Οι Θεματοφύλακες της Δημοκρατίας: από τη Σκέψη στη Δράση

Think Tanks, ΜΚΟ και Κοινωνία των Πολιτών – από το Dukakis Center του ACT και τη Διεθνή Διαφάνεια Ελλάδος

Δευτέρα 13 Μαΐου 2019, 18:00
Public Συντάγματος, Αθήνα

Εκπρόσωποι think tanks, ΜΚΟ, οργανώσεων και ενώσεων της κοινωνίας των πολιτών θα συμμετάσχουν στην εκδήλωση «Οι Θεματοφύλακες της Δημοκρατίας: από τη Σκέψη στη Δράση» που οργανώνει το Μichael and Kitty Dukakis Center for Public and Humanitarian Service του ACT – American College of Thessaloniki και η οργάνωση Διεθνής Διαφάνεια Ελλάδας / Transparency International Greece, τη Δευτέρα 13 Μαΐου, στις 18:00, στο Public Συντάγματος στην Αθήνα.
Η εκδήλωση συνεχίζει τον διάλογο που έχει ανοίξει το Dukakis Center σχετικά με τους θεσμούς, τις πρακτικές και το μέλλον της δημοκρατίας, και πραγματοποιείται με την ευκαιρία της συμπλήρωσης των 20 χρόνων από την ίδρυση του Κέντρου. Σε μια περίοδο ιδιαίτερου ενδιαφέροντος και ανησυχίας για το μέλλον της δημοκρατίας στην Ευρώπη, η εκδήλωση διερευνά τη θεμελιώδη αλληλεξάρτηση κοινωνίας των πολιτών και δημοκρατίας, και τον ρόλο που έχουν αναλάβει θεσμοί και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών για την προστασία της. Σε ένα παγκόσμιο πολιτικό περιβάλλον, με τη δημοκρατία να βάλλεται, τα ερωτήματα είναι καίρια:

– Πώς μπορούν να ενισχυθούν οι δημοκρατικοί θεσμοί;
– Δικαιολογημένα θεωρούμε τα think tanks και την κοινωνία των πολιτών θεματοφύλακες της δημοκρατίας;
– Απειλείται αυτός ο ρόλος από την άνοδο του αυταρχικού λαϊκισμού;
– Ειδικά ως προς την Ελλάδα με τη μακρά ιστορία κοινωνικού ακτιβισμού, πόσο σαφείς και ισχυροί είναι οι δεσμοί μεταξύ της κοινωνίας των πολιτών και της κοινωνίας γενικότερα;
– Υπάρχει ξεχωριστός ρόλος για τα μέσα ενημέρωσης και τους υποστηρικτές αυτής της προσπάθειας;

Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Dr. James McGann, Director of the Think Tanks and Civil Societies Program, Lauder Institute, University of Pennsylvania.
Ο James G. McGann είναι Λέκτορας Διεθνών Σπουδών στο Lauder Institute, και συνεργάτης του Fels Institute of Government στο University of Pennsylvania, αφού υπηρέτησε ως Υποδιευθυντής του προγράμματος Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου. Έχει διατελέσει Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ξένων Διπλωματών και Υποδιευθυντής του Institute of Politics στο Kennedy School of Government, ενώ εργάστηκε και στο Pew Charitable Trusts. Είναι εκδότης του ετήσιου Global Go To Think Tank Index. Το τελευταίο του βιβλίο τιτλοφορείται The Fifth Estate: Think Tanks Public Policy and Governance (Brooking, 2016).

Στη συζήτηση συμμετέχουν οι: Αμαλία Ζέππου, Αντιδήμαρχος Κοινωνίας των Πολιτών και Καινοτομίας του Δήμου Αθηναίων, Νίκος Βέττας, Γενικός Διευθυντής ΙΟΒΕ, Επαμεινώνδας Φαρμάκης, Human Rights 360, Όλγα Δασκάλη, Κοινότητα Μεσολογγίου, Θοδωρής Γεωργακόπουλος, διαΝΕΟσις, Στέφανος Λουκόπουλος, Ιδρυτής Vouliwatch, Γιώργος Σιάκας, Διευθυντής της Μονάδας Ερευνών Κοινής Γνώμης και Αγοράς, Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτου Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Η εκδήλωση θα είναι ανοιχτή στο κοινό. Η γλώσσα εργασίας θα είναι η αγγλική.
Για περισσότερες πληροφορίες:

[email protected].