Νικήτας και Αλεξάνδρα Μεντώρος: Σας παρουσιάσουμε τα τέσσερα παιδικά τους βιβλία

ASPIDA RADIO Greek Radio Station New York, USA Facebook | Youtube | Instagram | Twitter | TuneIn | Live24 |

Να σας καλωσωρίσουμε στην σελίδα μας. Σήμερα θα σας παρουσιάσουμε τέσσερα παιδικά βιβλία σχεδιασμένα και εικονογραφημένα απο ένα ζευγάρι που ζεί μόνιμα στην Νέα Υόρκη με Ελληνικές ρίζες.

Πάμε να τους γνωρίσουμε και να μάθουμε για αυτά τα παιδικά βιβλία που οι πρωταγωνιστές είναι τα ίδια τους τα παιδιά.

Θα ήθελα να μου πείτε λίγα λόγια για εσάς. Ας ξεκινήσουμε με την Αλεξάνδρα.

Αλεξάνδρα: Γεια σας είμαι η Αλεξάνδρα Μεντώρος. Γεννήθηκα στην Αθήνα και μεγάλωσα εκεί. Τα παιδικά μου χρόνια ήταν πολύ όμορφα. Θυμάμαι την εποχή που ήμουν εγώ παιδί να παίζω έξω με την μπάλα παρέα με τα παιδία της γειτονιάς μέχρι που μας φώναζαν οι γονείς. Ακόμα θυμάμαι να ακούω πολύ μουσική στο ραδιόφωνο. Δεν είχα ασχολήθει ποτέ με την  συγγραφή παιδικών βιβλίων. Μου έρχονται αναμνήσεις που ήμουν με παιδιά αλλά μονό να παίζω μαζί τους και να τα διασκεδάζω φτιάχνοντας φανταστικές ιστορίες εκείνη τη στιγμή. Το 2009, τελείωσα με άριστα την σχολή των Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας στο τεχνικό επαγγελματικό ίδρυμα της Καστοριάς. Στη συνέχεια σκέφτηκα να κάνω κάποιο μεταπτυχιακό αλλά δεν πρόλαβα διότι πήγα στην Αμερική για να δώ το τότε αγόρι μου για διακοπές οι οποίες διέρκησαν για πάντα αφού στην πορεία έγινε άντρα μου και τώρα να έχουμε δύο υπέροχα παιδία οι οποίοι είναι και οι πρωταγωνιστές των βιβλίων μας. Αλλά και το Ασπίδα Ράδιο που χτίσαμε σιγά σιγα με μεράκι μια που και οι δύο μας λατρεύουμε τη μουσική.

Σε ευχαριστώ Αλεξάνδρα, πες μας και εσύ Νικήτα;

Νικήτας: Γεια σας και απο εμένα. Εγω είμαι ο Νικήτας ο άντρας της Αλεξάνδρας. Γεννήθηκα στην Νέας Υόρκης απο έλληνες γονείς που είχαν γεννηθεί στην Κεφαλονιά γιαυτό και το τέταρτο μας βιβλίο είναι γραμμένο πάνω στα αξιοθέατα του νησιού. Θυμάμαι τα παιδικά μου χρόνια να είναι ξένιαστα και με πολύ παιχνίδι στην γειτονία με τους φίλους μου. Απο μικρός ο πατέρας μου όμως ήθελε να ασχοληθώ με την μουσική γιατι και εκείνος ήταν μουσικός μια που έπαιζε κιθάρα και μποζούκι. Ο πατέρας μου τότε είχε την δική του ορχήστρα και ήθελα να ασχοληθώ με αυτό. Έτσι πήγα στο μουσικό σχολείο και έμαθα έξι διαφορετικά  πνευστά όργανα το οποίο μου έδωσαν την ευκαιρία να παίζω παρέα με τον πατέρα μου και να έχω πολλές συμμετοχές στην φιλαρμονική της ομογένειας που λεγότα τότε ΠανΚύπριος. Μέτα πήγα σε επαγγελματικό σχολείο για υπολογιστές αλλά και ψυκτός τις οποίες τελείωσα με επιτυχία. Αφού ολοκλήρωσα τις σπουδές μου εργάστηκα σε πολλά δικηγορικά γραφεία μέχρι 2009 που έπαισε η οικονομία της Αμερικής και τοτε πήρα την απόφαση να ανοίξω το δικό μου εστιατόριο παρέα με τον φίλο μου. Μετά το 2015, εγώ και η γυναίκα μου δημιουργίσαμε το Ασπίδα Ράδιο μια που μου άρεσε και εμένα πολύ η μουσική, αυτό που ήθελα μέσα από αυτό ήταν ένα ελληνικό ραδιοφωνό που θα διασκεδάζε τον κόσμο με την Ελληνική μουσική. Όσο για τα βιβλία ποτε δεν το είχα στο μυαλό μου ότι θα γινω συγγραφέας.

Μια που μου είπατε και οι δύο ότι δεν είχατε ασχοληθεί ποτέ με την συγγραφή, πως πήρατε την απόφασή να ασχοληθείτε με τα παιδικά βιβλία που έχουν έναν αρκετά απαιτητικό κοινό;

Αλεξάνδρα: Όπως είπαμε και πριν δεν μας είχε περάσει ποτέ απο το μυαλό να γίνουμε συγγραφείς παιδικών βιβλίων μιλάω και για τους δυο μας. Όταν όμως τα παιδιά ήρθαν στη ζωή μας έπρεπε να κάνουμε πολλά πράγματα για αυτά και έτσι ηπήρχε πάντα ένα μικρό τρέξιμο. Ώσπου μια μέρα και δεν πέρασε πολύς καιρός απο τότε που μου είπε ο σύντροφός μου ως ιδέα, να φτιάξουμε ένα παιδικό βιβλίο με πρωταγωνιστές τα παιδιά μας. Να πω την αλήθεια η ιδέα με ενθουσίασε. Αλλά θα δώσω τον λόγο σε εκείνος να μας πει ακριβώς τη σκέφτηκε τοτέ.

Νικήτας: Σε ευχαριστώ. Ας εξηγήσω τι έγινε τότε. Πάντα σε κάθε μας στιγμή μαζί τραφούσαμε φωτογραφίες και διάφορα τοποία. Μετά τον θάνατο του πατέρα μου το 2022 μου γενήθηκε η ιδέα να φτιάξουμε κάτι για τα παιδιά. Στην αρχή σκέφτηκα ένα άλμουμ φωτογραφιών αλλά το θεώρησα πολύ συνηθησμένο γιατι ήθελα να συνδέσω τις φωτογραφίες των τοποίων με τα παιδια μας. Έτσι σκέφτηκα να φτιάξουμε ένα παιδικό βιβλίο με πρωταγονιστές τα παιδιά μας. Το είπα στην γυναίκα μου και εκείνη ενθουσιάστηκε. Ήταν λίγο δύσκολο στην αρχή να συνδέσεις το σενάριο με αληθινούς ήρωες και τοποία αλλά θέλω να πιστεύω ότι το καταφέραμε σε ένα βαθμό. Με αυτό τον τρόπο λοιπόν και οι δυο μας μαζί γράψαμε την πρώτη μας ιστορία με αληθινά τοποία και ήρωες όπως είπα πριν τα ίδια μας τα παιδιά. Σαν ενα όμορφο δώρο αλλά και ενθίμιο για την οικογενειά μας. Το πρώτο μας που είναι “Οι Περιπέτειες του Χαρταετού στην Μεγάλη Μόλη” το οποίο αφιέρωσα με την συγκατάθεση της Αλεξάνδρας στην μνήμη του πατέρα μου Νικόλαο Μεντώρο φτάχτηκε με αρκετή προσέγγιση για τα παιδιά όπως και τα επόμενα μας βιβλία.

Πως σας ήρθε η έμπνευση για το πρώτο σας παιδικό βιβλίο “Οι Περιπέτειες Του Χαρταετού Στην Μεγάλη Πόλη”;

Αλεξάνδρα: Δεν μπορώ να πώ ότι την έγγραψα μόνη μου την ιστορία αυτή αλλά την γραψάμε μαζί όπου ο ένας συμπλήρωνε τον άλλον. Να πω ότι σε αυτό το βιβλίο ήμασταν αρκετα διστακτικοί, αν θα άρεσε σε όλους τους ανθρώπου και κυριώς στα παιδιά. Θυμάμαι μέχρι να το ολοκληρώσουμε είχαμε αρκετό άνχος καθώτι πρωτάρήδες σε αυτό τον χώρο.

Νικήτας: Να συμπληρώσω ότι χρειάστηκε αρκετός καιρός μέχρι να προσαρμόσουμε το σενάριο με την εικονογράφηση. Γιατι η συγκεκριμένη ιστορία αναφέρετε στα αξιοθέατα της Νέας Υόρκης.

Υπάρχουν συγγραφείς ή βιβλία που σας είχαν επηρεάσει ως προς την συγγραφή των δικών σας βιβλίων;

Νικήτας: Όχι. Εμείς δεν κοιτάξαμε την συγγραφή άλλων βιβλίων. Αυτό που πραγματικά θέλαμε ήταν να καταφέρουμε να συνδέσουμε την φανταστική μας ιστοριά με αληθινά τοποία και πραγματικούς ήρωες που είναι τα παιδιά μας.

Αλεξάνδρα: Βασικά ο στόχος μας ήταν να δώσουμε στον κόσμο να γωρίσει τοποία μέσα απο τα βιβλία μας. Να δώσω ένα παράδειγμα κάποιος που δεν έχει ταξιδέψει ποτέ στην Νέα Υόρκη να μπορέι να την επισκεφτεί μέσα σπο τις σελίδες του παιδικού μας βιβλίου. Με αυτό τον τρόπο θέλαμε να δώσουμε σε μικρούς και μεγάλους την ευκαιριία να γνωρίσουν τα ποιό σημαντικά αξιωθέατα της Νέας Υόρκης μέσα απο την ιστορία “Οι Περιπέτειες Του Χαρταετού Στην Μεγάλη Πόλη”.

Νικήτας: Να πώ ότι το ίδιο μπορεί να κάνει κάποιος με το να διαβάσει τα επομενά μας βιβλία που γρράψαμε “Οι Περιπέτειες Στο Πουέρτο Ρίκο. Το Μυστήριο του Χαμένου Θησαυρού” και το “Οι Περιπέτειες στην Κεφαλονία. Ψάχνοντας το πλοίο του Οδυσσέα”.

Τι μοναδικό έχουν τα παιδικά βιβλία;

Αλεξάνδρα: Αυτό που είναι μοναδικό στα παιδικά μας βιβλία κατά την γνώμη μου είναι να τραβάνε το ενδιαφέρον του αναγνώστη.

Νικήτας: Πιστεύω σε ένα σημείο το καταφέραμε αυτό μέσα απο την εικονογράφηση.

Σε ποιά ηλικία απευθύνονται τα παιδικά σας βιβλία;

Αλεξάνδρα: Εγω πιστεύω ότι η ηλικία δεν παίζει κάποιο ρόλο στα παιδικά βιβλία γιατί πολλές φορές τα διαβάζουμε εμείς οι γονείς στα παιδιά μας.

Νικήτας: Να με συγχωρέσεις καλή μου αλλά εγω έχω αντίθετη γνώμη. Τα βιβλία μας γράφτηκαν για τις ηλικές πέντε χρονών και πάνω όταν τα παιδια αρχίζουν να καταλαβαίνουν. Εν μέρη συμφωνώ σε αυτό που λές να τα διαβάζουμε εμεις ως γόνεις αλλά αυτό που κάναμε παρέα και ενοοώ τα παιδικά βιβλία τα φτιάξαμε για όλες τις ηλικίες γιατι είναι ένα είδος ξενάγησης των περιοχών.

Αλεξάνδρα: Έχεις δικιο σε αυτό που λες. Δε το είχα σκεφτεί καθόλου αυτο.

Ας περάσουμε στην επόμενη ερωτησή μας πόσο καιρό χρειάζεστε για την συγραφή και την ολοκλήρωση ενος παιδικού βιβλίου;

Με μια φωνή θα σου απαντήσουμε περίπου ενα μήνα.

Με ποιό τρόπο εκδίδετε τα βιβλία σας μέσω εκδοτικου οίκου ή αυτοέκδοση;

Αλεξάνδρα: Στην αρχή ψάχναμε εκδοτικό οίκο αλλά ήταν δύσκολο να βρούμε.

Νικήτας: Εγω θα σας πω ότι με αρκετό ψάξιμο. Καταλήξαμε στην αυτοέκδοση μέσω Amazon και γιατί αυτό; Γιατί θέλαμε τα παιδικά μας βιβλία να ταξιδέψουν σε όλο τον πλανήτη. Ετσί τουλάχιστον το είδαμε εμείς. Σώστά Αλέξανδρα;

Αλεξάνδρα: Πολύ σωστά Νικήτα μου. Επειδή είχε τύχη μια περίπετωση σε μένα που ήθελα ένα βιβλίο από την Ελλάδα μέσα απο έναν εκδοτικό οικό δυστηχώς όμως δεν καταφερα να το έχω στα χέρια μου γιατι δε το έστελναν στο εξωτερικό. Γι’ αυτό και ψάχναμε να βρούμε έναν τρόπο για να μπορούν όλοι σε οποια χώρα και αν είναι να μπορούν να πάρουν τα παιδικά μας παραμύθια.

Ποιές ερωτήσεις κάνετε στον ευατό σας όταν σχεδιάζετε ένα καινούργιο βιβλίο;

Αλεξάνδρα: Ας ξεκινήσω εγώ και να σας πω ότι πρώτον μου έρχεται στο μυαλό αν το παραμύθι μας θα αρέσει στους μικρούς μας φίλους και δεύτερον αν η ιστορία μας θα αγγίξει τόσο τους μικρούς όσο και τους μεγάλους αναγνώστες.

Νικήτας: Έγω απο την δική μου μεριά να σας πω το ίδιο δηλαδή αν η ιστορία μας θα είναι αρκετά ελκυστική για τους αναγνώστες και ποιο συγκεκριμένα στους ανθρώπους που αγαπούν τα βιβλία γιατί οι ιστορίες μας είναι μικρά ταξίδια μέσα από τις περιπέτειες των άτακτων παιδιών.

Τι είναι αυτό που σας αρέσει να κάνετε όταν δεν ασχολήστε με την συγγράφη, δηλαδή πως περνάτε τον ελεύθερο χρόνο σας;

Αλεξάνδρα: Όταν δεν γράφω κάποιο παραμύθι ασχολούμε με το ραδιόφωνο, την μεγάλη μου αγάπη αλλά και με την οικογενεία μου. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι θα υπάρχει πάντα ποιοτικός χρόνος με τους γιούς μου με το να ακούμε μουσική, να χορεύουμε αλλά και να διαβάζουμε παραμύθια. Ακόμα να συμπληρώσω ότι σαν ζευγάρι πάντα παρέα με τα παιδιά μας πηγαίνουμε βόλτες και πολλά ταξίδια.

Νικήτα: Εγω απο την άλλη όταν δεν έχω κάτι να κάνω πάνω στην συγγραφή ασχολούμε και εγω με το ραδιόφωνο Ασπίδα Ράδιο μια που είμαστε και οι ιδριτές αυτού. Ενόείτε χωρίς αμφιβολία ότι θα περάσω πάρα πολύ χρόνο με τους γιούς μου με το να παίζουμε διάφορα παιχνίδια και να κάνουμε αρκετά ταξίδια.

Βάζετε τους χαρακτήρες σας σε αληθινούς ανθρώπους;

Φυσικά απάντησαν με μια φωνή.

Αλεξάνδρα: Όπως είπαμε και πριν είναι οι γιοί μας. Ο Νίκος που είναι οκτω χρονών και ο Βασιλης που είναι έξι χρονών τώρα.

Νικήτας: Τα παιδια μας πάνε σχολείο, έχουν τους φίλους τους και είναι πολύ ενθουσιασμένα που είναι οι ήρωες των παραμυθιών.

Πόσα βιβλία έχετε γράψει εώς τώρα και ποιό είναι το αγαπημένο σας;

Αλεξάνδρα: Έχουμε γράψει τέσσερα παιδικά βιβλία. Είναι δύσκολο να επιλέξουμε γιατί είναι δημιουργηματά μας αλλά θα πω ενδεικτικά το τελευταίο μας βιβλίο που “Οι Περιπέτειες στην Κεφαλονια. Ψάχνοντας το Πλοίο του Οδυσσέα”.

Νικήτας: Και εγώ δεν μπορώ να πω ποιο είναι το αγαπημένο μου γιατί όλα φτιάχτηκαν με αγάπη. Θα μπορούσα να πω ότι θα ξεχώριζα το παραμύθι ”Οι Πέριπέτειες στο Πουέρτο Ρίκο. Το Μυστηριο του Χαμένου Θησαυρού”.

Πριν περάσουμε στο τέλος θα ήθελα να μου πείτε αν θα έρθουν και άλλα παραμύθια απο εσάς;

Αλεξάνδρα: Φυσικά και θα έρθουν και άλλα παραμύθια στο μέλλον.

Νικήτας: Είδη έχουμε σχεδιάσει τις δυο επόμενες ιστορίες μας.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τον χρόνο σας και για την πολύτιμες πληροφορίες που μας δώσατε.

Νικήτας: Σας ευχαριστούμε πολύ.

Αέξάνδρα: Σας ευχαριστουμε αλλά πριν σας αποχαιρετίσουμε να πούμε στον κόσμο ότι τα παιδικά μας βιβλία είναι διαθέσιμα στο Amazon και μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες στην σελίδα μας στο Facebook: Mendoros Children Books αλλα και μέσα απο το ραδιοφωνικό μας σταθμό Ασπίδα Ράδιο.

Kite Adventure in the Big City:  https://a.co/d/eOeiYFj

Adventures in the Enchanted Forest:  https://a.co/d/hklF0j4

Adventures in Puerto Rico:  https://a.co/d/hPsbRZI

Adventures in Kefalonia:  https://a.co/d/iXKyCoj