Οδυσσέας Σταμούλης: «Η εξουσία δεν δίνει για την Τέχνη δεκάρα τσακιστή»

Συνέντευξη στον πολύ γνωστό κι αγαπημένο ηθοποιό ΟΔΥΣΣΕΑ ΣΤΑΜΟΥΛΗ.

Κύριε Σταμούλη, τη σεζόν αυτή πρωταγωνιστούσατε, έως το lockdown, με ένα μεγάλο θίασο στο αριστούργημα της Αγκάθα Κρίστη «Ο Απρόσκλητος Επισκέπτης», στο θέατρο «Eliart». Μιλήστε μας για το έργο… «Και λίγα να πω, θα προδώσω πολλά. Γι’ αυτό το μόνο που θα αποκαλύψω είναι ότι πρόκειται για μία θαυμάσια δουλειά με εξαιρετικούς συναδέλφους».

Και τώρα με το κλείσιμο των θεάτρων τι; «Ο τρόπος που κλείσανε τα θέατρα επιβεβαίωσε για άλλη μία φορά ότι η εξουσία δεν δίνει για την Τέχνη δεκάρα τσακιστή. Προφανώς η Τέχνη τούς είναι χρήσιμη μόνο όταν εξυπηρετεί την προβολή του “κυβερνητικού” έργου. Λαμπερές πρεμιέρες, φωτογραφίες, κάμερες και μετά σιωπή. Αυτοί που έχουν τις τύχες μας στα χέρια τους, μάλλον δεν συνηθίζουν να πηγαίνουν στο θέατρο. Δεν έχουν νιώσει ποτέ τη συγκίνηση που δίνει η σκοτεινή αίθουσα τη στιγμή που στη σκηνή παλεύουν ζωντανοί άνθρωποι. Σε κάθε περίπτωση, μιλάμε για το χώρο που δεν έχει κανένα κρούσμα. Κατά τα λοιπά νιώθω άδειος και απογοητευμένος».

Μικρός δίνατε παραστάσεις για την οικογένεια, με τον αδελφό σας που επίσης είναι ηθοποιός; «Συμμετείχαμε σε κάποιες σχολικές παραστάσεις στο Δημοτικό και κάναμε συναυλίες σαν πιτσιρίκια που ήμασταν τότε, για τα κοριτσάκια της γειτονιάς».

Η σχέση σας μαζί του; είναι ο πιο επιστήθιος άνθρωπός σας; «Αν και θεωρείται αυτονόητο ότι δύο αδέρφια πρέπει να είναι αγαπημένα, αυτό συνήθως δεν συμβαίνει. Εμείς όμως ήμαστε εξαίρεση. Θα μπορούσα να πω ότι ήμαστε δύο πολύ αγαπημένα αδέρφια».

Τι σας έκανε να επιλέξετε την υποκριτική και να την υπηρετήσετε έως σήμερα; «Όταν ήμουν στο τέλος της εφηβείας τα όνειρα επιτρεπόντουσαν… Έχοντας λοιπόν διάθεση να εκφραστώ ως έφηβος, την έψαξα κατ’ αρχήν και στη συνέχεια την πραγματοποίησα στο χώρο της υποκριτικής».

Σας αντάμειψε η απόφασή σας αυτή; «Αν ψάχνεις για ανταμοιβή ήδη ξεκινάς λάθος»..!

Υπάρχουν φιλίες ή και πισώπλατα μαχαιρώματα στη δουλειά σας; Χάσατε ρόλο από συνάδελφό σας που σας έκανε τον φίλο; «Αυτό δεν το ξέρω γιατί όποιος και να ήταν, ήταν πολύ καλός στο… πισώπλατο. Πάντως αντιπαλότητες υπάρχουν όπως σε κάθε δουλειά, στη συγκεκριμένη δεν συμβαίνει κάτι παραπάνω».

Βλέπουμε τους ίδιους και τους ίδιους καλλιτέχνες στα σήριαλ, στο θέατρο, δηλαδή έχουν συνεχώς δουλειά σε μια δύσκολη περίοδο. Μου κάνει εντύπωση …λες και ανήκουν σε κάποια κλίκα; Υπάρχουν κλίκες που σε προωθούν; «Ότι έχω κάνει το κατάφερα μόνος μου. Δεν ανήκα ποτέ σε καμία κλίκα οπότε δεν μπορώ να ξέρω αν υπάρχουν».

Είστε ένας ωραίος και γοητευτικός άνδρας, αυτό ήταν στα συν για να σας δίνουν δουλειά; «Όσο θετικό άλλο τόσο αρνητικό».

Αποφοιτήσατε με άριστα από τη Σχολή του Εθνικού και ταυτόχρονα τελειώνατε τη Φιλοσοφική, αλλά σταματήσατε. Τι συνέβη και πριν λίγα χρόνια επανακάμψατε και πήρατε και το πτυχίο σας μάλιστα; Γεγονός άκρως τιμητικό για εσάς. «Δεν έχω να αφήσω τίποτα άλλο στο γιό μου παρά μόνο τίτλους σπουδών. Γι’ αυτό ήθελα να ολοκληρωθεί αυτός ο κύκλος».

Έχετε πρωταγωνιστήσει σε πολλά σήριαλ, αλλά και σε θεατρικά. Η πιο καλή σας ανάμνηση από ποια συνεργασία; «Από την τελευταία πριν σταματήσουμε, στο «Ο Απρόσκλητος Επισκέπτης», όπως πρέπει να γίνεται πάντα. Η Τέχνη είναι κάτι που κοιτάει πάντα το παρόν και προβάλλεται στο μέλλον».

Πιστεύετε στη δύναμη που έχει η τηλεόραση για την ανέλιξη στο επάγγελμά σας; «Η δύναμη αυτή είναι προωθητική όμως πολλές φορές μπορεί να αποδειχτεί ανασταλτική π.χ. με την τυποποίηση κλπ».

Περνάμε στην εποχή μας διπλή κρίση. Πανδημία και οικονομικά. Θα ενδίδατε σε κάποιον ρόλο που δεν τον πιστεύατε, αν η αμοιβή ήταν καλή; «Αν εννοούμε σε μία δουλειά που χαρακτηρίζεται «σκουπίδι», όχι. Κατά τα άλλα μία καριέρα περιλαμβάνει πάντα και κάποιες υποχωρήσεις».

Η εμπειρία σας, όταν παίξατε στην Επίδαυρο; «Αυτό περιγράφεται μόνο με ποίηση.. «όποιος κατέχει αυτό το μυστικό ποτέ του δεν πεθαίνει»».

Ο Οδυσσέας τι εκτιμά και τι απεχθάνεται στις ανθρώπινες σχέσεις; Τι ονειρεύεται; Και με τι μότο αντιμετωπίζει τις δυσκολίες; «Όποιος εκτιμά ή απεχθάνεται θεωρεί τον εαυτό του το κέντρο του κόσμου. Λες και οι άλλοι είναι τα ενεργούμενά μας… Τι να πω δηλαδή; Κοινοτυπίες του τύπου «απεχθάνομαι το ψέμα», και «εκτιμώ τη φιλία»;.. Αυτά είναι αυτονόητα! Από την άλλη αυτό που ονειρεύομαι είναι να πάρω σύνταξη. Αντιμετωπίζω τις δυσκολίες με το κλισέ «ότι δεν σε σκοτώνει, σε κάνει πιο δυνατό».

Και τώρα με την καραντίνα; «Γράφω σβήνω, ξαναγράφω.. Ελπίζω να καταλήξω κάποτε ότι όλα αυτά αξίζει να εκδοθούν».

«Ηθοποιός σημαίνει σκληρή και αδιάκοπη δουλειά. Πάνω στη σκηνή προσπαθώ να επικοινωνώ με τους συναδέλφους μου και τότε εξασφαλίζεται και η επικοινωνία με το κοινό».

Βιογραφικό

O Οδυσσέας Σταμούλης είναι ένας λαμπρός ηθοποιός, χαμηλών τόνων. Με τον αδελφό του επίσης ηθοποιό Ισίδωρο Σταμούλη, όχι μόνον μοιάζουν, αλλά διατηρούν και τις καλύτερες σχέσεις. Ο Οδυσσέας αποφοίτησε από τη Σχολή του Εθνικού με άριστα, ταυτόχρονα με τις σπουδές του στην Φιλοσοφική Αθηνών, τις οποίες και διέκοψε. Όμως πριν λίγα χρόνια επανέκαμψε και πήρε και το πτυχίο της Φιλοσοφικής! Έχει πρωταγωνιστήσει σε πολλές τηλεοπτικές σειρές και σε θεατρικά. Τελευταία προ καραντίνας, συμμετείχε στην αξιόλογη παράσταση του θεάτρου «Eliart» «Ο Απρόσκλητος Επισκέπτης» της Αγκάθα Κρίστη. Όπως όλοι οι ηθοποιοί είναι πολύ πικραμένος με το lockdown των θεατρικών σκηνών, που κάθε άλλο παρά μετέδιδαν κορωναϊό…

ΠΗΓΗ: Βραδυνή της Κυριακής από τη δημοσιογράφο ΤΙΝΑ ΣΓΟΥΡΟΠΟΥΛΟΥ