Οι Έλληνες του 2019

Γράφει ο Νίκος Μουρατίδης

Δεν ξέρω αν είναι καλή ή μέτρια η σοδειά, αλλά όσο κι αν έστυψα το μυαλό μου αυτά τα ονόματα μου ήρθαν. Έψαξα να θυμηθώ ποιοι άνθρωποι δούλεψαν, παρήγαγαν έργο και μας έδωσαν χαρά, ευχαρίστηση, αισθητική και ψυχική ανάταση. Δεν θέλω να μιλήσω πάλι για τους Έλληνες που με το έργο τους μας κάνουν περήφανους στο εξωτερικό. Εδώ ήθελα να δω τι γίνεται…

ΟΚ, ο Γιώργος Λάνθιμος, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, ο Στέφανος Τσιτσιπάς, κάποιοι ακόμα αθλητές, ο Θόδωρος Κουρεντζής, η Μαίρη Κατράντζου δουλεύουν έξω και χαιρόμαστε που είναι δικά μας παιδιά- και σκίζουν.

Εντός των συνόρων ποιοι ξεχώρισαν μέσα στο 2019;

Γιάννης Μακριδάκης: Ο συγγραφέας που μας είχε εντυπωσιάσει όλους με τα γραφτά του, αλλά και με τον τρόπο που ζει, επανήλθε με νέο βιβλίο που έχει τίτλο, “Οι βάρδιες των πουλιών”.

Χρήστος Λούλης: Τόσο με την παράσταση «Ο χορός της φωτιάς» όσο και με την ερμηνεία του στην ταινία του Κώστα Γαβρά Adults in the room, απέδειξε πως είναι ηθοποιός μεγάλης κλάσης.

Γιώργος Κουμεντακης: Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, που με τις επιλογές του «ζωντάνεψε» μια ξεχασμένη σκηνή μας.

Δημήτρης Παπαϊωάννου: Με καινούργιο «σπίτι» του το Μέγαρο Μουσικής και την παράσταση του Ο μεγάλος δαμαστής, εξακολουθεί να είναι κορυφαίος.

Άννα Μυκωνίου: Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος του Κέντρου Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, η ψυχή για το «Φεστιβάλ Επταπυργίου»

Βασίλης Κεκάτος: Ο σκηνοθέτης από την Κεφαλονιά που κέρδισε τον Χρυσό Φοίνικα μικρού μήκους στις Κάννες, για την ταινία του «Η Απόσταση Ανάμεσα στον Ουρανό κι Εμάς».

Γιώργος Ξένος: Με τριπλή εκθεσιακή παρουσία στη Θεσσαλονίκη, ο Γιώργος Ξένος είναι ο σπουδαίος σύγχρονος εικαστικός καλλιτέχνης μας.

Βασιλική Καραγιάννη: Η διακεκριμένη σοπράνο που πρωταγωνίστησε στην όπερα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής «Οι γάμοι του Φίγκαρο», του Μότσαρτ, που παρουσιάστηκε στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος του ΚΠΙΣΝ, και έκανε τους πάντες να ασχοληθούν μαζί της.

Επίσης η ……

Η συνέχεια με τα υπόλοιπα πρόσωπα του 2019 εδώ https://bit.ly/2R52vSj