Ο Ιταλός Filippo Papa, μία πολυσχιδής και παγκοσμίως αναγνωρισμένη καλλιτεχνική  προσωπικότητα συμμετέχει στη Διεθνή Ομαδική Έκθεση Εικαστικών Τεχνών στην Αυστρία “Με το Μπλέ τ’ ουρανού και της θάλασσας”

Όταν οι έλληνες της διασποράς γίνονται πρεσβευτές της χώρας μας στη χώρα που δραστηριοποιούνται, πάντα κάτι καλό γίνεται. Φωτεινό παράδειγμα η Ιστορικός-Κριτικός Τέχνης Κωνσταντίνα Φαρμάκη η οποία με τις διοργανώσεις εκθέσεων δημιουργεί γέφυρες με την Πατρίδα ανάμεσα στους δύο λαούς και όχι μόνον. Γιατί όπως επισημαίνει η Κυβερνήτης της Κάτω Αυστρίας Johanna Mikl Leitner στον πρόλογο του εικαστικού καταλόγου “Το πολιτιστικό έργο στην Κάτω Αυστρία, ευδοκιμεί με προσωπικές συναντήσεις και κοινή δέσμευση.”

Από 9 έως 19 Ιουνίου 2023

ΒΙΟ: Ο Filippo Papa γεννήθηκε στο Leonforte (EN) στις 24/10/1986, Πολυσχιδής καλλιτεχνική προσωπικότητα, αποδεικνύει τον εκλεκτικισμό και την ευελιξία που αναδύονται από διαφορετικές μορφές τέχνης όπως η φωτογραφία, η περφόρμανς, ο σχεδιασμός γραφικών, η διεθνής πολιτιστική προώθηση, οι εικαστικές τέχνες και οι εγκαταστάσεις βίντεο, η ζωγραφική και η γραφή. Μεταξύ των πιο εμβληματικών ατομικών εκθέσεων στον κόσμο: ηTreanime το 2012, Archai το 2016, Il Canto della Pietra το 2017, Aqua το 2018, Contricto & Contesto το 2019, Pathos/Mathos το 2021 και Omnistient το 2022. Έχει λάβει πολλά βραβεία, ενώ τα συγγραφικάτου έργα έχουν εκδοθεί από Διεθνείς Εκδόσεις με αναγνώστες σε όλο τον κόσμο. Το 2012, μια φωτογραφία του εμφανίστηκε παγκοσμίως στην ιστοσελίδα της Vogue. Το 2014 και το 2016, τα έργα του δημοσιεύθηκαν στο τηλεοπτικό πρόγραμμα “TGR Mediterraneo”- Rai 3, ορατό στην Ιταλία και στο εξωτερικό. Το 2020/21 ο Παπά συμπεριλήφθηκε ανάμεσα στην ελίτ των παγκοσμίου φήμης καλλιτεχνών: “Protagonisti Dell’atlante Dell’arte Contemporanea” που δημοσιεύθηκε από τον ιστορικό εκδοτικό οίκο De Agostini και τον κύριο “56ο Catalogo Dell’arte Moderna” που δημοσιεύθηκε από τον Giorgio Mondadori. Το 2022 κέρδισε το “Premio Italia ανά la fotografia” Ο καλλιτέχνης ζει σήμερα στην Κατανία και εργάζεται σε όλο τον κόσμο.

Ποιο ήταν το έναυσμα για την συμμετοχή σας στην έκθεση με θέμα “Mit dem Blau des Himmels und des Meeres” (Με το μπλέ τ’ ουρανού και της θάλασσας) που γίνεται στην Αυστρία; Η επιθυμία να εκθέσω στην Αυστρία μέσα σε ένα διεγερτικό πολιτιστικό περιβάλλον. Επιπλέον, το θέμα της θάλασσας και της φύσης με εξιτάρει και με εμπνέει.

Ποιο είναι το απόγειο της μελλοντικής στόχευσης των δημιουργιών σας; Προσπαθώ πάντα να μεγαλώσω και να επικεντρωθώ σε νέες δημιουργίες. Διατηρώ τα σταθερά σημεία στην έρευνά μου, δηλαδή την αρχιτεκτονική και την τέχνη του τοπίου και την τέχνη των επιδόσεων, όπου στο τελευταίο χρησιμοποιώ τις χειρονομίες μου μαζί με βίντεο και εγκαταστάσεις. Στόχος μου είναι  να εκφράσω την ποιητική μου μέσα από τις καλλιτεχνικές μορφές που προτιμώ και μέσα από τις οποίες αισθάνομαι ότι μπορώ να περιγράψω καλύτερα τον εαυτό μου.

Πιστεύετε ότι η δυναμική του σύγχρονου ρεύματος των εικαστικών δημιουργών θα αφήσει και αυτή το στίγμα της; Ζούμε σε μια δύσκολη περίοδο και η σύγχρονη τέχνη μπορεί να αφήσει ένα σημάδι, αλλά κατά τη γνώμη μου πρέπει να ανακαλύψει ξανά τη μαγεία της ομορφιάς και την ποιητική αγάπη του παρελθόντος.

Γιατί είναι τόσο σημαντική η τέχνη ειδικά στις δύσκολες εποχές που βιώνουμε; Η τέχνη είναι ψυχή, η δημιουργική πράξη είναι η βάση όλων και σε περιόδους όπως αυτή γίνεται θεμελιώδης.

Πόσο βαθιά φτάνει η ανάγκη έκφρασης τόσο του καλλιτέχνη δημιουργού όσο και του επισκέπτη της έκθεσης στο δρόμο της πολιτιστικής επικοινωνίας; Κατά τη γνώμη μου, κάθε καλλιτέχνης πρέπει να έχει μια σπλαχνική ανάγκη να εκφραστεί. Η ίδια η ουσία του καλλιτέχνη έγκειται στον τρόπο έκφρασής του που είναι ζωτικής σημασίας. Ο επισκέπτης πιθανώς αναμένει και θέλει να βιώσει στιγμές μαγείας, αναψυχής και προβληματισμού και γι ‘αυτό όταν θα δει μια έκθεση μπορεί να γίνει μια σημαντική στιγμή ανάπτυξης γι’ αυτόν κάθε φορά.

Atelier an der Donau, Schiffmeisterplatz 3, A-3370 Ybbs NÖ
www.facebook.com/konsfarmartatelier www.facebook.com/nostos.argentina www.facebook.com/groups/548725553326962 www.facebook.com/konsfarmartgallerybeikonstantinafarmaki

Bio ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑΣ ΦΑΡΜΑΚΗ

Η Κωνσταντίνα Φαρμάκη είναι Ιστορικός και Κριτικός τέχνης πτυχιούχος Α.Σ.Κ.Τ Αθήνας. Γεννήθηκε στον Καρδαμά Ν.Ηλείας το 1956 και μεγάλωσε στο Αιγάλεω Αττικής. Ζεί και εργάζεται στην Αυστρία. Έχει παρουσιάσει 9 ατομικές εκθέσεις και συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές. Έργα της βρίσκονται σε προσωπικές συλλογές σε Ελλάδα, Κύπρο, Αυστρία, Ολλανδία, Σαρδηνία, Αμερική και Μαδαγασκάρη. Ασχολείται με την αρθρογραφία, την κριτική τη διοργάνωση και παρουσίαση εικαστικών εκθέσεων και Λογοτεχνικών έργων. Έχει πλούσια ακτιβιστική και εθελοντική δράση σε επιστημονικούς, πολιτιστικούς και κοινωνικούς φορείς με πυρήνα το παιδί. Πολιτιστική Ακόλουθος Αυστρίας Ομίλου Unesco Τεχνών Λόγου και Επιστημών Ελλάδος. Συντονίστρια Αυστρίας των Writers Capital Foundation. Μέλος Kulturvernetzung NÖ. Καλλιτεχνική συνεργάτης θεάτρου “4 Εποχές-Γιάννης Μόρτζος” Αθήνας.

Έχει τιμηθεί για την εθελοντική της δράση και προσφορά από:

Α) Πανελλήνια Ομοσπονδία Ατόμων με Μεσογειακή Αναιμία το 1998.

Β) Επιτροπή Παραολυμπιακών Αγώνων 2004.

Γ) Επιτροπή Special Olympics 2011 και από πολλούς συλλόγους και φορείς.

Υποψήφια Ευρωβουλευτής το 2019.

Στοιχεία Επικοινωνίας: Konstantina Farmaki                                  [email protected] – Sprögnitz 21, 3910 Großgöttfritz Niederösterreich [email protected]

Χορηγός Επικοινωνίας www.polismagazino.gr