Ο Αντιστράτηγος Π.Σ. Ευάγγελος Φαλάρας στη θέση του Γενικού Επιθεωρητή Βορείου Ελλάδος του Πυροσβεστικού Σώματος

Σε εφαρμογή του άρθρου 43 του Ν.5082/2024, το οποίο τροποποίησε το άρθρο 82 του Ν.4662/2020, συστάθηκε θέση Γενικού Επιθεωρητή Βορείου Ελλάδος του Πυροσβεστικού Σώματος, με έδρα τη Θεσσαλονίκη και με γεωγραφική διοικητική και επιχειρησιακή αρμοδιότητα την Κεντρική Μακεδονία, Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, την Ήπειρο, Δυτική Μακεδονία και Νήσους και τη Στερεά Ελλάδα και Θεσσαλία.

Email: [email protected] 

Κατά τις τακτικές κρίσεις έτους 2024, στη θέση του Γενικού Επιθεωρητή Βορείου Ελλάδος ορίστηκε ο Αντιστράτηγος Π.Σ. Ευάγγελος Φαλάρας του Άγγελου. 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Ο Αντιστράτηγος Π.Σ. Ευάγγελος Φαλάρας του Άγγελου γεννήθηκε στο Προάστιο Καρδίτσας το 1967. Είναι παντρεμένος και πατέρας δύο παιδιών.

Κατετάγη στο Πυροσβεστικό Σώμα το 1991, αποφοίτησε από τη Σχολή Αξιωματικών το 1998, με τον βαθμό του Ανθυποπυραγού.

Σήμερα υπηρετεί ως Γενικός Επιθεωρητής Βορείου Ελλάδας.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του έχει υπηρετήσει:

  • ως Συντονιστής επιχειρήσεων Στερεάς Ελλάδας και Θεσσαλίας,
  • ως  Διοικητής της Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης Θεσσαλίας,
  • ως Διοικητής και Υποδιοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κατερίνης,
  • στο Αρχηγείο Πυροσβεστικού Σώματος ως Εκπρόσωπος Τύπου
  • στις Διευθύνσεις του Αρχηγείου Πυροσβεστικού Σώματος α) Οικονομικών, Τμήμα Προμηθειών, β) Μελετών, Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων,
  • ως υπεύθυνος έκδοσης της Πυροσβεστικής Επιθεώρησης,
  • στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, Κέντρο Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας, με αντικείμενο τη Διαχείριση Επιχειρήσεων σε Ελληνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο
  • στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Κορίνθου, ως Προϊστάμενος Γραφείου Ανακριτικού & Αξιωματικός Υπηρεσίας
  • καθώς και στην 1η ΕΜΑΚ, στις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες Κω, Λάρισας, Αθηνών και Θεσσαλονίκης,.

Είναι κάτοχος μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών: α) στην Πρόληψη και Διαχείριση Φυσικών & Τεχνολογικών Καταστροφών και β) στο Κράτος και Δημόσια Πολιτική,

πτυχιούχος του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστήμιου Αθηνών.

Έχει παρακολουθήσει εκπαιδεύσεις και σεμινάρια σε  σχολεία του Πυροσβεστικού Σώματος, της Ελληνικής Αστυνομίας, της Πολεμικής Αεροπορίας, της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης, της Σχολής Εθνικής Άμυνας (ΣΕΘΑ) και του εξωτερικού.

Έχει διδάξει στην Πυροσβεστική Ακαδημία και συνεχίζει να διδάσκει στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης, στην Εθνική Σχολή Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στο Ινστιτούτο Επιμόρφωσης και σε κέντρα δια βίου μάθησης, ενώ συμμετείχε στην σύνταξη μελετών για την ΠΟΕ-ΟΤΑ, τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης και την Πυροσβεστική Ακαδημία.

Έχει δημοσιεύσει άρθρα σε περιοδικά (Πυροσβεστική Επιθεώρηση, Οικονομικό Ταχυδρόμο) και ιστοσελίδες, γνωρίζει Αγγλικά και έχει ολοκληρώσει τις εγκύκλιες σπουδές στο Κέντρο Σπουδών Νοτιοανατολικής Ευρώπης  στα Ρώσικα.

Για την επιχειρησιακή του δράση βραβεύτηκε για τη συμμετοχή του στον σεισμό το 1999 στην Αθήνα, έχει διαχειριστεί τα ορειβατικά ατυχήματα στο Όλυμπο το 2017 ως επικεφαλής, το συμβάν με τη χιονοστιβάδα στον Όλυμπο τον Ιανουάριο του 2021, τον σεισμό στο Δαμάσι τον Μάρτιο του ίδιου έτους, το συμβάν με τη σύγκρουση τραίνων στα Τέμπη στις 28 Φεβρουαρίου 2023, τις δασικές πυρκαγιές σε Στερεά Ελλάδα και Θεσσαλία καθώς και τις πλημμύρες που έπληξαν τη Θεσσαλία τον Σεπτέμβριο του 2023.

Κατά τη διάρκεια της καριέρας του συμμετείχε σε συμβάντα αστικών αλλά και δασικών πυρκαγιών στην Κορινθία, την Αττική, την Πιερία, την Αρκαδία, την Λακωνία, τον Έβρο, την Κω, την Σάμο και την Θεσσαλονίκη κλπ.

Κατά την επαγγελματική του σταδιοδρομία, προήχθη σε όλους τους βαθμούς του Ανώτατου Αξιωματικού κατ’ επιλογή, έλαβε πολλές ηθικές αμοιβές, ενώ τιμήθηκε με όλα τα μετάλλια, παράσημα και διαμνημονεύσεις, μεταξύ άλλων του ανώτερου Ταξιάρχη της Τιμής, του ανώτερου Ταξιάρχη του Φοίνικα, Πυροσβεστικής Αξίας Α΄ Τάξης, του Αστέρα Αξίας και Τιμής και της Αξίας και Τιμής Α΄ Τάξης.