Νέο άλμπουμ “Allussion” Vangelis Katsoulis & Takis Farazis Trio

Κυκλοφορεί από τo Μετρονόμο το νέο άλμπουμ του Βαγγέλη Κατσούλη με τίτλο “Allusion”.

Πρόκειται για έντεκα νέες συνθέσεις που ερμηνεύει το Takis Farazis Trio που αποτελείται από τους δεξιοτέχνες μουσικούς Τάκη Φαραζή στο πιάνο, Πέτρο Βαρθακούρη στο κοντραμπάσο και Θάνο Χατζηαναγνώστου στα τύμπανα. Ένα άλμπουμ που ο τζαζ ήχος του Takis Farazis Trio συναντά τις μελωδίες του Βαγγέλη Κατσούλη μέσα από μια διάθεση λιτότητας και αφαίρεσης, αναζητώντας επίμονα και με ωριμότητα την ουσία.

Ο Βαγγέλης Κατσούλης γράφει για το Allussion:
«Η ηχογράφηση αυτού του άλμπουμ ήρθε να ικανοποιήσει μια επιθυμία πολλών χρόνων, να δω τη μουσική μου να παίρνει σάρκα και οστά μέσα από ένα σχήμα με τόσο βαριά κληρονομιά στην ιστορία της τζαζ, όπως είναι το πιάνο τρίο. Με τον Τάκη Φαραζή, τον Πέτρο Βαρθακούρη και το Θάνο Χατζηαναγνώστου αυτό το όνειρο πραγματοποιήθηκε με τον πιο όμορφο τρόπο. Όμως δεν ήταν προϊόν τύχης. Σε συναυλίες στο παρελθόν είχε φανεί ότι υπήρχε μεταξύ μας εκείνη η τόσο ιδιαίτερη “χημεία” που είναι απαραίτητη για να λειτουργήσει δημιουργικά ένα τέτοιο σχήμα. Ήταν επιπλέον η μακρόχρονη φιλία μου με τον Τάκη Φαραζή και η συμμετοχή του σε δίσκους και συναυλίες μου που έχουν κάποια σχέση. Γιατί ο Τάκης είναι, απ’ όλους τους μουσικούς που γνώρισα, αυτός που πλησίασε και άγγιξε σε βάθος το δικό μου κόσμο. Και η αίσθησή μου είναι ότι στο “Allusion” δεν υπάρχει κανείς που θα μπορούσε να πάρει τη θέση του.
Στόχος μας εξ αρχής ήταν η αναζήτηση της ουσίας μέσα από τη λιτότητα και την αφαίρεση. Ένας τέτοιος στόχος προϋποθέτει ωριμότητα και νομίζω ότι ήρθε η στιγμή που η σπάνια αυτή καλλιτεχνική αρετή θέλησε να μας επισκεφθεί. Τα πιο παλιά, αλλά και τα πρόσφατα κομμάτια αυτού του άλμπουμ χρειάστηκε να βγάλουν από πάνω τους όλα τα περιττά και μέσα από τη διαδικασία της αφαίρεσης ν’ αποδείξουν πως διαθέτουν ουσία. Θα μου ήταν πιστεύω αδύνατο να κάνω κάτι από το οποίο απουσιάζει η ουσία, αλλά αν αυτή τη φορά πέτυχα το στόχο, μένει εντέλει να το κρίνει ο ακροατής». 

Ο Τάκης Φαραζής γράφει:
«Είναι η δεύτερη φορά που παρέα με τον Πέτρο Βαρθακούρη και τον Θάνο Χατζηαναγνώστου ηχογραφούμε ένα άλμπουμ σαν τρίο. Το πρώτο ήταν το “Rings around the moon ” του Γιάννη Μπαλίκου. Τη φορά αυτή, η πρόταση μας έγινε από έναν άλλο αγαπημένο φίλο και στενό συνεργάτη τον Βαγγέλη Κατσούλη και φυσικά τη δεχτήκαμε με μεγάλη χαρά. Το σκεπτικό του όλου εγχειρήματος ήταν να γίνει ένα άλμπουμ σχεδόν αποκλειστικά με μπαλάντες μέσα από ένα λιτό και αφαιρετικό παίξιμο, αναδεικνύοντας το λυρισμό και την ιμπρεσσιονιστική ατμόσφαιρα των μινιμαλιστικών ως επί το πλείστον συνθέσεων του Βαγγέλη.
Το ταξίδι των ηχογραφήσεων – περίπου μια εβδομάδα – ήταν άκρως απολαυστικό και αποκαλυπτικό θα έλεγα, γιατί ενώ η έλλειψη φανερών μουσικών εξάρσεων έμοιαζε μερικές φορές να ακροβατεί στο όριο της “υποτονικότητας”,  εν τέλει χάρη στην επιμονή του Βαγγέλη στο απόλυτα ουσιαστικό, βιώσαμε μια εμπειρία διαφορετική που ταιριάζει απόλυτα στην αισθητική όλων μας και τον ευχαριστούμε πολύ γι αυτό».  


Το album «Alusion» κυκλοφορεί στα ψηφιακά καταστήματα και τις streaming υπηρεσίες από τον Μετρονόμο, ενώ σύντομα θα κυκλοφορήσει και σε όλα τα φυσικά καταστήματα πώλησης μουσικής.   

Βρείτε oλόκληρο το άλμπουμ στα ψηφιακά καταστήματα και τις streaming υπηρεσίες:
Spotify: http://spoti.fi/2Wz2RUi
iTunes: http://apple.co/3rhPfLj
Deezer: http://bit.ly/3aveqEh

Aκούστε το “Allusion” στο YouTube:  https://www.youtube.com/watch?v=igLtt_3xnFw