Μ.Μ.S on tour Ιούλιος – Σεπτέμβριος 2021

M.M.S| Medıterranean Mınıature Sketches τιτλοφορείται το πρότζεκτ της Ερατούς Αλακιοζίδου το οποίο παρουσιάστηκε πρώτη φορά το φθινόπωρο του 2019 συμπεριλαμβάνοντας 25 μινιατούρες – 25 συνθέτων.

Το πρόγραμμα επιχορηγήθηκε το 2020 από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού για μια περιοδεία στις χώρες της Μεσογείου, που λόγω της πανδημίας δεν μπόρεσε να πραγματοποιηθεί τότε.

Η περιοδεία θα πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο και τον Σεπτέμβριο του 2021 στην Ελλάδα( Καλαμάτα), Ιταλία(Φλωρεντία, Πάρμα, Μόντενα, Βερόνα, Μπάρι) και Ισπανία (Μαδρίτη, Γρανάδα, Βαρκελώνη και Puigerda) περιλαμβάνοντας έργα συνθετών των χωρών της Μεσογείου – αρκετά από αυτά γραμμένα ειδικά για αυτό το πρότζεκτ και αφιερωμένα στην ίδια.

Η καταξιωμένη πιανίστα επιλέγει ενδεικτικά έργα Ελλήνων συνθετών, αλλά και συνθετών που κατάγονται, ζουν και εμπνέονται από τη Μεσόγειο, με τέτοιο τρόπο ώστε να μας αφηγηθεί μια ιστορία αισθαντικότητας και ευαισθησίας «μεσογειακού τύπου», όπως η ίδια λέει.

Αυτή η συναυλία θα περιλαμβάνει πρώτες εκτελέσεις έργων των: Rafaelle Longo, Nicola Elias Rigato (Ιταλία), Francesco Monteiro (Πορτογαλία), Στάθης Γυφτάκης (Ελλάδα), Schachar Regev (Ισραήλ), ενώ το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει έργα συνθετών που έχουν επίσης γραφτεί για το έργο αυτό και θα παρουσιαστούν στην Ελλάδα το 2019 και που θα παρουσιαστούν στο εξωτερικό Sara Carvahlo (Πορτογαλία), Έλλη Ζαχαροπούλου, Μαρία-Χριστίνα Κριθάρα (Ελλάδα) και δύο ταλαντούχοι νέοι συνθέτες από τη Θεσσαλονίκη, ο Μενέλαος Πειστικός και ο Χρήστος Ντόβας.

Όλοι οι συνθέτες που συμμετέχουν: Κωνσταντίνος Καραβασίλης (γεν. 1979), Ασπασία Νασοπούλου (γεν. 1972), Έλλη Ζαχαροπούλου (γεν. 1959), Μηνάς Μπορμπουδάκης (γεν. 1974), Caterina Venturelli (γεν. 1977). ), Στάθης Γυφτάκης (γεν. 1967), Nicola Elias Rigato (γεν. 1991), Sara Carvahlo (γεν. 1970), Rıccardo Vaglını (γεν. 1965), Λάζαρος Τσαβδαρίδης (γεν. 1977), Benet Casablancas (γεν. 1956). ), Φίλιππος Τσαλαχούρης (γεν. 1969), Francesco Monteiro (γεν. 1959), Στογιαννίδης Κωνσταντίνος (γεν. 1976), Καλλιόπη Τσουπάκη (γεν. 1963), Rafaelle Longo (γεν. 1967), Μαρία Χριστίνα Κριθάρα (γεν. 1954). ), Αναστάσης Φιλιππακόπουλος (γεν. 1969), Βασίλης Κίτσος (γεν. 1972), Μενέλαος Πειστικός (γεν. 1995), Χρήστος Ντόβας (γεν. 1989), Schachar Regev (γεν. 1992), Füsun Köksal İncirlioğlu (γεν. 1973), Γιώργος Κουρουπός (b. 1942)

Η Ερατώ Αλακιοζίδου τα τελευταία χρόνια ασχολείται με την ανάδειξη του έργου Ελλήνων συνθετών στο εξωτερικό και παρουσιάζει έργα σε πρώτες εκτελέσεις αποσπώντας λαμπρές κριτικές.

Σύντομη περιγραφή
Οι μινιατούρες αποτελούν μικρές προσωπικές ιστορίες και αφηγήσεις των συνθετών, οι οποίες αποτυπώνονται με τη μορφή μικρών κομματιών για πιάνο. Τα μουσικά χρώματα, ο φευγαλέος ρυθμός και η συνεχόμενη ροή των έργων συνδέονται μεταξύ τους με έναν μεταφυσικό τρόπο και αφηγούνται μία ιστορία Η συμβολική αξία της Μεσογείου είναι μεγάλη ιστορία και οι μουσικές αλληλοσυμπληρώνονται, μιλώντας κατευθείαν στην ψυχή των ακροατών
Ανάλογη σπουδαιότητα αποτελεί η συνεργασία μου με τους ίδιους τους συνθέτες κατά την περίοδο της προετοιμασίας της που αποτελεί για την ίδια πρόκληση ερμηνευτικών απαιτήσεων.

Foto Athanasios Rezoudis

Ερατώ Αλακιοζίδου

Βιογραφικό Σημείωμα

Σε πρόσφατη κριτική του στο περιοδικό Gramophone, ο μουσικοκριτικός Ivan Moody κατέταξε την δισκογραφική της παραγωγής Light Over Darknes σε έργα A. Schnittke & G. Kancheli στα editor’s choice( Ιανουάριος 2018) εγκωμιάζοντας το σύνολο του έργου και την ερμηνεία ως εκρηκτική.
Διακεκριμένοι Έλληνες συνθέτες έχουν αφιερώσει έργα τους προς τιμή της, τα οποία ή ίδια παρουσίασε σε πρώτες εκτελέσεις, ενώ παράλληλα το ρεπερτόριό της περιλαμβάνει μια μεγάλη γκάμα έργων κλασικής και σύγχρονης μουσικής.

Η καλλιτεχνική της δραστηριότητα περιλαμβάνει συναυλίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό τόσο με ατομικά ρεσιτάλ όσο και με σύνολα μουσικής δωματίου, αποσπώντας πάντα εξαιρετικές κριτικές. Προσκαλείται τακτικά σε σημαντικά φεστιβάλ, Ακαδημίες και Πανεπιστήμια για συναυλίες, διαλέξεις ή master courses ενώ συχνά συμμετέχει και σε επιτροπές διαγωνισμών.

Διατηρεί μια πολυπεπίδεδη δραστηριότητα σε διάφορους τομείς της σύγχρονης δημιουργίας. Ασχολείται ενεργά με ερμηνείες σύγχρονων έργων, με την διερεύνηση θεματικών ενοτήτων ως προς το ρεπερτόριο, εκπαιδευτικά προγράμματα, έρευνα, παιδαγωγικά πρότζεκτ, εκδόσεις, αρθρογραφία, καλλιτεχνικές διοργανώσεις και παραγωγές ενώ το ενδιαφέρον της τα τελευταία χρόνια εστιάζεται στο ρεπερτόριο μουσικής δωματίου συνθετών της Ρώσικης Πρωτοπορίας αλλά και άλλων σημαντικών Ευρωπαϊκών σχολών και νέων συνθετών, ενώ παράλληλα ασχολείται ενεργά (από το 2000) με την ανάδειξη έργων Ελλήνων συνθετών του 20ου & 21ου αιώνα.

Διδάσκει στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης και στο Ωδείο Αθηνών και από τον Σεπτέμβριο του 2020 έχει αναλάβει την Καλλιτεχνική Διεύθυνση του Δημοτικού Ωδείου Πυλαίας-Χορτιάτη, ενώ παράλληλα είναι ιδρύτρια και καλλιτεχνική διευθύντρια του Διεθνούς Φεστιβάλ μουσικής Music Diaries International Workshop Festival.
Έχει ηχογραφήσει για τις εταιρίες Protasis Productions, ankh productions, Subways music και από το 2017 ηχογραφεί για την αμερικάνικη εταιρία Odradek records.

Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα https://www.eratoalakiozidou.com/
Η beΑRTive (http://beartive.weebly.com/ έχοντας ως στόχο την προαγωγή του πολιτισμού, διοργανώνει συναυλίες και γενικότερα πολυεπίπεδες εκδηλώσεις συνδυάζοντας το λόγο, τη μουσική, την κίνηση και την εικαστική έκφραση. Προτεραιότητα των διοργανώσεών της είναι ο εμπλουτισμός της τέχνης μέσω της αναζήτησης νέων δυνατοτήτων έκφρασης και η ανίχνευση της σχέσης της μουσικής με τις άλλες παραστατικές τέχνες (θέατρο, χορός, λογοτεχνία) και γενικά ότι σχετίζεται με την ανθρώπινη δημιουργικότητα. Παράλληλα, η ανάπτυξη, ο εκσυγχρονισμός και η αναβάθμιση του εκπαιδευτικού και καλλιτεχνικού επιπέδου στην Ελλάδα με την λήψη πρωτοβουλιών και την ανάδειξη του έργου – ιδίως των νέων – καλλιτεχνών και εκπαιδευτικών στον χώρο της μουσικής, αλλά και η επιδίωξη της στενότερης σχέσης συνεργασίας μεταξύ τους αποτελεί άμεσο στόχο της.
Ιδρυτικά της μέλη τέσσερις καλλιτέχνες που ένωσαν τις δυνάμεις τους:Ερατώ Αλακιοζίδου, Βασίλης Κίτσος, Θεόφιλος Σωτηριάδης και Δημήτρης Λεοντζάκος.
Η beΑRTive διατηρεί στενές συνεργασίες με ιδιωτικούς φορείς, οργανισμούς, καλλιτέχνες, σχήματα και ομόλογες εταιρείες τόσο στην Ελλάδα, όσο και το εξωτερικό και προσφέρει υπηρεσίες παραγωγής, προβολής, επιμέλειας και οργάνωσης παραγωγής καλλιτεχνικών εκδηλώσεων. Η εταιρεία έχει ήδη στο ενεργητικό της συνεργασίες με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης, την Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, Το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, Δημοτικά Ωδεία και φορείς της Ελλάδας ενώ έχει διοργανώσει συναυλίες, σεμινάρια, διεθνείς διαγωνισμούς μουσικής, εκπαιδευτικά προγράμματα και συμμετέχει σε διεθνή προγράμματα και παραγωγές με ιδρύματα και φορείς του εξωτερικού

Η περιοδεία πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού

http://beartive.weebly.com/
[email protected]