Νίκος Καράτσαλος: “Είναι φανταστικό να δημιουργείς μουσική παίζοντας ή γράφοντας αλλά το πιο όμορφο είναι όταν αυτό το μοιράζεσαι με τους άλλους…”

Το μιούζικαλ ο “Θρήνος της σελήνης” βασίζεται στο τραγούδι μου “Μια Βόλτα Στην Σελήνη”, που είναι το πιο γνωστό στον προσωπικό μου κύκλο. Θα ήθελα ο κόσμος να μην το παρακολουθήσει σαν συναυλία αλλά σαν ένα έργο με πλοκή

Νίκο πες μας δύο λόγια για εσένα για να σε γνωρίσουμε καλύτερα.

Με λένε Νίκο Καράτσαλο ζω και σπουδάζω στην Άρτα, είμαι στο τμήμα μουσικών σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων που εδρεύει στην πόλη. Στο ωδείο που πηγαίνω είμαι στην τάξη πτυχίου του κλασικού πιάνου όπως και στην Αντίστιξη. Δεν έχω ασχοληθεί ακόμα με κάποιο επίσημο μάθημα για σύνθεση ή ενορχήστρωση ή για μαέστρος αλλά κάποια στιγμή σκοπεύω. Δεν ξέρω αν μπορώ να θεωρήσω τον εαυτό μου συνθέτη μιας που δεν έχω σπουδάσει κάτι σχετικά με αυτό, αλλά από την στιγμή που γράφω, θεωρώ ναι, στιχουργό σίγουρα όχι. Μετά το ξέσπασμα της καραντίνας άρχισα να συνθέτω, στις τελευταίες τάξεις του λυκείου έχοντας πολλούς καθηγητές και παιδιά να με στηρίζουν. Ήδη από το πέρας του λυκείου μέχρι την αρχή των σπουδών μου έχω αρκετές εκδηλώσεις με καθηγητές από το Μουσικό Σχολείο Άρτας όπως και μαθητές του αλλά και συμφοιτητές μου.

Πως άρχισες να ασχολείσαι με τη μουσική; Ποια ήταν η αφορμή;

Έχω μια μεγαλύτερη αδελφή η οποία όταν ακόμα ήμασταν Αθήνα ξεκίνησε βιολί από πολύ μικρή ηλικία. Όταν ήρθαμε στην Άρτα οι γονείς μου, μου είπαν πως και εγώ έδειχνα ενδιαφέρον όπως έπειτα και η μικρή μου αδελφή, η Βίκυ. Ήμασταν κάπου στα 5 με 6 όταν εκδηλώθηκε αυτό το ενδιαφέρον, πρόσφατα η μεγάλη μου αδελφή η Νία μου είπε πως όταν είσαι μικρός είναι σαν να μην διαλέγεις εσύ την μουσική, αλλά εκείνη εσένα. Δεν ξέρω ποια ήταν η αφορμή που ξεκίνησα, ίσως ήθελαν οι γονείς μου, αλλά δεν θα το άλλαζα για τίποτα. 

Μίλησέ μας για το μιούζικαλ “Μια βόλτα στη σελήνη”. Τι θα περιμένουμε στη συνέχεια απο εσένα;

Το μιούζικαλ ονομάζεται ο Θρήνος της σελήνης και βασίζεται στο τραγούδι μου Μια Βόλτα Στην Σελήνη, που είναι το πιο γνωστό στον προσωπικό μου κύκλο. Δεν μπορώ να πω πολλά σχετικά με αυτό καθώς είναι ένα μουσικό θεατρικό και θα ήθελα ο κόσμος να μην το παρακολουθήσει σαν συναυλία αλλά σαν ένα έργο με πλοκή. Μουσικά μιλώντας τα άτομα που ήταν στα περσινά μου σύνολα λένε πως τα νέα μου κομμάτια είναι πολύ βελτιωμένα από κάθε άλλο προηγούμενο. Είμαστε μια παραγωγή που ορχήστρα, ηθοποιοί και τραγουδιστες ξεπερνάνε τα 30 άτομα!!!

Παρόλο που αυτό βασίζεται στο τραγούδι της σελήνης μου όπως και αρκετές εκδηλώσεις που τελειώνουν με αυτό, θεωρώ πως είναι ένα νέο κεφάλαιο που μπορεί επιτέλους να ταξιδέψει εκτός των ορίων της Άρτας. Αλλά πέρα από αυτό, ψάχνω και γενικά πληροφορούμαι περί της δισκογραφίας και των επίσημων ηχογραφήσεων, κάτι που θα δείτε από εμένα από φθινόπωρο. Επίσης ετοιμάζω ένα νέο κομμάτι, με επίσης ωραίο περιεχόμενο θεωρώ, που θα ξεπεράσει την Σελήνη, υψηλές προσδοκίες. Όσον αφορά για το μιούζικαλ δεν ξέρω ακόμα την επίσημη πρεμιέρα του αλλά από τώρα αξίζουν πολλά συγχαρητήρια σε ολόκληρη την ομάδα μουσικών και συντελεστών όπως και στην Μαρία Βλάχου που ανέλαβε την διεύθυνση του έργου και επίσης σχεδόν όλες τις ενορχηστρώσεις!!!

Τι σημαίνει μουσική για σένα;

Αυτή είναι μια πολύ καλή αλλά δύσκολη ερώτηση. Η μουσική είναι πολλά πράγματα και πρακτικά και ηθικά. Δηλαδή υποθετικά μιλώντας μικρός έβλεπα την μουσική σαν χόμπι και μεγαλώνοντας σαν επάγγελμα αλλά αυτά για το πρακτικό κομμάτι. Η μουσική είναι επιστήμη και τέχνη, είναι σαν μια άλλη γλώσσα. Μόλις γνωρίσεις τα άτομα που την μιλούν η ζωή σου αποκτάει κάτι καινούργιο, κάτι ωραίο. Είναι φανταστικό να δημιουργείς μουσική παίζοντας ή γράφοντας αλλά το πιο όμορφο είναι όταν αυτό το μοιράζεσαι με τους άλλους. Όχι απαραίτητα προς το κοινό σαν παρουσίαση, αλλά σαν σύνολο να παίζεις με άλλους ανθρώπους, η μουσική μπορεί να προσφέρει πολλά πράγματα, δηλαδή αν δεν έκανα μουσική, δεν ξέρω τι θα έκανα. Εύχομαι μια μέρα να λέω πως έγινα μουσικός…

Πως βλέπεις τη μουσική στις μέρες μας;

Την μουσική σαν μουσική έτσι όπως την θεωρεί ο κόσμος δεν μπορώ να την δω πουθενά. Ήδη τα μικρά παιδιά μέχρι και εμείς πρακτικά μιλώντας ζούμε μια στον κόσμο του εμπορίου. Άντε να πεις στην ραπ μπορεί να υπάρχει κάτι αξιόλογο, αλλά την τράπ; την θεωρούμε μουσική; Όταν είπα στην αρχή ότι δεν μπορώ να την δω πουθενά εννοώ ότι αυτό που ακούμε τώρα δεν είναι μουσική αλλά ήχοι. Προφανώς όλοι και εγώ που τα λέω αυτά μέσα σε ένα λεωφορείο ή πάρτι θα τα ακούσω όλα αυτά. Αλλά… ευτυχώς κάπου θαμμένη μέσα σε παιδιά σχολείων, φοιτητές κτλ υπάρχει η αληθινή μουσική…

Σας ευχαριστώ πολύ.