«Ξαστεριά» Θέρμης

Με μεγάλη επιτυχία ο Σύλλογος Φίλων Κρητικής Παράδοσης «Ξαστεριά» Θέρμης πραγματοποίησε και φέτος την υπαίθρια αποχαιρετιστήρια εκδήλωση «Ξαστεριάς Ξετελέματα» την Τετάρτη 19 Ιουνίου στις 9 μμ στην Πλατεία Παραμάνα της Θέρμης.

Η συγκεκριμένη εκδήλωση ήταν μια ιδιαίτερη ευκαιρία να παρακολουθήσουν όλοι την παρουσίαση των μουσικοχορευτικών τμημάτων του Συλλόγου και να διασκεδάσουν.

Ήταν η πιο ξεχωριστή βραδιά για όλους τους φίλους που στηρίζουν το Σύλλογο σε κάθε του βήμα …

Έπειτα, το Σάββατο 22 Ιουνίου 2019 στις 20:00 στο αίθριο του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού πραγματοποιήθηκε η μουσικοχορευτική εκδήλωση με θέμα:
«Δεν τον φοβάμαι το Θεό, αυτός καταλαβαίνει και συχωρνάει. Τους ανθρώπους φοβάμαι. Αυτοί δεν καταλαβαίνουν και δε συχωρνούν».

Παρά τη ζεστή βραδιά, στις 22 Ιουνίου οι παρευρισκόμενοι απόλαυσαν υπέροχους κρητικούς σκοπούς και τραγούδια από μουσικούς με αγάπη περισσή και μεράκι, όμορφους χορούς από δεξιοτέχνες χορευτές αλλά και κρητικές σπιτικές λιχουδιές από τη χορευτική ομάδα ενηλίκων του Συλλόγου Φίλων Κρητικής Παράδοσης «Ξαστεριά» Θέρμης.

Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού και το Σύλλογο Φίλων Κρητικής Παράδοσης «Ξαστεριά» Θέρμης, με αφορμή την περιοδική έκθεση «Καζαντζάκης και Βυζάντιο: η αναζήτηση του θείου» που παρουσιάζεται στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού (αίθουσα πολλαπλών χρήσεων «Ευτυχία Κουρκουτίδου – Νικολαΐδου») έως τις 15 Σεπτεμβρίου.
Η κρητική καταγωγή, η πολυεπίπεδη συγγραφή και η πολυποίκιλη ενασχόληση με το Θείο Δράμα και με τον άνθρωπο έκαναν τον Νίκο Καζαντζάκη έναν από τους πλέον αγαπημένους και αναγνωρίσιμους συγγραφείς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

«Δεν ελπίζω τίποτα, δεν φοβάμαι τίποτα. Είμαι λεύτερος» γράφει η επιτύμβια στήλη στον τάφο του στο Ηράκλειο Κρήτης. Ένα τρίπτυχο που συμπυκνώνει τη ζωή και το έργο του μεγάλου δημιουργού.

Οι σύγχρονοι μελετητές και στοχαστές του έργου του σήμερα λένε πως «Υπάρχει στον κόσμο τούτον ένας μυστικός νόμος – αν δεν υπήρχε, ο κόσμος θα ‘ταν από χιλιάδες χρόνια χαμένος – σκληρός κι απαραβίαστος: το κακό πάντα στην αρχή θριαμβεύει και πάντα στο τέλος νικάται».

Την επιμέλεια της εκδήλωσης είχε η γραμματέας του Συλλόγου, Χριστίνα Παλακίδου σε συνεργασία με τον χοροδιδάσκαλο Βαγγέλη Γιαννακάκη και όλους τους συντελεστές.