Ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης στην παρουσίαση του βιβλίου «Τα Απομνημονεύματα περί της Φιλικής Εταιρείας» και την τελετή αποκαλυπτηρίων του Μνημείου των Φιλικών στο Ε.Β.Ε.Π.

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης παρευρέθηκε στην εκδήλωση του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά για την παρουσίαση του βιβλίου «Τα Απομνημονεύματα περί της Φιλικής Εταιρείας» του Εμμανουήλ Ξάνθου, με ημερομηνία έκδοσης το 1845, η οποία πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Εταιρεία Γραμμάτων και Τεχνών Πειραιά, στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821.

Στη συνέχεια,  σε συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο Πειραιά, πραγματοποιήθηκε η τελετή αποκαλυπτηρίων του μνημείου των Φιλικών, στην πρόσοψη του μεγάρου του Επιμελητηρίου, σε ένδειξη τιμής προς τους εμπόρους και ιδρυτές της Φιλικής Εταιρείας, αναδεικνύοντας τη συμβολή τους στον μεγάλο αγώνα.

Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο του εορτασμού των «Ημερών Θάλασσας 2021», ενώ συμμετείχε και η Φιλαρμονική Ορχήστρα Πνευστών του Δήμου Πειραιά.

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, στον χαιρετισμό του, μεταξύ άλλων τόνισε:

«Θα ήθελα να συγχαρώ το Ε.Β.Ε.Π., την Εταιρεία Γραμμάτων και Τεχνών Πειραιά και την Επιτροπή «Ελλάδα 2021» για τη σημαντική αυτή πρωτοβουλία, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο του εορτασμού των «Ημερών Θάλασσας», της γιορτής-θεσμού του Δήμου Πειραιά που πραγματοποιείται για 7η συνεχόμενη χρονιά στην πόλη μας.  Πιστεύω πως δεν θα μπορούσε να τοποθετηθεί σε καταλληλότερο σημείο το Μνημείο των Φιλικών από την πλατεία Οδησσού. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία υψηλού συμβολισμού σε ένδειξη τιμής προς τους εμπόρους και ιδρυτές της Φιλικής Εταιρείας, η οποία έγινε ομόφωνα αποδεκτή από το Δημοτικό Συμβούλιο. Ο Πειραιάς είναι αδελφοποιημένη πόλη με την Οδησσό από το 1993 και έχει αναπτυχθεί μεταξύ των δύο πόλεων μια στενή και εποικοδομητική σχέση. Όλοι γνωρίζουμε την ιστορική σημασία των 200 ετών από το 1821 και αξίζουν συγχαρητήρια στην Πρόεδρο της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» κα Γιάννα Αγγελοπούλου – Δασκαλάκη, η οποία κλήθηκε να δραστηριοποιηθεί σε μια δύσκολη χρονιά εξαιτίας της πανδημίας. Ο Πειραιάς συμμετέχει στους επετειακούς εορτασμούς για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση και χαίρομαι που παρά τις δύσκολες συνθήκες, πραγματοποιήθηκαν δράσεις υψηλού επιπέδου, ενώ το επόμενο διάστημα θα έχουμε τη δυνατότητα να διοργανώσουμε εξίσου ποιοτικές εκδηλώσεις. Συγχαρητήρια σε όλους, σας ευχαριστώ».

Από τον Δήμο Πειραιά στην εκδήλωση παρευρέθηκαν: ο Αντιδήμαρχος κ. Δημήτρης Καρύδης και οι Εντεταλμένοι Δημοτικοί Σύμβουλοι κα Ειρήνη Νταϊφά και κ.κ. Αλέξανδρος Αργουδέλης και Μαρκαριάν Χαρουτιούν.

www.piraeus.gov.gr