Μπούσιος Αθανάσιος: “Πιστεύω πως μια ανάπτυξη και διάδοση θετικών ιδεών εκ νέου θα οδηγήσει ξανά στον πολιτισμό”

“Στα καλλιτεχνικά σχέδιά μου είναι να αναπτύξω το project που δουλεύω και έχει σχέση με τη νεότητα που καλούμαστε να στηρίξουμε για να ανθίσει…”

Ποια είναι τα συναισθήματά σας για το 2021; Ήταν μία χρονιά η οποία αισθάνομαι ότι με έβαλε σε ενδοσκόπηση και προβληματισμό για τις αιτίες που προκάλεσαν την οικονομική και υγειονομική κρίση. Βρεθήκαμε μπροστά από ένα μαύρο background που προφανώς απαιτεί ψυχραιμία και αυτοσυγκρότηση.

Συμφωνείτε με τα νέα μέτρα της κυβέρνησης ως προς την αντιμετώπιση της πανδημίας; Η αντιμετώπιση της πανδημίας επικέντρωσε σε ένα συγκεκριμένο μοντέλο καπιταλιστικό που δεν φαίνεται να λαμβάνει υπόψιν ορισμένα ανθρωπιστικά στοιχεία, μια παγκοσμιοποιημένη προσέγγιση που μάλλον οδηγεί σε μεγαλύτερη κοινωνική αδικία με την εκ νέου φτωχοποίηση πληθυσμών. Η επικέντρωση στην έγκαιρη απομόνωση των πρώτων κρουσματων της  πανδημίας θα έφερνε αποτέλεσμα στο να μη διαδοθεί τουλάχιστον σε τέτοιο βαθμό.

Ποιο θα είναι το μέλλον του Πολιτισμού το 2022; Σίγουρα δεν είναι εύκολη η απάντηση σε αυτό το ερώτημα. Αυτή η κρίση στο βάθος της είναι και κρίση πολιτισμική.

Ως καλλιτέχνης και άνθρωπος του πολιτισμού, τι θα προτείνατε για την επιστροφή στην κανονικότητα; Η πρότασή μου είναι να αναπτύξουμε και να δημιουργήσουμε πράγματα που ο καθένας μας μπορεί και θέλει να κάνει, με ένα προσωπικό αισθητήριο που να φέρει τόσο αυτοπεποίθηση όσο και αίσθηση ευθύνης. Πιστεύω πως μια ανάπτυξη και η διάδοσή θετικών ιδεών εκ νέου θα οδηγήσει ξανά στον πολιτισμό.

Κοινωνία, Απομόνωση, Κανονικότητα. Πώς θα είναι η επόμενη ημέρα; Δεν θα είναι μια ομαλή μετάβαση αν λάβουμε υπόψη τόσο πρακτικά ζητήματα όσο και την περιπλοκότητα της ανθρώπινης ψυχολογίας. Ήδη υπήρχε αποξένωση στις σύγχρονες κοινωνίες πριν όλα αυτά, αυτό σημαίνει πως θα πρέπει ξανά να επενδύσουμε στην ανθρώπινη επαφή.

Ποια είναι τα καλλιτεχνικά σχέδιά σας για το 2022; Να αναπτύξω το project που δουλεύω και έχει σχέση με τη νεότητα που καλούμαστε να στηρίξουμε για να ανθίσει.