Ο Βασίλης Τσαμπρόπουλος στην “Αυλή των Χρωμάτων” 

ΕΡΤ2 – Η ΑΥΛΗ ΤΩΝ ΧΡΩΜΑΤΩΝ «Αφιέρωμα στον διεθνούς φήμης πιανίστα, συνθέτη και μαέστρο Βασίλη Τσαμπρόπουλο»

Παρασκευή 16.04.2021, ώρα 21:30

Ένα μοναδικό αφιέρωμα στον διεθνούς φήμης πιανίστα, συνθέτη και μαέστρο Βασίλη Τσαμπρόπουλο, παρουσιάζει «Η Αυλή των Χρωμάτων» με την Αθηνά Καμπάκογλου, την Παρασκευή 16 Απριλίου 2021, στις 21:30, στην ΕΡΤ2.

Ο Βασίλης Τσαμπρόπουλος έχει αναγνωριστεί διεθνώς ως ένας από τους κορυφαίους πιανίστες της γενιάς του και ως ένας πολύπλευρος μουσικός, ο οποίος έχει την ικανότητα να κινείται με χαρακτηριστική άνεση ανάμεσα στην κλασική μουσική ως εκτελεστής, τη σύγχρονη μορφή της σύνθεσης και του αυτοσχεδιασμού, τη διεύθυνση ορχήστρας, ως ένας ανανεωτικός αρχιμουσικός, αλλά και τη βυζαντινή εκκλησιαστική μουσική.

Οι «Times» του Λονδίνου έγραψαν: «Ο Βασίλης Τσαμπρόπουλος όντως είναι μια πολύ σπάνια περίπτωση μουσικού […] είναι μουσικός της απόλαυσης […] της δημιουργίας μακριά από κλισέ και πόζες. […] Ένας γοητευτικός και άμεσα επικοινωνιακός εκτελεστής […] ένας εσωτερικός συνθέτης που οι νότες του κρύβουν μυστήριο […] ένας μαέστρος γεμάτος ενέργεια και πάθος. […] Ένας μουσικός ολοκληρωμένος […] που ίσως ακολουθεί τον δρόμο της μουσικής πληρότητας που άνοιξε ο Leonard Bernstein».

Πριν από λίγο καιρό κυκλοφόρησε το πρώτο φιλοσοφικό δοκίμιό του με τίτλο «Θεός και Μουσική».

Το βασικό ερώτημα που διατρέχει το δοκίμιο είναι το εξής: «Υφίσταται, τελικώς η τέχνη της μουσικής ως ένα υπερβατικό κατηγόρημα της θεϊκής δημιουργίας ή, απλώς, παραμένει μια αυτόνομη, συγκεκριμένη λειτουργία εξωτερίκευσης συναισθημάτων, που οι άνθρωποι, στην άγνοιά τους, ονομάζουν “έκφραση”;
Πώς θα μπορούσε ο μουσικός να αισθανθεί τον Θεό μέσα από τη μουσική του, τα πλήκτρα του πιάνου του ή το δοξάρι του βιολιού του; Υπάρχει κάποιο μικρό μυστικό, που θα έκανε αυτήν την υπερβατική ένωση, δυνατή;».

Στη φιλόξενη Αυλή των Χρωμάτων, με την Αθηνά Καμπάκογλου, ήρθαν και μίλησαν για τον πολύτιμο φίλο και καλλιτέχνη, ο Αναστάσιος Συμεωνίδης (διευθυντής ορχήστρας), η Μαρία Κοκκίνου (δημιουργός των Εκδόσεων «Πορφύρα» και υπεύθυνη των Εκδόσεων «Ακρίτας»), ο Πανταζής Τσάρας (ραδιοφωνικός παραγωγός της ΕΡΤ) και η Ολύνα Ξενοπούλου (παρουσιάστρια και εκφωνήτρια της ΕΡΤ).

Παίζουν οι μουσικοί: Βασίλης Τσαμπρόπουλος (πιάνο), Γιάννης Γεωργιάδης (βιολί), Κωνσταντίνος Σφέτσας (τσέλο).
Ερμηνεύει η Νεκταρία Καραντζή.
Παρουσίαση-αρχισυνταξία: Αθηνά Καμπάκογλου

Σκηνοθεσία: Χρήστος Φασόης

Διεύθυνση παραγωγής: Θοδωρής Χατζηπαναγιώτης

Διεύθυνση φωτογραφίας: Γιάννης Λαζαρίδης

Δημοσιογραφική επιμέλεια: Κώστας Λύγδας

Μουσική σήματος: Στέφανος Κορκολής

Σκηνογραφία: Ελένη Νανοπούλου

Διακόσμηση: Βαγγέλης Μπουλάς

Φωτογραφίες: Μάχη Παπαγεωργίου

Πηγή: ΕΡΤ