1950, εγώ ήμουν απών, γιατί ήμουν εξόριστος στη Μακρόνησο. Μόλις γύρισα, βρήκα σε μία πολύ διαφορετική κατάσταση όλους τους φίλους μου. Ενώ πριν υπήρχε μεγάλη ανεργία και μεγάλο πρόβλημα επιβίωσης, τώρα όλοι δούλευαν στον κινηματογράφο. Θυμάμαι, κάποιος φίλος μου συνθέτης για να με βοηθήσει, μου έδωσε…

Η συνέχεια, όλα του τα soundtrack και πως γνώρισε την Marilyn Monroe…. Εδώ: https://bit.ly/3BJyE7E