Ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης στο 10ο Smart Cities Conference

Στο 10ο Smart Cities Conference συμμετείχε ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, συνομιλώντας σε πάνελ με τον Πρόεδρο της Κ.Ε.Δ.Ε. και Δήμαρχο Τρικκαίων κ. Δημήτρη Παπαστεργίου, τον Δήμαρχο Αθηναίων κ. Κώστα Μπακογιάννη και τον Δήμαρχο Ιωαννιτών κ. Μωυσή Ελισάφ για «έξυπνες» πρακτικές και λύσεις που αλλάζουν την καθημερινότητα των πολιτών και την προσβασιμότητά τους στις υπηρεσίες.

Ο Δήμαρχος Πειραιά αναφέρθηκε στις ευκαιρίες που προσφέρουν στους Δήμους τα νέα χρηματοδοτικά προγράμματα, όπως το Ταμείο Ανάκαμψης, με 5 εκατομμύρια ευρώ να αναλογούν στον Δήμο του Πειραιά. Έθεσε όμως με έμφαση το οξυμένο πρόβλημα υποστελέχωσης στους δήμους και την έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού, για την απορρόφηση αυτών των κονδυλίων, ζητώντας από την κεντρική διοίκηση να εστιάσει στο σημαντικό αυτό θέμα.

Ο κ. Μώραλης αναφέρθηκε στους στόχους για έξυπνες υπηρεσίες στον Πειραιά, οι οποίοι σχετίζονται με δύο σημαντικά ζητήματα που απασχολούν την πόλη, την προστασία του περιβάλλοντος και το κυκλοφοριακό. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στην εγκατάσταση αισθητήρων που συλλέγουν στοιχεία για αέριους και θαλάσσιους ρύπους στο λιμάνι, αλλά και για την κίνηση των οχημάτων και την κινητικότητα στην πόλη, ώστε να μπορεί ο Δήμος να εφαρμόζει τις κατάλληλες πολιτικές.

Τόνισε, επίσης, την ανάγκη να τοποθετηθούν σε παιδικές χαρές, σχολεία και κοινόχρηστους χώρους αισθητήρες και κάμερες για λόγους προστασίας και ασφάλειας, αλλά και για αποτροπή φθοράς της δημόσιας περιουσίας.

Αναφέρθηκε στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Be Secure Feel Secure», το οποίο υλοποιείται στον Δήμο Πειραιά, μέσω του οποίου δημιουργείται μια ηλεκτρονική πλατφόρμα, όπου η Αστυνομία και άλλοι φορείς θα δίνουν στοιχεία για την αποτροπή παραβατικών συμπεριφορών σε πραγματικό χρόνο. Μίλησε επίσης,  για την ψηφιοποίηση του ιστορικού αρχείου του Δήμου Πειραιά, η οποία έχει ξεκινήσει.

Τέλος, ο κ. Μώραλης τόνισε τη σημασία που έχει για την πόλη η «Πολιτεία Καινοτομίας», η οποία θα εγκατασταθεί στα παλιά κτήρια της ΧΡΩΠΕΙ στον Πειραιά, όπως και το εργαστήρι «Blue Lab» του δήμου που προσφέρει πρωτοποριακές υπηρεσίες.

Το  Smart Cities Conference 2022, διοργάνωσαν για 10η συνεχή χρονιά οι εκδόσεις  netweek και Manufacturing της BOUSSIAS.

www.piraeus.gov.gr