Μικαέλλα Παπαχρυσάνθου: «μας διαλέγει η μουσική και κάνουμε ό,τι καλύτερο γι’ αυτήν»

Ποιά είναι η πρώτη σας Μουσική ανάμνηση;

Άκουγα πχ. τραγούδια και πέραν του ότι τα τραγουδούσα εννοείται κρατώντας ή σκουπόξυλο ή κτένα (γέλια), ανέβαινα και σε καρέκλες τραπέζια να ερμηνεύσω! (γέλια) Επίσης, προσπαθούσα να παίξω με το αυτί μελωδίες σε σπίτια που έβρισκα αρμόνιο. Αυτό ήταν: δεν με ξεκολλούσες από κει… Αυτές είναι πρώιμες αναμνήσεις. Αυτά νομίζω γίνονταν όταν ήμουν ή 4 ή 5 ετών. Ή πιο νωρίς; Αμυδρά θυμάμαι…

Περιγράψτε μας τη μέχρι σήμερα πορεία σας στη μουσική. Υπήρξαν επιρροές καθοριστικές θετικές ή αρνητικές;

Άρχισα 8 ετών την ωδειακή κατάρτιση. Αν θυμάμαι καλά 11 12 ετών έγραφα τα πρώτα τραγούδια. Μετά ακολούθησαν οι συνθέσεις για θεατρικές παραστάσεις. Από νωρίς μπήκα και στο στίβο τους επαγγέλματος ως τραγουδίστρια και ως πιανίστα. Ασχολούμαι και με το κανονάκι και ενίοτε με τη Βυζαντινή Μουσική. Το 2008 αποφοίτησα από το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ. Ακολούθησαν μεταπτυχιακά. Προέκυψαν στην πορεία κάποια βραβεία κάποιες διακρίσεις κλπ. Εμφανίζομαι κατά καιρούς σε μικρούς ή μεγάλους χώρους, μικρά ή μεγάλα μουσικά φεστιβάλ Ελλάδας και εξωτερικού κλπ. Επίσης, διδάσκω μουσική εδώ και 12 χρόνια στα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και εκτός σχολείων (χορωδίες, κατασκηνώσεις, μουσικά εργαστήρια / σεμινάρια κλπ.). Eλάχιστα δείγματα γραφής μου υπάρχουν στο soundcloud. Συμμετοχές ως τραγούδι/πιάνο στη δισκογραφία άλλων προσώπων του χώρου. Προσωπική δισκογραφία προσπαθώ να χτίσω εδώ και 3 χρόνια σχεδόν. Οι επιρροές μου στη μουσική είναι επί το πλείστον θετικές. Μηδαμινές ήταν οι αρνητικές επιρροές που μου προέκυψαν…

Μιλήστε μας για τη μέχρι τώρα δισκογραφία σας.

Το 2017 κυκλοφόρησε digital ένα ep με τίτλο «Ανατολές». Είναι 4 τραγούδια στα οποία υπογράφει στίχο και μουσική η Ανδριανή Ζαγγανά. Το 2018 κυκλοφόρησε digital ένα single με τίτλο «Πεταλούδα». Οι στίχοι ανήκουν στην Ειρήνη Παγκάλου και η μουσική σε εμένα. Μπορείτε να τα ακούσετε και στο youtube και μπορείτε να τα βρείτε και στις ψηφιακές πλατφόρμες.

Σας “τρομάζει” η επιτυχία ή η αποτυχία;

Δεν με τρομάζει ούτε το ένα ούτε το άλλο. Και εξαρτάται και πως ερμηνεύουμε μέσα μας τον όρο «επιτυχία». Όλα είναι θέμα διαχείρισης συναισθημάτων. Αλλοίμονο, όλους μας ενδιαφέρει η επιτυχία. Φτάνει να μην γίνεται εμμονή κι αυτοσκοπός σ’ αυτή τη ζωή. Προσγείωση να υπάρχει. Στο χώρο τώρα είμαστε κι αύριο ίσως να μην είμαστε. Άμα σκεφτόμαστε : «μας διαλέγει η μουσική και κάνουμε ό,τι καλύτερο γι’ αυτήν», τότε νομίζω δεν χανόμαστε…

Ποιον μουσικό θαυμάζετε και γιατί;

Εάν μου επιτρέπετε, θα ήθελα να μην ονοματίσω. Θαυμάζω πάρα πολλούς μουσικούς τόσο από την Ελλάδα όσο κι από το εξωτερικό. Θαυμάζω τους μουσικούς που έγιναν άξιοι της μουσικής μας προσοχής και μας μπόλιασαν με τη μουσική τους ύπαρξη. Την προσωπική τους ζωή την αφήνω κατά μέρος…

Ποιά είναι η άποψή σας για τα μουσικά τηλεοπτικά talent show;

Τα μουσικά τηλεοπτικά talent show εξυπηρετούν την τηλεθέαση συγκεκριμένων τηλεοπτικών καναλιών, τα οποία συνεργάζονται ενίοτε με συγκεκριμένες δισκογραφικές εταιρείες. Και μέσα σε αυτά τα talent show εργάζεται και ένα σωρό αξιόλογος κόσμος. Δεκτόν. Παρόλα αυτά, δεν συμφωνώ με την ύπαρξή τους κι αυτή είναι η δική μου υποκειμενική γνώμη.

Υπάρχουν μάνατζερ στην Ελλάδα που μπορούν να βοηθήσουν την πορεία ενός μουσικού;

Φυσικά και υπάρχουν μάνατζερς στην Ελλάδα. Μάνατζερς πολλών κλιμακίων και βαθμίδων. Υπάρχει ιεραρχία και σε αυτό (γέλια). Δεν μπορούν όμως να βοηθήσουν όλους τους μουσικούς στην Ελλάδα, κακά τα ψέματα. Μουσικοί, συνθέτες, τραγουδιστές περνούν από «φίλτρα» κι είναι λογικό. Υπάρχουν μάνατζερς που στήνουν μεγάλα μουσικά φεστιβάλ ανά την Ελλάδα κι εξωτερικό, που προωθούν δισκογραφίες κλπ. Σε συνεργασία και με άλλους φορείς (ραδιόφωνα, δισκ. Εταιρείες, πολιτιστικούς συλλόγους κλπ). Υπάρχουν και μάνατζερς «μικρότερης» οικονομικής κλίμακας που βοηθούν στο μέτρο που μπορούν.

Ποιά είναι τα μελλοντικά μουσικά σας σχέδια;

Προσδοκώ μες το 2020 να παρουσιάσω/κυκλοφορήσω νέες δισκογραφικές μου προτάσεις. Ας είμαστε καλά με υγεία να προχωράμε!

Μικαέλλα σε ευχαριστούμε για την κουβέντα.
Εγώ σας ευχαριστώ για την πρόσκληση και τιμή. Ήταν χαρά μου.

Βρείτε τη Μικαέλλα Παπαχρυσάνθου στα:

Official Site :
http://www.mikaellamusic.gr

Official Facebook Page :
https://www.facebook.com/MikaellaPapachrysanthouOfficial/

Soundcloud :
https://soundcloud.com/mikaella-papachrysanthou

«Πεταλούδα» Official Lyric Video:

https://www.youtube.com/watch?v=RQQmBOF1uYA

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Γεννήθηκε στη Λευκωσία Κύπρου το 1985.

Ξεκίνησε μαθήματα πιάνου σε ηλικία 8 ετών.
Είναι σολίστ στο τραγούδι από 9 ετών.
Η ελληνική παραδοσιακή μουσική την κερδίζει και την καθιερώνει στην ιδιαίτερή της πατρίδα.
Ήδη μέχρι τα 17 της χρόνια, έγραφε τραγούδια, έγραφε και ενορχήστρωνε μουσική για θεατρικές και σχολικές παραστάσεις με μουσική επί σκηνής (πχ. Τα ρούχα του βασιλιά, Οδυσσεβάχ και κυπριακή κωμωδία του Α.Κουκκίδη Οι όρνιθες του Αριστοφάνη).

Το 2002 οι σπουδές της στο Μουσικών Σπουδών ΑΠΘ την οδηγούν στη Θεσσαλονίκη όπου και ολοκληρώθηκαν το 2008 με τον τίτλο «Μουσικολογία / Μουσική Παιδαγωγική.
Από τότε, ζει και δημιουργεί στην Ελλάδα.
Είναι πτυχιούχος πιάνου (2004) και ανωτέρων θεωρητικών.
Επίσης πτυχιούχος Βυζαντινής Μουσικής (Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης 2009).
Ασχολείται και με το «κανονάκι» εδώ και 12 χρόνια.
Σταθμός στην πορεία της, η συνεργασία και η μαθητεία της με το μουσικό σχήμα «Εν χορδαίς».

Το 2012 ολοκλήρωσε το διατμηματικό μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Μουσική, κουλτούρα και επικοινωνία» (Τμήμα Μουσικών Σπουδών / Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ – ΕΚΠΑ).
Στην Αθήνα συνέχισε να γράφει μουσική για θεατρικές παραστάσεις, να εμφανίζεται σε μουσικές σκηνές, συμμετοχές στην ελληνική δισκογραφία (back vocals) κλπ.

Συμμετέχει σε συναυλίες (παραδοσιακής μουσικής και όχι μόνο) ανά την Κύπρο (Rialto Residency 2013 / 2016), ανά την Ελλάδα και την Ευρώπη, εκπροσωπώντας την ελληνική μουσική ταυτότητα.

Από το 2008 εργάζεται και ως καθηγήτρια μουσικής ΠΕ16.01 σε δημοτικά σχολεία,
γυμνάσια και μουσικά σχολεία στην Ελλάδα.
Επίσης, διδάσκει σεμινάρια φωνητικού αυτοσχεδιασμού ανά την Ελλάδα και την Κύπρο.

Παρόλο που ως τραγουδίστρια έχει ασχοληθεί και με τα jazz standards αλλά και με την έντεχνη ελληνική μουσική σκηνή, η ίδια επικεντρώνεται κυρίως στη μελέτη του φωνητικού αυτοσχεδιασμού και του παραδοσιακού τραγουδιού της Ελλάδας και της καθ’ ημάς Ανατολής.

Διδάσκει παιδικές χορωδίες μα και χορωδίες ενηλίκων.
Τελευταία της συνεργασία ήταν η παιδική/νεανική χορωδία Ενορίας Αγίου Βησσαρίωνος Φιλιππιάδος, με την οποία τίμησαν τον μεγάλο Έλληνα συνθέτη Ηλία Ανδριόπουλο (Μάιος 2017).

Στις 23 Φεβρουαρίου 2017 κυκλοφόρησε από τη Spider Music
το πρώτο προσωπικό της digital EP με τίτλο «Ανατολές» (στίχοι – μουσική: Ανδριανή Ζαγγανά).

Στις 12 Δεκεμβρίου 2017,
απέσπασε την ύψιστη τιμητική διάκριση – το Βραβείο Μουσικής
από το Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου (ΘΟΚ) για τη μουσική της στο έργο “Εκκλησιάζουσες” του Αριστοφάνη,
το οποίο παρουσιάστηκε στο 30ο Διαγωνισμό Ερασιτεχνικού Θεάτρου ΘΟΚ από τη θεατρική ομάδα “Αντι-δρώντες”.

Παρουσιάζοντας τα δικά της projects στην Ελλάδα, γράφοντας μουσική για το θέατρο, συμμετέχοντας στην ελληνική δισκογραφία, διδάσκουσα μα πάντα πιστή μαθήτρια της μουσικής, η Μικαέλλα διαγράφει τη δική της προσεγμένη πορεία. Είναι παντρεμένη με το Χρήστο κι έχουν ένα γιο, το Βασίλειο – Παναγιώτη.