«Μια πολυθρόνα για όλους» του Μάριου Λεβέντη

Μάριος Λεβέντης

Φέρτε μια πολυθρόνα για όλους τους εξουσιομανείς αφού αυτό είναι το ζήτημα. Φέρτε μια πολυθρόνα απ’ τις καλύτερες στην αγορά για όλους όσοι τρέφονται από τη θέση ισχύος. Φέρτε μια πολυθρόνα ακριβή για φθηνά σώματα να πουν τις διαταγές τους, τις απειλές τους και τις ψευτιές τους. Φέρτε μια πολυθρόνα κεντημένη στο χέρι του προδότη με το βελούδο της διαφθοράς και της συμφοράς. Φέρτε τη τώρα που οι πολίτες κάθονται στα παγκάκια του ελέους. Τώρα που οι πόντοι της επιδειξιμανίας τους μετρούν και δεν κοιλοπονούν  αλήθειες. Τώρα που προσπαθούμε να δούμε τη ζωή μας πιο «ολιστικά» αλλά αποτυγχάνουμε παταγωδώς.

Φέρτε μια πολυθρόνα για όλους τους σικάτους εξουσιολάγνους. Τώρα που δείχνουν αδύνατοι ενώ οι φόδρες τους γεμίζουν απ’ το υστέρημα των φορολογουμένων. Τώρα που δεν φαίνονται παραγεμισμένες οι τσέπες κάτω απ’ το τραπέζι. Τώρα που δείχνουν ακόμα εμφανώς αδυνατισμένοι. Τώρα  που η ισορροπημένη διαστροφή είναι φθηνότερη από την ισορροπημένη διατροφή. Τώρα που γυρίζει, τώρα που όλα είναι ασύμφορα και η πραγματικότητα, έτσι κι αλλιώς, φαντάζει διεστραμμένη.  

Φέρτε μια πολυθρόνα για όλους τους κουστουμαρισμένους. Η πληρωμένη εκπομπή αρχίζει. Βάψτε τους. Βάλτε τους μικρόφωνα, ρίχτε σκοτεινά φώτα, κάντε τοπίο θλιβερό, πάρτε ανάλογο ύφος και εκπέμψτε την διπλωματία σας σε όλα τα κανάλια. Μη φοβάστε, ο σκηνοθέτης ακόμα κι αν δεν είναι καλός, είναι μιλημένος. Δεν θα σας εκθέσει. Είστε προστατευμένοι. Είστε εξουσία. Έχετε καρέκλα πρώτης τάξεως. Δείχνετε σωτήρες. Η σκηνή βγαίνει άψογη. Το επεισόδιο αναμένεται να καθηλώσει. Θα σας συζητάνε όλοι. Μόνο πριν πουδράρετε λίγο καλύτερα τα «παπαγαλάκια». Έχουν ακμή και δεν πάει ωραία στην κάμερα. Όλη η Ελλάδα θα σας δει, μη στιγματιστείτε, κρίμα είναι. Καμαρώστε και καμαρωθείτε. Αφού αυτό είναι το ζήτημα.