Ο «Αμερικάνικος Βούβαλος» στο θέατρο Metropolitan

Από 4 Νοεμβρίου και για περιορισμένες παραστάσεις


Μετά τις εξαιρετικές κριτικές που έλαβε και τη θερμή ανταπόκριση του κοινού, το εμβληματικό έργο «Αμερικάνικος Βούβαλος» του David Mamet, σε σκηνοθεσία Θανάση Σαράντου ανεβαίνει για δεύτερη σεζόν και παρουσιάζεται για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη, στο θέατρο Metropolitan. Από 4 Νοεμβρίου και για περιορισμένες παραστάσεις.

Τρεις μικροαπατεώνες θέλουν ένα μεγαλύτερο κομμάτι από το αμερικανικό όνειρο.

Πλοκή
Ο Μάμετ παρακολουθεί μια ημέρα τριών ανδρών που ζουν στο περιθώριο μιας αμερικάνικης μητρόπολης το 1975. Τρεις μικροαπατεώνες σχεδιάζουν μια διάρρηξη για να κλέψουν κάποια συλλεκτικά νομίσματα, η οποία όμως δεν γίνεται ποτέ. Εγκλωβισμένοι στον μικρόκοσμό τους, με τα όνειρά τους να βουλιάζουν και την απόγνωση να ξεχειλίζει, βλέπουν τις σχέσεις τους να δοκιμάζονται, με τον πιο αδύναμο να γίνεται το εξιλαστήριο θύμα.

Όλη η πλοκή εκτυλίσσεται σ’ ένα παλιατζίδικο. Οι τρεις ήρωες ξεχασμένοι από την κοινωνία, όπως και τα ξεχασμένα αντικείμενα του παλαιοπωλείου, εγκλωβισμένοι στον μικρόκοσμο του εύκολου κέρδους και στην επιχειρηματική «ηθική» αποτελούν τον ορισμό της διάψευσης του αμερικανικού ονείρου.
Με διεισδυτικό χιούμορ και κοφτούς διαλόγους, ο Mamet-εκπληκτικός τεχνίτης της γλώσσας- μάς βάζει στον κόσμο των τριών ανδρών που κάνουν τα πάντα για να πιάσουν «την καλή». Μια πικρή κωμωδία για την κατάρρευση του καπιταλιστικού συστήματος, για την απατηλή λάμψη του αμερικάνικου ονείρου και το μάταιο κυνήγι της επιτυχίας και του χρήματος που πνίγει τις ανθρώπινες σχέσεις.

Σκηνοθετικό σημείωμα
Το εκρηκτικό έργο του David Mamet για την αναζήτηση της επιτυχίας και την απατηλή ματαιότητα του Αμερικάνικου ονείρου μιλά και για τη φιλία και τους άγραφους νόμους της «κανονικότητας» ανάμεσα στον σκληρό κόσμο τριών ανδρών όπου απαγορεύεται κάθε ανθρώπινο συναίσθημα. Μια ηθική και μια φιλοσοφία ανάλογη της ηθικής και των ηθών των επιχειρησιακών συναλλαγών, όπου το κέρδος είναι η απόλυτη προτεραιότητα και το μέτρο της επιτυχίας. Όμως οι ήρωες του Βούβαλου έχουν αλήθεια μέσα τους και παρά το πρώτο τους επίπεδο που σχετίζεται με την αγωνία για χρήμα -που ταυτίζεται στη φιλοσοφία και της δική μας καπιταλιστικής «ευρωπαϊκής» ζωής – υπάρχει και η αγωνία αληθινών ψυχών που πάλλονται να βρουν νόημα για να υπάρξουν σ’ ένα σύστημα που συνεχώς τις αποβάλλει. Το έργο είναι αισιόδοξο αφού στην τελική μεγάλη μάχη μεταξύ προδοσίας και πραγματικής φιλίας, αλήθειας και ψέματος, ζωής και θανάτου επικρατεί η απροσποίητη αγάπη έστω και μ’ έναν χαμένο «θησαυρό».
Θανάσης Σαράντος

Έγραψαν για την παράσταση

«…Οι 3 ηθοποιοί ενσαρκώνουν τους ιδιαίτερους ήρωες του Μάμετ αναδεικνύοντας τις λεπτές αποχρώσεις των χαρακτήρων, κάτι ανάμεσα σε μικροαπατεώνες δίχως αξία και τραγικούς ήρωες μιας αδυσώπητης καθημερινότητας, κάνοντας ερμηνεία καριέρας…»
Νόρα Ράλλη, Εφημερίδα των Συντακτών

«…Ο Θανάσης Σαράντος μεγαλουργεί επί σκηνής. Μεστός, όλο νόημα και ποιότητα, στην εμφάνισή του, δεν σκηνοθετεί απλώς, αλλά ερμηνεύει τη λεπτή ισορροπία ανάμεσα στην οπτική του εξωτερικού παράγοντα (βλ. σκηνοθέτη) και τη μεταφορά αυτής στο θεατρικό στερέωμα με πρωταγωνιστικό ρόλο. Για το εξαιρετικό αυτό αποτέλεσμα της παράστασης απαιτούνταν η συνύπαρξη στους ρόλους προσώπων με θεατρική παιδεία και ποιότητα χαρακτήρων. Και τα δύο αυτά στοιχεία το έργο τα εντόπισε στους ηθοποιούς Χριστόδουλο Στυλιανού (ερμηνεύει το ρόλο του Ντον) και Πάρη Σκαρτσολιά (ερμηνεύει το ρόλο του Μπομπ)…». Αντώνης Χαριστός, ΤΕΤΡΑΓΩΝΟ

«…Εκπληκτικοί ηθοποιοί και οι τρεις τους. Τέλεια διανομή! Και η σκηνοθεσία ρυθμική, σαν μουσικό συγκρότημα δρόμου μέσα στο κλειστοφοβικό μαγαζί ενός παλιατζή που ονειρεύεται πλούτη και μεγαλεία αλλά δεν ξεχνάει να αγαπάει τις καταδικασμένες ψυχές σαν κι ελόγου του…».
Κωνσταντίνος Μπούρας, ΓΡΑΦΕΙΝ

Ταυτότητα παράστασης
«Αμερικάνικος Βούβαλος» του David Mamet

Μετάφραση: Δημήτρης Τάρλοου
Σκηνοθεσία-Φωτισμοί: Θανάσης Σαράντος
Σκηνικό- Κοστούμια: Άση Δημητρολοπούλου
Μουσική-Ήχοι: Κωνσταντίνος Ευαγγελίδης
Βοηθός σκηνοθέτη: Δημήτρης Κακαβούλας
Επιμέλεια κινήσης: Αυγουστίνος Κούμουλος
Βοηθός σκηνογράφου: Φανή Παϊτάκη
Φωτογραφίες: Κωνσταντίνος Λέπουρης
Τρέιλερ: Στέφανος Κοσμίδης
Σύμβουλος δραματουργίας: Μάρκος Τσούμας
Παραγωγή: Ηθικόν Ακμαιότατον ΑΜΚΕ
Εκτέλεση Παραγωγής: ΘέατροMetropolitan
Παίζουν με σειρά εμφάνισης: Χριστόδουλος Στυλιανού (Ντον), Πάρης Σκαρτσολιάς (Μπομπ), Θανάσης Σαράντος (Δάσκαλος)
Πού: ΘέατροMetropolitan
Πότε: Παρασκευή και Σάββατο 4,5,11 και 12 Νοεμβρίου στις 21:00 και Κυριακή 6,13 Νοεμβρίου στις 19:00

Εισιτήρια: από 12 ευρώ, ηλεκτρονικά στο viva.gr& καθημερινά στο ταμείο του Metropolitan: TheUrbanTheater (Βασ. Όλγας 65 & Φλέμινγκ 2), τηλ. 2311 284773

Διάρκεια: 95’

Ακατάλληλο για ανηλίκους

Η παράσταση επιχορηγήθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Χορηγοί επικοινωνίας:

FM100, TV100, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, Makthes.gr, Velvet 96,8 fm, Zoo 90,8fm, Τρανζίστορ 100,3fm, Kulturosupa.gr, Karfitsa.gr, Thesstoday.gr, GrTimes.gr, Tetragwno.gr, Artic.gr, Thes.gr, Τhessculture.gr, φιλμ νουάρ, Lavart.gr, Τύπος Θεσσαλονίκης, TyposThes.gr, Cosmopoliti.com, Polismagazino, Βεργίνα τηλεόραση